avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Condamnarea persoanei in lipsa cadavrului.Presupusul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Condamnarea persoanei in lipsa cadavrului.Presupusul faptuitor ar putea fi condamnat penal?

Problematica condamnarii penale a unei persoane ,, presupus vinovata? de un omor in lipsa existentei unui cadavru si a existentei unei certitudini de deces constat prin mijloace tehnico-stiintifice de Institutul National de Medicina Legala constituie o problema care ar trebui sa atraga un semnal de alarma in lumea dreptului din Romania.
De curand, am auzit tot felul de declaratii facute din partea unor domni politisti care sustin ca in mod sigur X este vinovat de omor.
Ceea ce a declansat aceasta reactie a fost declararea mortii Y, printr-o hotarare judecatoreasca civila.

In aceste conditii, se ridica o intrebare : Simplul fapt ca o instanta civila a pronuntat o declaratie a mortii ar fi suficient pentru a acoperi in cadrul procesului penal lipsa cadavarului?
Dupa parerea mea, in lipsa cadavrului nu se poate stii cu certitudine in materie penala daca decesul este real intrucat persoana poate sa fie in viata din punct de vedere fizic.
Stabilirea mortii unei persoane printr-o hotarare judecatoreasca civila nu inseamna practic nimic sub aspectul implicatiilor penale.
Ratiunea declararii judecatoresti a mortii unei persoane vizeaza in primul rand efecte juridice in domeniul dreptului civil.Dupa declararea judecatoreasca a mortii unei persoane printr-o hotarare judecatoreasca de condamnare incepe sa curga termenul de optiune succesorala a mostenitorilor, sub acest aspect hotararea judecatoreasca civila pronuntata avand un rol deosebit, pentru mostenitori neexistand, de altfel, alta posibilitate juridica pentru a se putea dezbate procedura succesorala.
In aceste conditii, rolul hotararii judecatoresti civile de declarare a mortii persoanei fiind determinant.
Insa, sub aspectul dreptului penal simpla existenta unei hotarari judecatoresti civile de declarare a mortii persoanei nu poate fi de natura de a stabili cu certitudine existenta decesului unei persoane in sensul ca este decedata din punct de vedere medico-legal.
De asemenea, din punct de vedere procesual penal, lipsa unui raport de expertiza medico-legal, asadar, o constare medico-stiintifica, nu se poate stabili cu certitudine cauza decesului persoanei, daca am admite ca persoana chiar ar fi fost victima unei infractiuni de omor.

In continuarea acestui rationament, vom ajunge la concluzia ca nu se poate stabili cu certitudine daca a fost vorba de un omor cu intentie sau pur si simplu a fost vorba de o ucidere din culpa sau de lovituri cauzatoare de moarte.In aceste conditii, se ridica intrebarea : De ce o persoana sa fie condamnata pentru infractiunea de omor ( adica ucidere cu intentie ) atata timp cat nu exista probe certe cu privire la cauza decesului persoanei?
Pentru ca se presupune fara probe certe ca persoana acuzata ar fi ascuns cadavrul?
Nu ar trebui sa existe probe certe ca s-a ascuns cadavrul?

Este stiut de catre profesionistii in drept penal si criminalisti, ca, din punct de vedere stiintific medico-legal se poate stabili cauza mortii.Presupunand ca s-ar gasi cadavrul ( daca exista ) acest lucru se poate stabili din punct de vedere medico-legal prin mijloace tehnico-stiintifice.
In lipsa unui raport de expertiza medico-legala cu privire la cauza decesului, cat de justa ar putea sa fie incadrarea juridica a faptei pe prevederile art. 175 alin. (1) lit. c din Cod. Pen. daca avem in vedere faptul ca este vorba de un presupus omor a sotiei?
Reinterez insa intrebarea : Este vorba probabilitatea unei infractiuni de omor ( ucidere cu intentie ) sau de o infractiune de ucidere din culpa ( art. 178 C.pen.) ori de infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 183 C. pen., si anume de lovituri cauzatoare de moarte.
Daca vom analiza pedepsele prevazute de lege, vom observa ca diferenta dintre sanctiunile penale care se pot aplica de instanta sunt substantiale.Astfel, pentru infractiunea de omor calificat ( art. 175 C.P) pedeapsa prevazuta de lege este de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, pentru infractiunea de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 alin. (1) C.P., pedeapsa prevazuta de lege este de la 1 la 5 ani, iar pentru infractiunea prevazuta de art. 184 C.P., pedeapsa prevazuta de lege este de la 5 la 15 ani.

In consecinta, daca analizam in esenta sa principiul aflarii adevarului in cadrul procesului penal vom ajunge sa ne intrebam in ce masura s-ar putea respecta in conditiile in care nu se cunoaste cauza decesului si nu se poate face decat in mod prezumtiv existenta decesului, fara a se putea stabili din punct de vedere juridic si din punct de vedere stiintific medico-legal cauza decesului .In alti termeni, in opinia mea, existenta unui deces fara a se stabili cauza nu poate duce in mod automat la condamnarea penala a persoanei acuzate pentru infractiunea de omor ( cu intentie).
Fata de cele sus mentionate, trimiterea in judecata a numitului X acuzat de uciderea cu intentie a sotiei sale Y, in lipsa cadavrului poate genera fie o achitare in Romania, fie o noua condamnare la CEDO a statului roman in cazul in care acesta va fi condamnat fara a exista probe directe.

Fac precizarea, cu titlu exemplificativ, ca mijloace de proba directe in cazul unui omor pot fi declaratiile de martori care au vazut cum acuzatul impusca victima sau cand vede ca infige cutitul in ea intr-o zona vitala ( zona toracica,etc).Chiar daca ulterior cadavrul dispare, exista probe directe si acuzatul poate fi condamnat pe baza de probe certe deoarece avem o ,,prezumtie a existentei infractiunii de omor...cu intentie?.


Mai poate exista si posibilitatea ca, infractiunea de omor sa fi fost savarsita de alta sau alte persoane din diferite motive.
Dupa parerea mea, cert este un lucru.
Daca este vorba de o crima ( omor cu intentie), aceasta s-a facut in mod mafiot si nu putea sa fie implicata o singura persoana.Profesionistii in drept si criminalistii isi pot da seama de acest lucru.Prin urmare, nu poate fi exclusa nici posibilitatea ca adevaratii autori ai faptei sa fie altii si nu X.


In opinia mea, organele de urmarire penala nu ar trebui sa se grabeasca cu trimiterea in judecata a suspectului ( singurul suspect, conform surselor politiei romane exprimate in mod public ieri si astazi ) deoarece,in prezent, se poate ajunge la o solutie de achitare a inculpatului X
Un alt argument ar putea fi si acela ca pana la implinirea termenul de prescriptie a raspunderii penale de 15 ani, in conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) lit. a din Codul penal, se poate gasi si cadavrul sau sa apara persoana in viata...
Si termenul de prescriptie a raspunderii penale poate fi mai mare de 15 ani in caz de omor...astfel ca, timp...este...
Indiferent de ceea ce ar vrea massmedia...autoritatile competente au dreptul...si...obligatia sa disceara si nu sa actioneze intepestiv...



Problematica referitoare la acest caz va avea implicatii deosebit de serioase in lumea juridica din Romania, pentru ca daca se va crea un precedent in care o persoana sa poata fi condamnata in lipsa cadavrului si fara probe directe orice disparitie a unei persoane va putea fi intrumentata si considerata o posibila crima si persoana suspecta sa poata fi condamnata.
Este de remarcat faptul ca, au existat cazuri in care o persoana declarata moarta pe cale judecatoreasca a aparut la un moment dat.
Este extrem de ciudat ca in ziua de astazi cu tehnologia care exista sa nu se poata gasi un cadavru...daca exista...
Animalele salbatice din Romania nu pot devora in totalitate un cadavru si dupa oase, mai ales dupa craniu exista posibilitetea de a se reconstitui fizionomia persoanei.
La cat de mediatizat a fost cazul in mod sigur ar fi putut aparea informatii de la persoane care sa poata duce la finalizarea pe baza de probe certe a cazului in sensul unei condamnari.

Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator
Cred ca ar exista posibilitatea stergerii unor urme , intr-o prima faza prin indreptarea cercetarilor pe o pista falsa pana la disparitia/stergerea lor naturala , arderea cadavrului intr-un loc unde nu exista acces sau care nu este expus la vedere.
La ora actuala sunt convins ca exista si alte indicii care nu s-au facut publice , dar este aproape imposibil in legislatia romaneasca obtinerea unei condamnari fara cadavru.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Imi cer scuze pentru interventie dar acest subiect este vrednic de comentat. Condamnarea unei persoane fara cadavru, va declansa un tsunami cu puteri pe care unii dintre noi nu si le pot imagina. Am vazut recent la televizor un important investigator care afirma ca nu exista crima perfecta( autorul crimei nu poate fi dovedit ), dar ea exista si a fost comisa in tara noastra. este celebrul caz de crima de la Iasi. A fost condamnat fara cadavru, pe baza unui deget al victimei si al mai multor mazgaleli cu sange pe pereti. Condamnat, a scapat cu buna purtare, se intalneste cu victima sa si pentru care fusese condamnat, iar acolo in Bucuresti, in public o injunghie de atatea ori pentru fiecare an de inchisoare executat. A fost in public, a fost cu martori dar nu a mai fost condamnat a doua oara, si nici nu se putea, isi executase pedeapsa pentru crima sa.
Dar daca o persoana isi insecneaza moartea pentru a se razbuna, si este condamnata pe nedrept, fara cadavru, atunci cand dupa ce isi ,i ispasesti pedeapsa, cu sau fara reducere pentru buna purtare, nu ar fi logic sa raspunda pentru greseala si procurorul de caz, anchetatorul dar si judecatorul deoarece pozitiile se schimba, din criminal devine victima si invers, devine obiect de razbunare.
Da, am citit si cazuri de razbunare in care o persoana dornica de razbunare, isi mascheaza sinuciderea in crima dar nu au reusit sa isi duca la bun sfarsit ideea sinistra deoarece s-au laudat mult prea devreme cu isprava lor.
In concluzie, nu poti condamna pe cineva pentru 2,3 picaturi de sange, fara cadavru, niste probe aruncate la vedere sfidand inteligenta autorului, acuzatii nefondate date de un procuror, un mare politist care se doreste mare prin gravitatea afirmatiilor sale dar si prin exagerarea faptelor petrecute.
Avand o inclinatie cel putin "anormala" (ca sa citez din anturajul propriu B-)), am citit cateva carti de specialitate privind criminalistica si medicina legala. Din bruma de cunostinte acumulate pot sa va spun ca, indiferent de metoda, debarasarea totala de un cadavru uman este foarte grea. Poate nu imposibila, dar foarte, foarte grea.... Si presupune sa ai posibilitatea si resursele de a-ti procura diverse "unelte". Ca sa nu mai zic ca insasi procurarea acestor "unelte" este o proba sigura in dovedirea vinovatiei.
Sa duci corpul in barlogul ursilor presupune sa intri si tu in acel barlog si nu ai de unde sa stii ce prefera ursul la masa... sa arunci cadavrele la lei iarasi presupune existenta a 2-3 persoane care sa dea o mana de ajutor... sa arzi corpul, in lipsa unui incinerator profesional, iti trebuie 7-8 ore si un foc constant si mare... sa sapi o groapa in orice loc ferit iarasi nu este o treaba foarte usoara si ca efort fizic si ca posibilitate de a nu fi vazut... sa-ti procuri niste zeci de litri de acid bate la ochi... nu mai continui, ca scenarii pot fi multe. Oricare ar fi metoda este imposibil sa nu ramana o urma cat de mica!
Ar trebui sa nu uitam ca, indiferent cum sau dupa cat timp, adevarul iese intotdeauna la suprafata!
Personal nu cred ca doar pe baza unor presupuneri si a unor probe indirecte, in lipsa unui cadavru, un om poate fi condamnat pentru crima. Si sa ne fereasca Dumnezeu de un precedent! Dar Romania este tara tuturor posibilitatilor.... Ce ma intriga cel mai tare este faptul ca nimeni nu ia nici o masura pentru protejarea acelui copil. El nu vede si nu aude decat ca mama lui a fost omorata si (probabil) tatal lui este vinovat de acest lucru. Si zeci de idioti racnesc asta in gura mare pe orice canal sunt ascultati.
eu totusi ma intreb cum de Cioaca nu a avut grija ca acele pete de sange ..care se presupune ca sunt..sau chiar sunt ale Elodiei(fosta mea invatatoare,inainte sa devina avocat, a fost invatatoare la scoala la care am studiat:rolleyes: ) ,sa le faca sa dispara? cel putin cele de pe tocul pistolului propriu..sa fim seriosi..daca chiar a comis o crima , sau ma rog, doar daca si-ar fi lovit sotia cu tocul pistolului..cum de pata aceea a ramas dupa atata timp pe pistol? era atat de cretin sa nu curete pistolul? pistol pe care-l folosea probabil zilnic,scos din "teaca", bagat la loc, stiu ca se mai curata armele din cand in cand..mmm..plus ca pata pe pistol s-a descoperit destul de tarziu, au trecut 6 zile dupa care Cioaca a declarat-o disparuta, apoi pana la prelevarea de probe, alte zile trecute..pistolul ala nu cred ca a stat intr-un singur loc..pata aceea se stergea singura fiind manuit simplu..intervenind transpiratia palmei..mmm..in fine..nu stiu ce sa zic cu asa zisele pete de sange..dar, lovesti cu un obiect pe care-l porti mereu la tine..ala e primul lucru pe care-l cureti dupa ce lovesti ceva ce poate impregna urme care pot devenii probe..mmmm
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
Sonji, utilizator
CalugarulTeofil a scris:

observ ca avocatii care au raspuns pe acest forum, isi dau acceptul ca o persoana vinovata sa fie pusa in libertate


Persoana vinovata cand nici macar nu stim sigur daca e vorba de o crima? Si chiar daca ar fi probe ca X ar fi ascuns cadavrul (sa zicem martori care l-au vazut dand foc la cadavru) ar poate fi vorba de ucidere din culpa sau lovituri cauzatoare de moarte, nu neaparat de omor. Sau nici atat macar. Y ar putea sa fi murit din culpa ei, iar X, speriat ca ar putea fi acuzat pe nedrept de ucidere din culpa etc. sa fi dorit sa dea foc cadavrului. Cand condamni pe cineva trebuie sa demonstrezi ca suspectul e vinovat dincolo de orice dubiu. Ca a picat proba cu detectorul de minciuni sau ca titlul lucrarii sale de licenta s-a numit "o crima perfecta" nu sunt probe ca X ar fi omorat pe Y. La detectorul de minciuni ce e mai amuzant e ca X a raspuns sincer la intrebarea "aveti de gand sa mintiti?".

Alte discuții în legătură

Condamnarea lui cioaca... gigelas gigelas Buna seara, Dupa cum se vede,justitia romana a mai facut o mare gafa,cu condamnarea lui Cioaca,fara a exista probe directe impotriva lui. Dupa cum observ,la ... (vezi toată discuția)
Solutii dany1 dany1 NU STIU DACA CUNOASTETI CAZUL UNEI FETE DE 17 ANI, PE NUME MARTA CE ¨POSIBIL* A FOST OMORATA DE FOSTUL PRIETEN SI AL CARUI CADAVRU INCA NU A FOST DESCOPERIT, ... (vezi toată discuția)