avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende

am urmatoarea situatie:
1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat,
2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu este salariat al firmei,este nevoit sa foloseasca profitul anului trecut- a hotarit sa-l ridice ca dividend.
3.asociatul,unic,este salariat la o institutie de stat unde figureaza ca asigurat si plateste contributiile aferente venitului din salariul lunar.
Voi calcula si plati impozit 16%,voi depunde D.100.
intrebare: trebuie sa-i calculez si cas aferent venitului din dividende de 6.5%(af.2007)?daca da,ce declaratie trebuie depusa la CAS? oare se incadreaza la lit.e.),Art.257 din Legea 95/2006 ?
va rog,un sfat!
am facut adresa in scris catre CAS,sa-mi raspunda daca in cazul de mai sus trebuie retinuta contributia CAS,m-a sunat o doamna foarte deranjata de adresa mea si mi-a spus ca nu poate sa-mi dea un raspuns oficial,m-a intrebat cum se numeste asociatul,mi-a spus ca nu apare ca asigurat si ca urmare nu trebuie sa-i retin CAS-ul.
Ne plingem de sistem,dar de fapt noi oamenii suntem sistemul!
Cel mai recent răspuns: Imago Expert Consult SRL , Contabil 10:27, 15 Septembrie 2009
L 95/2006
Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Daca asociatul unic este si salariat atunci nu datoreaza CASS pentru dividende. Insa cei de la Casa de Asigurari de Sanatate nu au de unde sa stie acest lucru; de aceea e necesar sa va duceti cu o copie dupa contractul individual de munca sau alta dovada in acest sens (adeverinta, copie de pe carnetul de munca, etc.).
Multumesc
Prin depunerea declaratiei nominale, la CASA DE SANATATE din judetul in care isi are domiciuliul asiguratul - salariatul, exista evidenta tuturor asiguratilor care realizeaza venituri de natura salariala.

Daca beneficiarul dividendelor, nu are calitatea de asigurat, atunci in mod obligatoriu va trebui platita contributia la sanatate.

Exista o declaratie care se intocmeste in /pe numele persoanei fizice.
Este adevarat ce spui, @maccount. Numai ca cei de la Casa de Sanatate prefera sa-ti ceara tie astfel de dovezi decat sa puna cap la cap niste date; altfel nu ajungea la persoana respectiva somatia daca se facea aceasta verificare.

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Venituri din chirii xm xm Care sunt darile la stat in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din chirii? (vezi toată discuția)