avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunurile proprii ale soților în noul Cod civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunurile proprii ale soților în noul Cod civil

Noul cod civil nu mai prevede ca bunuri propii ale sotilor bunurile dobandite inainte de casatorie. Ce consecinte apreciati ca va avea inlaturarea acestei prezumtii?
Art. 360 Noul cod civil Regimul bunurilor Regimul separaţiei de bunuri Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor
CAPITOLUL VI
Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor
SECŢIUNEA a 3-a
Regimul separaţiei de bunuri
Art. 360
Regimul bunurilor
Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
Nu am putea incadra aceasta reglementare in cadrul discutiei?
Jocandi Causa a scris:

av.antoanelageaman a scris:

cocoselul
pare cocos in toata regula daca ne uitam bine ;a teza indicata de colega mai sus.:hm:....nu mai vorbesc de art.343 alin 2 ce practic, sustine ce am spus mai sus...Comunitatea e prezumata, caracterul de bun propriu trebuie dovedit.


Doamna, amintiti-va de matematica de clasa a III-a. Multimile, va spun ceva? Bunurile din comunitatea conventionala sunt o multime, sa zicem de baloane, Bunurile de dinainte de comunitate, NB de dinainte de casatorie, sunt alta multime, sa zicem de castraveti.
Cand enumeri castravetii cu un singur capat ( bunurile proprii dobandite in comunitatea conventionala) nu poti sa bagi si baloane in aceasta enumerare. De ce? Baloanele nu sunt castraveti, nici cu un capat, nici cu doua.

Sper ca m-am facut inteles acum.
respect,


mie matematica imi spune destule...problema era ce ne spune ...dreptul:D...deoarece este clar ca dezbaterea depaseste notiunile de scoala elementara. Discutam despre consecintele inlaturarii unei prezumtii legale, nici decum de separarea elementara, dintre bunurile proprii si cele comune
romascanu a scris:

Art. 367 NCC
"...conventia matrimoniala se poate referi la unul sau mai multe din urmatoarele aspecte:

b) restrangerea comunitatii la bunurile ...anume determinate in conventie, ...dobandite... inainte sau in timpul casatoriei.

Imaginati-va comunitatea ca fiind un CERC si ..."iesplicati-mi" si mie cum se poate reduce diametrul unui cerc pentru a include in el ceea ce era in afara lui?

(Fiind de acord cu @zaharia 65_2, cu ovi_dragomir, cu Jocandi Cauza, am vrut sa aduc un argument suplimentar care rezulta din 367 lit a, dar intre timp m-a izbit litera b.
Treziti-ma va rog!).


Pai eu vad urmatoarea "esplicatie": conventia matrimoniala, ca forma a comunitatii, poate include, prin acord de vointa al sotilor si bunuri dobandite anterior casatoriei.
subscriu acestei pareri
Am plecat de aici ...

av.antoanelageaman a scris:

Noul cod civil nu mai prevede ca bunuri propii ale sotilor bunurile dobandite inainte de casatorie.


ovi_dragomir a scris:

...nu inteleg de ce au fost omise din formularea art 340 cu atat mai mult cu cat din ce am invatat pe vechiul cod al familiei la cazurile prevazute de art 31 nu se pot adauga altele nici pe verticala nici pe orizontala...misteerrrrr...


...si-am ajuns la ...:) cuadratura cercului...

Eu cred ca bunurile dobandite INAINTE de casatorie nu mai aveau ce sa caute in enumerarea din art 340 pentru ca:

art. 339 - Bunurile dobandite IN TIMPUL comunitatii legale (...) sunt bunuri comune.
art 340 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii... a) b) c) etc.

Sau altfel spus: Desi dobandite IN TIMPUL comunitatii legale, totusi a), b) c) etc. nu sunt comune, ci proprii. Adica art 340 nu se putea referi decat la bunurile dobandite DUPA inceperea regimului comunitatii legale. (Observati bunaoara ca lit a din art 340, fosta lit b din art 31 C. fam nu mai contine sintagma "in timpul casatoriei").

Cand incepe regimul comunitatii legale?
- poate sa inceapa odata cu incheierea ("inceperea") casatoriei
- dar poate sa inceapa si ..."pe la mijlocul" casatoriei...odata cu incetarea regimului comunitatii conventionale (de. ex), ca urmare a pronuntarii de catre instanta a separatiei de bunuri potrivit art. 371.

Si daca o casatorie a inceput in regimul comunitatii conventionale , s-ar putea sa gasesc un bun al lui COSTEL, dobandit INAINTE de casatorie, dar INCLUS in comunitate prin conventia matrimoniala (potrivit art 367 lit a). Si dupa o separatie de bunuri, n-ar fi de mirare sa-l gasesc ...la TANTA lui Costel.

Care va fi dificultatea? Exact DOVADA despre care vorbeste Antoanela.
Vreau sa-mi cumpar o casa. Ma uit pe un act si vad ca o casa a fost dobandita de Costel pe vremea cand era holtei. Da, dar o sa ma intereseze si cu cate TANTE a fost insurat inte timp ca sa vad pe unde a "umblat" casa lui Costel (dintr-un regim matrimonial, intr-altul). :hm:
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Regim matrimonial sorina86 sorina86 Buna ziua. Acum 2 ani am facut un credit la banca pentru a-mi achizitiona o locuinta prin programul prima casa. As vrea sa stiu ce se va intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
Contract prenupțial / bunurile de dinainte de căsătorie Hapciu1 Hapciu1 Buna ziua. Bunurile obtinute inainte de casatorie, vor deveni bun comun dupa casatorie? Exista vreo lege care stipuleaza aceste lucruri? Multumesc (vezi toată discuția)
Partaj. bunuri proprii conform codului familiei vi7 vi7 conform codului familiei, locuinta dinaintea casatoriei era bun propriu si nu facea obiectul partajului. Ce statut are in noul Cod Civil? Face obiectul ... (vezi toată discuția)