avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ale examenelor de bacalaureat si viata de zi cu zi

Probabil ca lumea are sentimente contradictorii in legatura cu rezultatele execrabile ale celor doua sesiuni ale examenelor de bacalaureat.
Probabil ca unii sunt socati mai mult sau mai putin , ca altii -si vreau sa cred eu , cei mai multi - isi dau seama ca rezultatele acestea vin ca urmare a 20 de ani de de dezinteres social si politic pentru viitorul generatiilor de maine.
Analizand situatia ca simplu cetatean , fara partipris-uri politice sau de orice fel , eu cred ca din 1989 si pana in prezent s-au perindat guverne si ministri pentru care cercetarea si invatamantul nu au reprezentat "nici cat o ceapa degerata" , s-au perindat profesori pe care nu i-au interesat pregatirea elevilor sau pe care i-au interesat doar meditarea acestora , profesori , pe care eventual ii interesa doar bunastarea lor personala si mai putin "materialul uman" , profesori care, pe de o parte faceau greve datorita unor salarii care nu le puteau oglindi munca , dar care , la usa scolii aveau parcate masini de 8-9000 de euro.
Ar fi incorect sa dam vina numai pe unii dascali , deoarece multi sunt de buna credinta , dar ei nu trebuie sa uite , asa cum nu trebuie sa uitam multi dintre noi , ca sunt , ca eventual , suntem , produsul unui sistem defectuos al unor conceptii defectuase , ai propriilor noastre limite si racile.
Cred eu ca problema grava este atunci cand acuzam , desi in realitate rezultatele din acest an , difera in mod vadit de cele anterioare si numai ca difera , sunt intr-o discrepanta certa.
Mai mult decat atat , daca comparam rezultatele din acest an ale examenelor din liceele unde au existat si unde nu au existat montate sisteme de securitate , se pare ca enorma discrepanta se mentine.
Ca simplu cetatean care priveste cu detasare rezultatul , neavand copii angrenati in aceste examene , dar si cu vadita ingrijorare in ceea ce priveste viitorul nostru national raspunsurile par brutal de simple :
1.Lipsa de interes al tuturor membrilor clasei politice care au fost la guvernare.
2.Slabul management al celor aflati vremelnic in structurile de conducere ale invatamantului , fiecare venind cu idei noi , desfiintate in scurt timp de urmatorii guvernanti , care la randul lor , au vrut sa iasa in evidenta prin alte idei , tot atat de paguboase sau de nerealizabile
3.Slaba sau de multe ori , infima contributie bugetara a statului pentru invatamant si cercetare , situatie care a facut sa nu existe nicio atractie pentru aceasta munca a absolventilor de facultati.
4.Numirea unor profesori suplinitori , proveniti din medii care nu au nimic comun cu invatamantul si fara abilitatile necesare unor dascali.
5.Manipularea politica exercitata de sindicate asupra unora dintre cadrele didactice.
La acest punct , trebuie avut in vedere ca de mai multi ani , liderii de sindicat , sunt aceiasi si servesc cam aceleasi partide ( unii din anii 1991-1992 ) , dar in acest rastimp , ei , prin acumulari de capital , au averi de sute de ori mai mari decat cei pe care ii reprezinta.
6.Dezinteresul corpului didactic fata de munca pe care o exercita si interesul pentru racolarea elevilor la meditatii datatoare de venituri considerabile , de cele mai multe ori nedeclarate.
7.Aceasta situatie , a dat nastere la o stratificare pe baza de acumulari a cadrelor didactice , cei care dau meditatii , in dauna celor care nu pot da meditatii la materiile pe care le predau (exemple :muzica , desen , sport , tehnologie, etc).
8.Lipsa de interes a unor parinti , cei mai multi dintre acestia , preocupandu-se de a asigura , de cele mai multe ori , justificat o viata mai buna familiei , dar in dauna educatiei prorpriilor copii .
Aceasta se petrece fie pe fondul unei pauperitati generale(cei mai multi) sau din dorinta de a-l ajuta pe baiat sau pe fata sa nu trasca cum a trait mama sau tata in trecut.
Nu cred ca este productiv un astfel de mod de gandire pentru ca in educarea propriilor copii , trebuie sa existe niste principii pedagogice , dintre care cele mai importante ar fi crearea unei scari a valorilor si a cultului pentru munca.
9.Lipsa unor modele reale pentru tineret intr-o "societate a valorilor rasturnate" si dizarmonica , in care se propaga kitsch-ul si balacareala , in care sunt scoase in fata prin mass-media tot felul de "personulitati" , de oameni cu comportamente primitive sau aberante.
De fapt aici , merita de mentionat "eticheta aplicata" de genialul artist Tudor Gheorghe , care numea actuala societate intr-un interviu dat ziarului Adevarul in 02.09.2011, ca fiind o "societate a tepuitorilor"
10.Existenta in mass-media romaneasca a unor personaje , cel putin inculte , cu multe ore de aparitie pe ecrane , care nici macar nu isi cunosc propria limba , care mamanifesta o reala "incontinenta ideatica"
Eu cred ca topicul deschis de mine va va da masura reala a acestor ultime afirmatii:


Perle ,bijuterii , marcutii in mass-media romaneasca


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Cred ca enumerarile unor astfel de cauze pot continua , dar tot atat de mult , cred ,ca acest popor are dreptul la un mai mult si la un mai bine , dar mai ales la demnitatea de a le putea obtine.
Cred de asemenea , ca repetarea eventualelor alegeri proaste din trecut , nu poate da nastere decat la eventuale vaiete intr-un viitor mai apropiat si mai dureros decat am putea crede.
Mai cred ca acest popor , acum , mai mult ca oricand , chiar are nevoie de o binecuvantare a Celui de Sus !
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: cicidaniela , utilizator 14:02, 12 Noiembrie 2011
@ fat frumos

Felicitari pentru fragmentul ales in sprijinul argumentatiei :bow:

Sunt foarte dureroase aceste discutii despre situatia invatamantului si a sanatatii (ca sisteme) in Romania de azi. Nasc patimi si razboaie de idei, idealistii se bat cu resemnatii iar cei de pe margine care de regula nu se gandesc la cauze ci doar constata efectele se minuneaza cate argumente au si unii si altii.

As vrea din tot sufletul sa cred ca se poate schimba ceva si refuz sa cred ca rezultatele acestea incredibil de slabe nu vor avea niciun efect asupra:
- atitudinii profesorilor - sunt 100% de acord cu opinia ca s-au acoperit unii pe altii an de an, promovand elevi veniti fara cunostinte elementare din anii anteriori
- atitudinii parintilor, pusi in fata valorii reale dpdv scolar a copiilor
- atitudinii elevilor fatza de examene - teama functioneaza mai bine decat constiinta nu doar la varsta lor.
Buna ziua,
Opinia mea privind subiectul propus de dvs. este aceea ca rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat, procentul atat de scazut si sub orice asteptare, este de fapt oglindirea unei realitati si a unui lucru cat se poate de firesc: Niciunde in lume nu exista un fenomen ca acela in care toti tinerii au diploma de bacalaureat, avem nevoie in sistemul actual de invatamant si de scolile profesionale, de arte si meserii, nu toti elevi sunt pregatiti sau nu doresc sa termine liceul ( parerea mea ). Daca se va reveni la sistemul de invatamant in care admiterea la liceu era facuta in 2 trepte, poate nu vor mai fi aceste rezultate slabe la examenul de bacalaureat Montarea camerelor de supraveghere nu a facut decat sa faca lumina in privinta faptului ca pana anul trecut obtineau diploma de bacalaureat si tinerii care se pregatisera temeinic si aceia care se pregatisera mai putin,dar si aceia care , fara se fi pregatit in niciun fel, obtineau diploma de bacalaureat, indiferent cu ce medie.Iar daca ei obtineau aceasta diploma, si aici ma refer la ultima categorie mentionata, aveau apoi inlesnit drumul catre invatamantul superior, unde , cu ceva noroc , deveneau si posesorii unei deiplome de licenta.Apoi, cu inca putin noroc si ceva sustinere, ar fi putut avea sansa de a ocupa un post in care sa sa contribuie , direct sau indirect , la destinul unei comunitati, poate al tarii, poate al unui sector important de activitate.Iar asta in conditiile in care el ar fi fost un incompetent, un om ajuns acolo doar prin noroc, prin ingaduinta unui sistem putred si dezinteresat , al unor oameni polititci care ocupa toate scaunele importante, fiindca acum criteriul in functie de care se ocupa scaunele inalte, este cel politic.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
Catalin Burcea - Birou de Mediator, Mediator
Sa nu romantam prea mult, ca nu e cazul si sa nu acuzam in bloc profesorii, care sunt si ei subordonati decidentilor. Totusi, sistemul medical sufera la fel de mult, mor oameni din mainile unor medici, dar nu toti sunt corupti sau inumani. Eu ma retrag din topic, pentru ca nu sunt de acord sa tac atunci cand stiu ce spun, mai ales ca nu am fost partinitoare.
Ganditi-va ca si cei care au promovat au fost pregatiti de aceiasi profesori care "nu i-au pregatit" pe cei picati! Asta ar trebui explicat mai intai, nu cat de tampiti, corupti si ticalosi sunt profesorii.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
elena138, utilizator
Au fost copiii care s-au pregatit deasupra nivelului acceptat in mare de profesori si parinti ca "merge si-asa", au fost copiii care au vrut mai mult si nu s-au lasat inghititi de acest sistem care a nenorocit cu totul aceasta natie. Poate da Dumnezeu ca acesti copii sa fie inceputul pentru o noua perspectiva.
Bravo celor care au muncit si si-au castigat bacul!
Am repetat si mai repet , daca mai este nevoie , nu generalizez.
Imi pun totusi o intrebare , probabil , retorica :
In ultimii 20 de ani , cati dintre cei care au terminat liceul si au luat exemenul de bacalaureat ,intrand in facultate au devenit intelectuali ?
Cati dintre acestia sunt doar posesori de diplome ?
Daca ar fi sa fim sinceri ,macar cu noi insine , am vedea ca raspunsul la aceasta intrebare este unul jalnic.
Probabil ca urmatoarea intrebare care ar rezulta din prima si care ar fi probabil , tot una retorica ar fi :
Macar unii dintre profesorii ramasi in invatamant , (nu stiu daca majoritatea ) nu au nicio vina - bineinteles impartita cu cea a tuturor guvernantilor care s-au perindat la putere ?
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Emininke! Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu. [/b]Expresia \\"emininke\\" ii apartine domnului Caragiale (o mica observatie: d-voastra ati observat obiceiul suparator de a nu-i mai prenumi domn ori ... (vezi toată discuția)
Învățământ -profesor cu probleme SimoCI SimoCI Bună ziua. Fiul meu a terminat clasa a7-a si este corigent la matematica, la fel ca inca 15, numai din clasa lui. In numeroase randuri parintii au incercat sa ... (vezi toată discuția)
Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de ... cherub cherub Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de liceu... Legea zice ca beneficiaza de ajutor de somaj absolventii care depun dosarul in tremen de ... (vezi toată discuția)