avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1396 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ale examenelor de bacalaureat si viata de zi cu zi

Probabil ca lumea are sentimente contradictorii in legatura cu rezultatele execrabile ale celor doua sesiuni ale examenelor de bacalaureat.
Probabil ca unii sunt socati mai mult sau mai putin , ca altii -si vreau sa cred eu , cei mai multi - isi dau seama ca rezultatele acestea vin ca urmare a 20 de ani de de dezinteres social si politic pentru viitorul generatiilor de maine.
Analizand situatia ca simplu cetatean , fara partipris-uri politice sau de orice fel , eu cred ca din 1989 si pana in prezent s-au perindat guverne si ministri pentru care cercetarea si invatamantul nu au reprezentat "nici cat o ceapa degerata" , s-au perindat profesori pe care nu i-au interesat pregatirea elevilor sau pe care i-au interesat doar meditarea acestora , profesori , pe care eventual ii interesa doar bunastarea lor personala si mai putin "materialul uman" , profesori care, pe de o parte faceau greve datorita unor salarii care nu le puteau oglindi munca , dar care , la usa scolii aveau parcate masini de 8-9000 de euro.
Ar fi incorect sa dam vina numai pe unii dascali , deoarece multi sunt de buna credinta , dar ei nu trebuie sa uite , asa cum nu trebuie sa uitam multi dintre noi , ca sunt , ca eventual , suntem , produsul unui sistem defectuos al unor conceptii defectuase , ai propriilor noastre limite si racile.
Cred eu ca problema grava este atunci cand acuzam , desi in realitate rezultatele din acest an , difera in mod vadit de cele anterioare si numai ca difera , sunt intr-o discrepanta certa.
Mai mult decat atat , daca comparam rezultatele din acest an ale examenelor din liceele unde au existat si unde nu au existat montate sisteme de securitate , se pare ca enorma discrepanta se mentine.
Ca simplu cetatean care priveste cu detasare rezultatul , neavand copii angrenati in aceste examene , dar si cu vadita ingrijorare in ceea ce priveste viitorul nostru national raspunsurile par brutal de simple :
1.Lipsa de interes al tuturor membrilor clasei politice care au fost la guvernare.
2.Slabul management al celor aflati vremelnic in structurile de conducere ale invatamantului , fiecare venind cu idei noi , desfiintate in scurt timp de urmatorii guvernanti , care la randul lor , au vrut sa iasa in evidenta prin alte idei , tot atat de paguboase sau de nerealizabile
3.Slaba sau de multe ori , infima contributie bugetara a statului pentru invatamant si cercetare , situatie care a facut sa nu existe nicio atractie pentru aceasta munca a absolventilor de facultati.
4.Numirea unor profesori suplinitori , proveniti din medii care nu au nimic comun cu invatamantul si fara abilitatile necesare unor dascali.
5.Manipularea politica exercitata de sindicate asupra unora dintre cadrele didactice.
La acest punct , trebuie avut in vedere ca de mai multi ani , liderii de sindicat , sunt aceiasi si servesc cam aceleasi partide ( unii din anii 1991-1992 ) , dar in acest rastimp , ei , prin acumulari de capital , au averi de sute de ori mai mari decat cei pe care ii reprezinta.
6.Dezinteresul corpului didactic fata de munca pe care o exercita si interesul pentru racolarea elevilor la meditatii datatoare de venituri considerabile , de cele mai multe ori nedeclarate.
7.Aceasta situatie , a dat nastere la o stratificare pe baza de acumulari a cadrelor didactice , cei care dau meditatii , in dauna celor care nu pot da meditatii la materiile pe care le predau (exemple :muzica , desen , sport , tehnologie, etc).
8.Lipsa de interes a unor parinti , cei mai multi dintre acestia , preocupandu-se de a asigura , de cele mai multe ori , justificat o viata mai buna familiei , dar in dauna educatiei prorpriilor copii .
Aceasta se petrece fie pe fondul unei pauperitati generale(cei mai multi) sau din dorinta de a-l ajuta pe baiat sau pe fata sa nu trasca cum a trait mama sau tata in trecut.
Nu cred ca este productiv un astfel de mod de gandire pentru ca in educarea propriilor copii , trebuie sa existe niste principii pedagogice , dintre care cele mai importante ar fi crearea unei scari a valorilor si a cultului pentru munca.
9.Lipsa unor modele reale pentru tineret intr-o "societate a valorilor rasturnate" si dizarmonica , in care se propaga kitsch-ul si balacareala , in care sunt scoase in fata prin mass-media tot felul de "personulitati" , de oameni cu comportamente primitive sau aberante.
De fapt aici , merita de mentionat "eticheta aplicata" de genialul artist Tudor Gheorghe , care numea actuala societate intr-un interviu dat ziarului Adevarul in 02.09.2011, ca fiind o "societate a tepuitorilor"
10.Existenta in mass-media romaneasca a unor personaje , cel putin inculte , cu multe ore de aparitie pe ecrane , care nici macar nu isi cunosc propria limba , care mamanifesta o reala "incontinenta ideatica"
Eu cred ca topicul deschis de mine va va da masura reala a acestor ultime afirmatii:


Perle ,bijuterii , marcutii in mass-media romaneasca


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Cred ca enumerarile unor astfel de cauze pot continua , dar tot atat de mult , cred ,ca acest popor are dreptul la un mai mult si la un mai bine , dar mai ales la demnitatea de a le putea obtine.
Cred de asemenea , ca repetarea eventualelor alegeri proaste din trecut , nu poate da nastere decat la eventuale vaiete intr-un viitor mai apropiat si mai dureros decat am putea crede.
Mai cred ca acest popor , acum , mai mult ca oricand , chiar are nevoie de o binecuvantare a Celui de Sus !
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: cicidaniela , utilizator 14:02, 12 Noiembrie 2011
Nu fac politica de niciun fel , dar mi s-a parut cel putin jignitoare la adresa inteligentei natiunii una dintre propunerile unui partid politic , conform careea toti elevii care nu au luat bacalaureatul in acest an , ar trebui sa poata da examen de intrare in facultate.
Nu doresc nici macar sa discut care ar fi fost rezultatul examenului de bacalaureat , daca unii dintre conducatorii si membrii ai acestui partid ar fi dat examen anul acesta , cum de altfel nici eventualele rezultate ale altor oameni politici , indiferent de culoarea lor politica.
Mie , ca simplu cetatean, imi este rusine !
Dvs ?
@Andreea
Voi, copiii, poate sunteti de vina ....abia dupa ce vina profesorilor si a parintilor s-a manifestat ani de zile fara sa o amendeze nimeni, pentru ca n-a avut cine.

Copilul, cand intra pe poarta scolii in clasa I-a, cu flori, cu ghiozdanul in spate, imbracat frumos, de mana cu parintele sau bunicul, este un inocent. Cine face din el peste ani rebutul care devine? O avea si el vina lui, dar respectul fata de scoala, fata de carte, ii este insuflat de profesori si parinti. Or, asta nu se intampla in multe cazuri, nu stam sa le socotim cate is...... Parintele si profesorul poarta vina pentru ca ei sunt educatorii. Copilul se educa singur intr-o mult mai mica masura, iar autoeducatia lui se aseaza pe baza educatiei facute de adulti. Daca n-ai pe ce pune, totul se duce in gol....si acolo ramane, un mare gol.
Cu ce-l acoperi mai tarziu? Vedem la tot pasul, zilnic...
Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2011
elga50, moderator
@elga50

Dvs. aveti dreptate, dar stiti cum suntem tratati de domnii profesori in momentul in care parintii incearca sa ridice anumite probleme legate de ceea ce se intampla in scoala? Sunt profesori care isi dau interesul si lucreaza cu intreaga clasa, indiferent de nivelul de pregatire al elevilor. Dar sunt si profesori care inca din prima zi de scoala ne-au comunicat ca vor lucra doar cu aceia care isi dau interesul si vor invata. Cu restul ce se va intampla? Eu cred ca tuturor trebuie sa ni se acorde sansa de a evolua pe o scara. Iar aceasta nu trebuie sa fie descendenta, ci ascendenta. Daca domnii profesori ne marginalizeaza (vorbesc acum la modul general, pentru ca eu consider un colectiv ca un tot unitar), unde vom ajunge?
Eu nu am ce sa le reprosez parintilor mei. Fata de mine am uneori reprosuri. Pentru ca nu intotdeauna sunt la inaltimea asteptarilor mele. Sper sa mai invat cate ceva si de aici, din experientele impartasite de Dvs. cei care postati in acest forum.
Stiti care a fost replica sefului partidului care a facut propunerea la care ma refeream mai
sus ( cea care se referea la faptul ca elevii care nu au promovat bacalaureatul sa fie lasati , sa li se permita sa dea examene de intrare in facultati , fara bacalureat) ?
Nu , pentru ca daca nu ati auzit-o , macar in mod intamplator , o minte normala , nu si-o poate imagina.
Este o replica demna de Ion Luca Caragiale , ceva gen "curat murdar coane Fanica" , dar mai ales demna de incultura crasa care ii caracterizeaza pe unii cetateni , de fapt care explica intr-un fel de ce unii sunt asa cum sunt :

"Solutia noastra nu o fi buna , nu e buna, sunt de acord , dar este totusi o solutie" !!!

Nu voi face niciun alt comentariu pentru ca nu vreau ca respectivul comentariu sa fie taxat politic in vreun fel , astfel ca va las pe dvs, daca doriti , sa comentati mai mult.

In alta ordine de idei , am sa va povestesc cele care mi-au fost spuse de o persoana cunoscuta , tata a doi copii scolari si care este de meserie mic comerciant.
Acesta mi-a spus ca ca fiii sai elevi , nu au nicio carte in biblioteca ,decat cartile de scoala , desi imi povestea ca o fosta profesoara le-a dat mai multe carti pe care le-a asezat in saci in pod.
Era vacanta si i-am spus sa ii puna pe copii sa le aranjeze undeva in camera lor .
Mi-a spus ca nu trebuie sa ii oboseasca pentru ca se afla in vacanta.
Aceiasi persoana se intreba cand a fost discutia despre cea de a doua sesiune de examen de bacalaureat , unde s-a dat la literatura romana un subiect legat de nuvela "Mara" de Ion Slavici , ce importanta are pentru copiii de astazi , viitorii maturi de maine , daca cunosc sau nu aceasta nuvela.
Erau mai multi tineri de fata , care au incercat sa ii explice , eu i-am explicat , dar chiar daca nu a recunoscut tot nu a putut sa inteleaga rolul culturii generale.

Discutii reale , care dovedesc cu prisosinta unde suntem , dar mai ales , dovedesc pe ce "baze" se cladesc "rebuturile".

Cred ca se potriveste aici, desi e copy-paste din mail
Punctul de vedere al unui profesor...

D'ale şcoalei: de ce nu-mi pasa de progresul odraslei dumitale

Văzui că articolul despre putirinţele şcolii a stârnit replici de genu' da, e-adevărat ce zici tălică acolo, e şi responsabilitatea părinţilor, da' ce te faci când profesorului nu-i pasă de progresul copilului??
No, să-ţ' zic de ce nu-mi (mai) pasă mie de progresu' odraslei dumitale.
1998, octombrie sau cam aşa ceva. 24 de ani, jună profă, liceu cool, pe specialitatea mea. Am 75-80 de dolari salariu, depinde de cursul valutar. Nici picior de meditaţie, trăiesc fix din salariu. De capul meu, cum am dorit - într-o garsonieră care nu-i a mea, dar în care stau moka. Mama e învăţătoare, văduvă de nici un an, de-abia se descurcă cu hangaralele proprii. Într-alt oraş.
Am ore numai după-amiaza anul ăsta. Mi-am făcut o ciorbă - doar cartofi, ceapă, bulion. I-oi fi pus şi orez, să pară mai deasă. N-am altceva şi nici n-o să am până la salariu. Care abia mi-ajunge să-mi plătesc întreţinerea, pasta de dinţi, săpunul, şamponul, tampoanele şi mâncarea. Mâncare precum aia de zisei mai sus. Fructe de sezon? Mai răruţ, că-i mai drăguţ. 3 portocale dimineaţa drept mic dejun? N-ai să vezi. Îs delicatese, trebuie tratate ca atare. (Aveam o listă din vremea aia, cu toate cheltuielile lunare. Mă întreb dac-o mai fi pe undeva. Tare mi-ar plăcea s-o găsesc, dar mi-e c-am aruncat-o.)
M-apuc să corectez lucrări (inclusiv pe-a odraslei dumitale) - cu pixul roşu cumpărat din banii mei, din ăia 80 de dolari care abia mi-ajung să supravieţuiesc. Că statul nu-mi dă "furnituri" dintr-astea, cum îţi dă ţie patronul capitalistul. În 5 ani de predat mi-am cumpărat întotdeauna din banii mei pixul roşu de corectat, stiloul de pus note în catalog, culegeri din care lucrez cu odrasla dumitale, manuale, caietul în care-mi scriu planificarea orelor cu odrasla dumitale, caietul în care mi-am scris planurile de lecţie de debutantă, caietul în care ţin socoteala grupelor de elevi, absenţe, note. Că materia mea se predă pe grupe şi-i un singur catalog de împărţit la doi profesori. Din banii mei am xeroxat şi cărţile pe care le folosesc la clasă cu odrasla dumitale.
M-apuc să-mi pregătesc lecţiile - din culegeri cumpărate, invariabil, pe banii mei. Unele încă din facultate.
Iau autobuzul, pornesc către liceu. Cobor, văd "Caţavencu" la chioşc, dau să-l cumpăr, mă opresc. Costă cat sa îmi iau pâine o săptămână, mai bine nu. E prima oară când nu-mi cumpăr "Caţavencu". Îmi dau seama brusc cât sunt de săracă. Mai săracă decât în facultate. În ultimii 2 ani o dusesem bine - lucram la librărie, aveam bursă, ai mei îmi mai trimiteau bani din când în când.
Ajung la oră. La clasa odraslei dumitale. A făcut careva tema? Nici poveste. E liceu de specialitate, e materie la care au să dea bac. Nimeni n-a făcut tema. Nu, nu pun 3 pe temă nefăcută, că ştiu din propria experienţă de elev că asta duce doar la copiat în pauză, or nu-i ăsta scopul. Dau teme întotdeauna - "pentru cine vrea să se deştepte, aveţi temă asta şi asta". Nimeni niciodată nu vrea să se deştepte. Nu, nici măcar odrasla dumitale. Li se rupe. Nu-s proşti, doar li se rupe. Nu-s nici măcar nepoliticoşi. Atâta doar că nu le arde de-nvăţat. Te uiţi la ei - unii (unele, de fapt, că-s fete majoritatea) ar putea ajunge departe, da' se dau prin parcarea liceului cu flăcăi cu maşinuţe colorate. Da, da, inclusiv odrasla dumitale.
M-apuc să predau. Ceva gramatică. Scriu pe tablă, am mâinile murdare de cretă pân' la cot. Mă-ntorc spre clasă - o mândruţă din prima bancă (odrasla dumitale?) stă cu coatele pe pupitru, şi-admiră unghiile. Tu de ce nu scrii? Aaaa, ştiţi, mi-am făcut unghiile în pauză şi încă nu s-a uscat oja. Era să fac atac de cord la cei 24-25 de ani. Ah, da? Ia ieşi tu cinci minute afară, să ţi se usuce oja. Se-ntoarce după cinci minute. Ţi s-a uscat oja? Daaaaa! Ia dă să văd. Nu, că s-a uscat. Dă-ncoa' să văd. ªi-ncerc cu unghia (doamnele ştiu de ce). Nu s-a uscat, mai ai de stat afară. (Era odrasla dumitale? Ai dreptate, nu-i frumos ce-am făcut. Au râs colegii de ea, aşa-i. ªi profa a fost cool.)
M-apuc să organizez la şcoală meditaţii - moka, fireşte - pentru bac. Deschise oricui, nu doar celor de-a XII-a. Să-nvăţăm să rezumăm un paragraf, să facem familii de cuvinte, să povestim şi-n general să exersăm ce se cerea la vremea aia pentru bac. Au venit quattro poveri gatti timp de vreo 2-3 săptămâni. Nu, odrasla dumitale n-a venit. Dar ţi-a bâzâit acasă că are nevoie de meditaţii, că la şcoală nu face nimic şi prin urmare o să ia notă mică la bac.
Vezi, de-aia nu-mi mai pasă de progresul odraslei dumitale. Pentru că nu-s apostol şi nici dascăl - indiferent cum m-ar numi ăştia la teve. Îs profă, am un job ca şi tine. Cu osebirea că rezultatul muncii mele depinde prea puţin de strădania mea. Oricât m-aş strădui eu, rezultatul muncii mele depinde până la urmă de strădania odraslei dumitale. ªi-i deznădăjduitor, a mia oară, să-ţi dai seama că le-ai dat tot ce le puteai da, iar ei tot n-au învăţat nimic. Te străduieşti să-i faci să prindă ceva în clasă, că doar cu asta rămân.
Să ne-nţelegem, părinte preocupat: treaba mea e să-i predau odraslei dumitale, cât pot eu de bine. ªi o fac. Însă progresul odraslei dumitale e fix treaba odraslei dumitale, că-i suficient de mare ca să conştientizeze lucrul ăsta, şi a dumitale personal, care trebuie s-o controlezi. Dar n-ai venit niciodată la şcoală să-ntrebi profii de vorbă - preferi să-ţi crezi odrasla pe cuvânt, e mai comod. E comod ca vina să fie a profesorului. Pentru că dacă ar fi vina odraslei ar însemna să te pui în discuţie pe tine ca părinte. Or tu i-ai cumpărat tot ce-avea nevoie, inclusiv meditaţii! Deci n-ai ce-ţi reproşa. Nu?

PS 1: Când am simţit că nu-mi mai pasă suficient de nişte copii cărora nu le pasă de ei înşişi (că părinţii oricum n-au dat niciodată semne că le-ar păsa de educaţia copiilor), eu am plecat. Deşi aia e meseria mea şi-mi plăcea.
PS 2: Toate cele de mai sus sunt adevărate. Disparate, dar adevărate. ªi mai ales trăite. De mine pe pielea mea.


*** ^^^^ ***
Elevii care au fost interesati de propriul progres au reusit mai mult decat cei deloc interesati. Parintii care si-au sustinut copiii sunt multumiti, cel putin pana la momentul prezent, de ceea ce au reusit copiii lor.

Alte discuții în legătură

Emininke! Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu. [/b]Expresia \\"emininke\\" ii apartine domnului Caragiale (o mica observatie: d-voastra ati observat obiceiul suparator de a nu-i mai prenumi domn ori ... (vezi toată discuția)
Învățământ -profesor cu probleme SimoCI SimoCI Bună ziua. Fiul meu a terminat clasa a7-a si este corigent la matematica, la fel ca inca 15, numai din clasa lui. In numeroase randuri parintii au incercat sa ... (vezi toată discuția)
Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de ... cherub cherub Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de liceu... Legea zice ca beneficiaza de ajutor de somaj absolventii care depun dosarul in tremen de ... (vezi toată discuția)