luckystar a scris:
eu as nuanta putin lucrurile.
daca exista probe certe ca s-a produs decesul si cine e autorul, poate fi condamnat acesta din urma.
de exemplu, x ucide pe y, prin aruncare in mare. corpul decedatului nu mai e gasit, dar exista martori care atesta faptele.
pdap, simpla declarare a mortii, prin hotarare judecatoreasca, nu poate conduce la condamnare.
Da, in esenta acesta este un aspect important.
Oricum, in mare nu putea sa o arunce intrucat era prea lung drumul si din cate am inteles se sustine ca a fost aruncata intr-o rapa...sau intr-una din rapele care exista pe acolo.
Domnul Mihai S, daca existau probe acuzatul era arestat.
Eu am un simt de orientare cu totul si cu totul deosebit.
Nici nu le cer la anchetatori sa ma uit in dosar, iar daca ei ma intreaba in mod amabil...le zambesc si le spun ca ramane la aprecierea lor...si aprecierea lor nu este in sensul de a se arata dosarul...dar...nici nu ma plang...deoarece le respect dreptul...
A nu se intelege ca sunt un avocat de treaba...in niciun caz...nu sunt de treaba...cu organul de ancheta penala...
Avocatul trebuie sa isi dea seama de anumite lucruri.Daca nu isi poate da seama inseamna ca are probleme...
In speta aceasta, in mod clar nu exista probe certe directe pentru simplul motiv ca nu este arestat.
In caz de omor, prezumtia de nevinovatie se afla intr-o mare suferinta in Romania.
Nu suntem in SUA unde drepturile si apararile sa fie respectate cu sfintenie.
Suntem intr-o tara unde un om acuzat de omor, impotriva caruia exista indicii temeinice ( nu neaparat probe) in proportie de 90 % este arestat preventiv.In mod indiscutabil...
Anchetatorii au probele pe care le au si se cam stie de ele.
Apararea va face apararea asa cum va putea...
Cert este un singur lucru.Atata timp cat nu exista un cadavru este greu de spus ca exista o crima ( sau o infractiune de omor cu intentie) si daca nu exista infractiune in mod cert cum sa condamni pe cineva fara a exista in mod cert dovada existentei a unei infractiuni de omor...
Aceasta este prima problema a apararii pe care o poate invoca.
Dupa ce va dovedi, daca va dovedi ca exista o infractiune de omor ( pentru ca poate exista un LCM sau o ucidere din culpa la fel de bine ca si ipoteza ), va incepe sa opereze prezumtia de nevinovatie.
Asadar, parchetul are de trecut de 2 stadii in dovedirea vinovatiei persoanei acuzate:
1.Dovedirea existentei unei infractiuni de omor.
2.Dovedirea ca sotul a omorat-o cu intentie si ca nu este vorba de o ucidere din culpa sau de un LCM, lucru care este foarte greu de dovedit fara o expertiza stiintifica medico-legala fatuta de IMNL intrucat exista riscul iminent de a se intra in sfera speculatiilor fara a exista suport probatoriu care sa duca in mod indubitabil la concluzia ca este vorba de un omor cu intentie, ceea ce ar duce la aplicarea din partea oricarei instante impartiale la o achitare.
Este motivul pentru care, in mod logic, organele de urmarire penala nu ar trebui sa se grabeasca cu trimiterea in judecata deoarece timp este pana sa se implineasca termenul de prescriptie a raspunderii penale si procesul nu va dura in nici un caz 10 ani...