avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere copil nascut in Spania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere copil nascut in Spania

Buna ziua. As dori sa stiu ce acte sunt necesare unui minor nascut in Spania din parinti romani (necasatoriti) pentru a putea calatori in Romania in conditiile in care unul dintre parinti (respectiv tatal) nu este de gasit. Mentionez ca minorul nu detine certificat de nastere ci numai o atestare a nasterii in spitalul din Spania.
Parerea mea este ca mama a declarat copilul la spital ca avand tata pe concubin. D.na lucinda ma poate contrazice daca ma insel, dar cei din Spania nu cred ca vor accepta sa schimbe un certificat medical, mai ales ca mama este de nationalitate romanca. Raul este deja facut. De aceea, mama trebuie sa inregistreze nasterea la oficiul de stare civila din localitatea unde a nascut in Spania sau de care apartine localitatea(pentru ca sunt sate, comune care apartin de alte orase), dupa care sa apostileze certificatul de nastere a copilului la prefectura de acolo pentru ca altfel nu are valabilitate in Romania. Din cate stiu daca nu da de tatal copilului poate da o declaratie pe proprie raspundere la ambasada sau consulat cum ca este despartita in fapt de concubin si nu are cunostinta despre acesta pentru obtinerea titlului de calatorie. Sunt curios sa aflu de la dna lucinda daca nu stie nimic de concubin cum au inregistrat cei de la starea civila copilul ca fiind al concubinului fara declaratia de recunoastere a acestuia? In fine. Dupa obtinerea permisului de calatorie la revenirea in tara se adreseaza la SPCLEP starea civila de la locul de domiciliu din Romania, cel din buletin, unde se prezinta cu certificatul apostilat in original si copie xerox, certificatul dumneaei de nastere si CI in original si copie, ar fi buna o copie dupa un act de-a concubinului dar daca nu are nu e nici un bai ca se gaseste la verificari. In tara poate intenta proces de incredintare a copilului, il citeaza pe concubin la adresa de la ultimul domiciliu si intr-un ziar de circulatie nationala si gata. Dupa obtinerea hotararii definitive si irevocabile poate face pasaport copilului si calatorii oriunde . Atentie! Pentru a obtine transcrierea certificatului de nastere nu este necesara prezenta concubinului.
Intr-adevar, in spital, la nastere, a fost prezent si tatal care a disparut la o saptamana dupa ce a ajuns cu copilul acasa- deci pe inregistrarea nasterii la spital este trecut si el. Problema mare este ca timpul ne preseaza eu fiind nevoita sa o aduc pe mama cu copilul cat mai repede in tara din motive grave care tin si de mediul in care locuiesc.Si nu sunt casatoriti, dupa cum am specificat initial au trait in concubinaj.Multumesc.

In acest caz se pare ca varianta cea mai buna este cea expusa de @justitiarul71 si care va scuteste de unele complicatii ulterioare:

1. mama trebuie sa inregistreze nasterea la oficiul de stare civila din localitatea unde a nascut 2. sa apostileze certificatul de nastere a copilului la prefectura de acolo pentru ca altfel nu are valabilitate in Romania
3. daca nu da de tatal copilului se pare ca poate da o declaratie pe proprie raspundere la ambasada sau consulat cum ca este despartita in fapt de concubin si nu are cunostinta despre acesta pentru obtinerea titlului de calatorie.

Acestea pentru ca dupa ce ajunge in tara trebuie sa mearga la starea civila de la locul de domiciliu din Romania pentru transcrierea certificatului de nastere al copilului. Iar daca nu are certificat de nastere apostilat de autoritatile spaniole nu va putea face nimic.

Dupa ce va veni in tara va avea inca multe drumuri de facut pentru a rezolva aceasta problema, insa dupa aceea isi va putea creste linstita copilul, indiferent de atitudinea tatalui.

@Justitiarul71 a scris:

Dupa obtinerea permisului de calatorie la revenirea in tara se adreseaza la SPCLEP starea civila de la locul de domiciliu din Romania, cel din buletin, unde se prezinta cu certificatul apostilat in original si copie xerox, certificatul dumneaei de nastere si CI in original si copie, ar fi buna o copie dupa un act de-a concubinului dar daca nu are nu e nici un bai ca se gaseste la verificari. In tara poate intenta proces de incredintare a copilului, il citeaza pe concubin la adresa de la ultimul domiciliu si intr-un ziar de circulatie nationala si gata. Dupa obtinerea hotararii definitive si irevocabile poate face pasaport copilului si calatorii oriunde . Atentie! Pentru a obtine transcrierea certificatului de nastere nu este necesara prezenta concubinului.

Mesajul meu nu aduce nimic in plus ca informatie fatza de a scris @Justitiarul 71, am vrut doar sa subliniez cat este de important sa urmeze pasii indicati de dumnealui.

:luck:
lucinda2010 a scris:

Intr-adevar, in spital, la nastere, a fost prezent si tatal care a disparut la o saptamana dupa ce a ajuns cu copilul acasa- deci pe inregistrarea nasterii la spital este trecut si el. Problema mare este ca timpul ne preseaza eu fiind nevoita sa o aduc pe mama cu copilul cat mai repede in tara din motive grave care tin si de mediul in care locuiesc.Si nu sunt casatoriti, dupa cum am specificat initial au trait in concubinaj.Multumesc.

In Spania declaratia la spital nu este determinant ci doar declaratia la Registrul civil. Mai mult, la declaratia este interzis, daca nu o face tatal, sa treaca acolo numele tatalui daca nu sunt casatoriti. Poti sa te uiti aici pentru a vedea declaratia si obligatiile in privinta aceastei declaratie: [ link extern ]
Insist, pentru ce fiind avocat spaniol, stiu despre situatiile in Spania, si stiu ce acolo la registrul se trece doar declaratia mamei cu tatal necunoscut pana ce acest lucru nu o declara de conformitate tatalui. Si atunci nu mai este necesar ceea ce a spus justitiarul nici Ares, in ciuda nelamuriri descrise de la dv. Mergeti la registrul civil si vedeti ce nu este asa de greu acolo. Daca trece 30 de zile trebuie un dosar, si este greu. Mergeti cat de curand. O zi buna!.
ok Sa mearga d.na sa inregistreze mai intai copilul la starea civila si dupa sa ne contacteze sa o sfatuim, daca mai are nevoie, ce trebuie sa faca.

Alte discuții în legătură

Pasaport shailaflorina shailaflorina buna seara..ma numesc Florina si locuiesc de 4 ani in Spania. Cand am venit aici, am venit doar cu buletinul, si eu, si perechea mea. In curand voi naste aici ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania sofiamaria sofiamaria Buna, va rog cine ma poate ajuta sa imi spuna ce formalitati trebuie facute pt obtinerea unui certificat de nastere a unui copil nascut in spania dar parintii ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere copil nascut in spania cory_r cory_r cum se obtine un certificat de nastere la un copil in varsta de 2 ani nascut in spania dar neinregistrat la timp de parinti, mentionez ca unul din parinti are ... (vezi toată discuția)