avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modalitate de incadrare in codul COR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modalitate de incadrare in codul COR

Buna ziua!
Am absolvit liceul cu sectia Informatica si am pe langa diploma si un atestat de Operator Tehnica de calcul si Facultatea ISE Sectia Cibernetica,Statistica si Informatica Economica, de unde am iesit (conform diplomei) economist cu specializarea Informatica economica. Conform foii matricole aproape 50% am avut materii de informatica si programare software in diferite limbaje.
Intrebarea mea este daca pot fi incadrat conform codului COR pe codul 213905 - Inginer de sistem software, avand in vedere ca lucrez de 9 ani intr-un service de calculatoare unde ma ocup de tot ce presupune un service: reparare, configurare si constructia calculatoarelor. Avand in vedere ca acest cod din COR cere doar nivelul de studii de nivel 4 si este un cod ocupational, iar eu am facut 9 semestre adica 4ani si jumatate cred ca as putea fi incadrat astfel.
Eventual poate ma puteti ajuta cu niste legi care reglemeteaza modul de incadrare in acest cod ocupational COR

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 6 Februarie 2015
Daca citesti corect dupa grupe si subgrupe adica: grupa majora 2,apoi subgrupa 21 gasesti si explicatiile date mai sus.
Fiecare grup de cifre din codul cor arata ce calificare este necesara pentru functia respectiva.

putica a scris:

Cu studii superioare in domeniul economic nu puteti ocupa functia de inginer si nici invers .
Sunt doua meserii care nu au legatura una cu alta .


mi se pare aberant cand aud replica ca enconomia nu are nici o legatura cu ingineria. De ce? pt ca se iau exclusiv intelesul cuvantului inginerie si cel de economie. Daca este asa de ce exista in codul COR ocupatia de Inginer economist? Caci sunt total opuse nu, iar ingineria este un profil pur tehnic!?
Si am mai observat un lucru atat aici pe forum cat si aici in oras; si anume ca toti juristii spun ca pot fi incadrat astfel (si recunosc ca n-am intrat in detalii de ce considera acest lucru pt ca mi-a convenit raspunsul, poate) iar cei de la Fortele de Munca care opereaza in carti si alte persoane angajate in aceasta discutie spun cu tarie ca nu pot fi angajat astfel. Acest lucru ma induce foarte mult in eroare. De aceea as ruga si un suport legal al afirmatiilor de ambele parti adica legi sau HG-uri care fac referire la modul de incadrare.
Unul din juristii locali chiar s-a oferit in a colabora pentru a rezolva aceasta problema, spunand chiar ca in anumite chestii cei de la Fortele Muncii isi depasesc atributiile.

tudorvaleriu a scris:

Vi s-a recomandat sa faceti sesizare la Inspectia Muncii. As fi curios sa vad punctul lor de vedere.


este vorba cumva de Petitiile care se fac online prin mail la ei?
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2008
dcrst75, utilizator
In cadrul Facultatilor de Inginerie si Management exista urmatoarele forme de specializare in domeniul tehnico-economic : inginerie economica industriala, inginerie economica in domeniul mecanic, inginerie economica in constructii, inginerie economica in domeniul transporturilor, inginerie economica in domeniul electric-electronic-energetic, inginerie economica in domeniul chimic, inginerie economica in domeniul agriculturii .
Doar cei care au una din specializarile mai sus mentionate pot ocupa functia de INGINER ECONOMIST .
Ne convine sau nu asta este realitatea .
Incadrarea in munca se face pe baza actelor de studii sau de calificare, iar tu nu indeplinesti conditiile pentru a fi incadrat Inginer de Sistem Software .
Intamplator una din specializarile mele este de inginer in domeniul mecanic, iar in timpul facultatii exista si specializarea de inginerie economica .
La vremea respectiva am pus urmatoarea intrebare conducerii facultatii : un inginer economist poate ocupa functia de Economist ?
Si mi sa raspuns ca nu .
A doua specializare este de economist, iar de 8 ani lucrez in cadrul departamentului de Resurse Umane Salarizare.
Am specificat specializarile si locul meu de munca pentru ati dovedi ca vorbesc in cunostinta de cauza si ca nu bat campii .
Un INGINER ECONOMIST cunoaste integral procesul tehnologic, cu evidentierea intrarilor si iesirilor pe fiecare faza, cat si modul de calcul al costurilor si optimizarii procesului de productie in ansamblu .
Cu alte cuvinte un inginer economist se pricepe putin si la finante .
Nu stiu ce juristi ai consultat, dar se pare ca sunt incompetenti ori mincinosi in dorinta de ati lua banii .
Fii totusi optimist si nu uita ca traim in Romania, unde totul este posibil .
Cu ceva pile sau putina incompetenta din partea inspectorului de la ITM poate o sa fii incadrat asa cum vrei tu .
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2008
putica, utilizator
Am terminat Facultatea de Matematica - Informatica (4 ANI), specializarea Informatica (pe diploma scrie licentiat informatica).

Exista posturi Analist, programator/ Inginer de sistem. Pot ocupa functia de inginer de sistem ? Sau imi trebuie studii superioare de lunga durata cu profil tehnic gen Politehnica ?
Ce am dedus eu din COR:
Grupa majora 2 - Specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - CRED CA MA INCADREZ
Subgrupa majora 21 - Fizicieni, matematicieni si ingineri - CRED CA MA INCADREZ
Grupa minora 213 - Specialisti in informatica - CRED CA MA INCADREZ
Grupa de baza 2131 - Analisti, programatori, informaticieni designeri
Descriere
Analistii, programatorii, proiectantii de sisteme informatice, consultantii in informatica concep, proiecteaza, elaboreaza, testeaza, implementeaza si dezvolta sisteme informatice, programe si documentatia tehnica aferenta; proiecteaza structura bazelor de date; concep si proiecteaza retele de calculatoare; ofera consultatii de specialitate utilizatorilor de tehnica de calcul.

213102 - Programator - CRED CA MA INCADREZ (POST PE CARE SUNT INCADRAT IN PREZENT)

DAR IN:
Grupa de baza 2139 - Specialisti in informatica neclasificati in grupele de baza anterioare:
Descriere
Specialistii in informatica neclasificati in grupa de baza anterioara concep, realizeaza si aplica metode de asigurare a integritatii si securitatii datelor si programelor; instaleaza, intretin si mentin in exploatare echipamente de calcul; gestioneaza retele de calculatoare.

213901- Inginer de sistem in informatica - MA INCADREZ ???! :sorry:

Deoarece mi sa spus ca nu pot pot fi incadrat in aceasta functie ca nu am studii superioare tehnice de lunga durata.

PS. Am mai terminat si colegiu 3 ani (SSD)- Facultate de automatica (inginer colegiu) - dar asta nu are nici o relevanta in cazul meu doar ca am cunostinte tehnice dar diploma nu e de lunga durata.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
vio81, utilizator
Se face prea multa teorie pe aceasta chestie care este foarte simpla: daca angajatorul este interesat de un om competent pe post, il angajeaza ca inginer de sistem chiar daca nu are pe diploma inscris "inginer".
Daca un inginer silvic are cunostinte solide de IT si se descurca foarte bine, il angajez ca inginer de sistem numai pentru ca este "inginer" iar un economist care este le fel de priceput nu-l angajez pentru ca nu este inginer?
@vio81: Puteti fi angajat ca inginer de sistem! Am mai spus-o si pe acest topic si pe altele: clasificarea COR este orientativa pentru angajator dar nu este imperativa, nu este obligatorie. Totul depinde de angajator. ITM nu are, aici, putere de decizie, nu intra in competenta sa.

Alte discuții în legătură

Obligativitate respectare nivel studii indicat in cor pentru functia respectiva radumititean radumititean Este obligatorie respectarea nivelului minim de studii mentionat de COR pentru o anumita ocupatie, in conditiile in care nu este una pentru care exista ... (vezi toată discuția)
Inregistrare cim AndreiTimi AndreiTimi Buna seara, Am si eu o intrebare. Daca firma este cu capital privat pot inregistra la ITM un contract de munca pentru un angajat cu codul COR 213904 ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar concurs sosobi sosobi buna ziua, va deranjez cu urmatoarea problema: -mi-am depus dosarul pentru participarea la un concurs de angajare pentru un post de Sef Serviciu ... (vezi toată discuția)