Sa lucram un pic pe materialul furnizat de dumneavoastra, adica "materialul clientului".
Mai multi s-au exprimat aici si rezulta ca vinovati sunt notarul, vanzatorul dar si cumparatorul.
Notarul ar fi putut solicita adeverinta proaspata de la asociatie. Dar din acea adeverinta se putea sa reiasa ca vanzatorul a achitat datoriile cu o luna sau doua in urma si nu "la zi" pentru ca in orice asociatie listele de plata se afiseaza in luna urmatoare efectuarii cheltuielilor. Apoi, conform legii, notarul poate legaliza contractul (intelegerea partilor) si fara aceasta adeverinta.
Vanzatorul, daca era un om corect, trebuia sa-si achite toate datoriile. Faptul ca atunci nu stia, poate fi o scuza, dar, inteleg, ca acum stie si nu vrea sa plateasca, ceea ce nu mai este doar o scapare ci o incercare de inselatorie.
Cumparatorul trebuia sa se inteleaga cu vanzatorul, sa retina o suma din pretul apartamentului din care lichida toate datoriile. Cumparatorul putea merge la furnizori (electricitate, gaz, telefonie, cablu..) impreuna cu vanzatorul, sa rezilieze contractele incheiate pe numele fostului proprietar si sa incheie contracte pe numele viitorului proprietra, ocazie cu care se achitaun toate debitele.
Acelasi lucru trebuia sa-l faca noul proprietar si la asociatie, unde poate ca fostul proprietar mai avea un fond de rulment, unde se putea face o plata in avans, unde se putea stabili modul de stingere a debitelor printr-o intelegere de preluare a acestora de catre actualul proprietar...
Ati gresit si vad ca in relatia cu furnizorul de electricitate ati rezolvat-o achitand debitul pentru a beneficia de curent electric pentru ca altfel furnizorul va decupla.
Aplicati aceeasi metoda si cu asociatia: platiti ca si la electricitate pentru ca dsi asociatia poate calcula penalizari, poate intrerupe furnizarea apei sau altor utilitati pentru apartamentul dv ca si cei de la electricitate.
Razboiti-va cu fostul proprietar care trebuie sa plateasca, indiferent ca sunt si altii vinovati in aceasta tranzactie.
Ultima solutie: mergeti la specialisti (notar, avocati...) si reziliati, anulati tranzactia de vanzare-cumparare pentru ca vanzatorul a inselat, pentru ca nu s-au respectat....
Ma bazez in cele afirmate mai sus pe prevederile legii 230/2007:
Art. 20. -
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât
aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.