avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie imobiliara / Vanzare / Vanzare partiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie imobiliara / Vanzare / Vanzare partiala

Salut pe toti cei de pe forum , si mai ales pe consultanti !
Am nevoie de sfatul dvs. !
Parintii mei au facut "Contract de donatie imobiliara" mie si surorii mele , pentru apartamentul in care locuiesc eu cu parintii mei ! Sora mea are locuinta proprie !
A aparut o problema ! Mama mea ameninta cu vanzarea apartamentului , desi mi-a tot spus sa investesc bani in acest apartament , si mai ales mi-am platit partea la cheltuielile casei ( intretinere,gaze,electrica,etc ) !
Intrebarea mea este daca mama mea are posibilitatea de a vinde apartamentul !
Si daca da , ce pot face eu ca sa impiedic vanzarea ?
Prin ce mijloc ma poate ajuta tatal meu sa opresc vanzarea apartamentului , el fiind de partea mea !
Poate tatal meu sa-mi faca mie contract de vanzare/cumparare pe jumatatea lui de apartament ? Trebuie si acordul mamei ? Cum trebuie sa procedez , existand deja acel "Contract de donatie imobiliara" ??? Ce acte trebuie sa am ? Mai ales din partea surorii mele !
Mai exista si alte cai de a primi legal jumatatea tatalui meu , fara a le implica pe mama si sora mea ?

Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
:) am rectificat scrisul ! :)
a trebuit sa cer din nou ajutor ! chiar am crezut ca problema e prea complicata , daca nimeni nu poate sa raspunda !
i-am multumit lui Avlil pentru amabilitate , cred ca se poate citi mai sus !
am nevoie , in continuare , de raspunsuri la celelalte intrebari .
nu am obligat pe nimeni sa raspunda , doar am cerut ajutorul acelor pentru care problema nu e asa de complicata !
va multumesc anticipat pentru raspunsuri !

1. intr-adevar acest contract de donatie nu poate fi desfacut decat in instanta ?
2. unde pot verifica intabularea ?
3. in cazul in care unul din parinti va deceda , pot face succesiune sau sant obligata sa raman cu acest act ?
4. tatal meu poate sa-mi dea jumatatea lui de apartament acum ? daca da , ce modalitate exista pentru a face asta si ce acte si semnaturile caror persoane sant necesare ?
1. intr-adevar acest contract de donatie nu poate fi desfacut decat in instanta ?
2. unde pot verifica intabularea ?
3. in cazul in care unul din parinti va deceda , pot face succesiune sau sant obligata sa raman cu acest act ?
4. tatal meu poate sa-mi dea jumatatea lui de apartament acum ? daca da , ce modalitate exista pentru a face asta si ce acte si semnaturile caror persoane sant necesare ?

1. DA
2. La biroul de carte funciara unde se gaseste nemiscatorul.
3 Succesiunea trebuie facuta oricum, DAR apartamentul, dupa cum v-a explicat foarte bine AVLIL, este al Dvs. si al surorii.
4. Ce sa va dea? Nu mai are in patrimoniu apartamentul. Nici tatal nici mama Dvs.
Ultima modificare: Joi, 25 Septembrie 2008
SCA Constantinescu-Dan&Asociatii, Avocat
doamna, daca din mesajul meu nu ati inteles raspunsurile la intrebarile alea care nu-si mai aveau rostul, atunci aveti nevoie de alte explicatii, mulat mai ample...
Pentru acestea, mergeti intr-o consultatie la un avocat sau notar...

Asta ca sa nu mai arat ca ne jigniti ca poate nu stim raspunsuri... Ei, nu prea stiu eu, de exemplu, raspunsul la intrebarile puse anterior, de-aia le-am pus, nu? Ca in baza raspunsurilor dv. sa mai dam ceva precizari...
Daca dv. nu faceti un minim efort sa cititi raspunsuri, nu mai cereti altele, va rog... Multumesc.
Buna ziua
Ma intereseaza si pe mine problema unei donatii. O doamna si-a donat toata averea (teren si casa) celor doua fiice cu clauza de intretinere. Una din fiice nu isi indeplineste obligatia de intretinere, numai una din surori are grija de batrana. Actul nu se poate desface decat in instanta, dar batrana nu este deplasabila. Poate fi ea reprezentata in instanta de fiica care o intretine (sau care ar fi cea mai facila cale de a evita prezenta in instanta)? Este nevoie de o expertiza psihiatrica a batranei?
Multumesc anticipat.
elanis a scris:

Buna ziua
Ma intereseaza si pe mine problema unei donatii. O doamna si-a donat toata averea (teren si casa) celor doua fiice cu clauza de intretinere. Una din fiice nu isi indeplineste obligatia de intretinere, numai una din surori are grija de batrana. Actul nu se poate desface decat in instanta, dar batrana nu este deplasabila. Poate fi ea reprezentata in instanta de fiica care o intretine (sau care ar fi cea mai facila cale de a evita prezenta in instanta)? Este nevoie de o expertiza psihiatrica a batranei?
Multumesc anticipat.

Cel mai indicat ar fi ca bătrîna să fie reprezentată de un avocat. Cum se va descurca în proceduri, dacă nu ştie nici măcar că îşi poate reprezenta propria mamă? Ce va face atunci cînd avocatul celeilalte fiice va solicita instanţei calificarea contractului încheiat - contract de donaţie cu sarcină sau contract de întreţinere? Cînd se vor ridica probleme legate de întinderea obligaţiei de întreţinere, de faptul că întreţinerea fiind oricum prestată de către unul dintre debitorii obligaţiei, nu se poate pune problema desfiinţării contractului, ci doar aceea a unui drept de recurs al debitorului care a prestat întreţinerea împotriva codebitorului?

Nu e chiar atît de simplu. V-am expus doar cîteva dintre apărările la care ar putea apela avocatul pîrîtei.

De aceea revin. Să-şi angajeze un avocat. Altfel, pierde pe mîna ei.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Donatie redactata gresit ?? anapopana anapopana Buna. Tatal meu (decedat din 2006) i-a lasat in 2004 uneia dintre nepoatele sale (fata uneia dintre fiicele sale) cu act de donatie, o casa si ceva pamant ... (vezi toată discuția)
Donatie matusa la nepot de la verisoara primara catalina.p catalina.p SPETA: O persoana , lucida si zdravana nu mai are mostenitori principali ( sotul-decedat 2007 si fiul decedat-2011 , fiul necasatorit si fara copii) , a ... (vezi toată discuția)
Ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, ... Ålesund Ålesund ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager. Cealaltă fiică primise deja în 1995 ... (vezi toată discuția)