avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartirea efectiva a mostenirii intre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartirea efectiva a mostenirii intre mostenitori

Buna seara,
Exiata un teren mostenit de la parinti si doi mostenitori, fiecare avand jumatate din teren.Terenul este livada si suprafata agricola,insa impartirea este doar aritmetica,parintii nu au configurat pe harta partea fiecaruia.Eu si fratele meu ne intelegem foarte bine,am dat terenul in folosinta.dar vream totusi sa facem configuratia lui pentru copii nostrii, in asa fel ca fiecare sa stie clar de care jumatate apartie si sa faca fiecare ce vrea cu ea,sa o vanda,sa o munceasca sau sa construiasca.
Sper ca am fost clar:
-Care este actul care trebuie facut de mine si fratele meu, in asa fel incat sa lasam lucrurile limpezi pentru urmasi.

Cu multumiri anticipate pentru raspuns si pentru eforturile Dv in a ne ajuta pe cei ce apelam.


Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
barbu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: barbu2 , utilizator 22:35, 2 Octombrie 2011
Buna seara!

Sigur ca da! puteti face acest lucru. Intabularea o face notarul, insa sa va ridice actele de la notar dupa intabulare, sa deschida rol fiscal..Atentie sa fie clar formulate cele doua procuri pentru a nu crea confuzie. Una sa fie pentru partaj, sa va reprezinte cu depline puteri la semnarea actului de partaj semnand in numele dvs si pentru dvs actul, semnatura respectivului fiindu va opozabila; iar cea de a doua sa fie pentru formalitatile ulterioare semnarii actului de partaj, cadastru, carte funciara, rol fiscal, adminsitratia fiscala, primarie..etc
Categoric..categoric imi este clar acest lucru privind specificul celor doua procuri.
Intreb doar daca procura pentru finalizarea partii fiscale de dupa intabulare poate avea un titlu generic cum ar fi "Reprezentarea intereselor mele in inscrierea terenului la toate institutiile aferente" ,sau aceste institutii trebuiesc nominal mentionate pentru a nu apare probleme
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
barbu2, utilizator
Ar fi bine ca in corpul mandatului sa se specifice institutiile la care mandatarul, reprezentantul dvs , va face demersurile pentru a va conserva si administra dreptul de proprietate.
Am inteles....
D-na Mirela ,calde multumiri pentru ajutorul primit.
mirela741 a scris:

Partajul este autentic , deci procura care sta la baza acestui partaj trebuie sa fie autentica.


Instantele de judecata accepta semnarea tranzactiei de catre avocat in baza unei imputerniciri avocatiale, fara procura din partea notarului din Romania sau din alta tara, astfel ca, problematica acceptarii sau neacceptarii unei procuri autentice nu se situeaza in sfeara simetriei actelor juridice.

In termeni simpli, singura problema vis-a-vis de imputernicirea avocatiala nu ar fi lipsa unei procuri autentice, ci numai faptul ca incheierea unui contract prin fax intre client si avocat ar putea avea anumite carente sub aspectul realitatii identitatii persoanei ( a clientului ) care a semnat contractul.

Prin urmare, avand in vedere faptul ca in Romania se pot savarsi tot felul de falsuri privind identitatea si persoana ( adica domnul Barbu) ar putea fi afectat grav de comiterea unei asemenea infractiuni in ceea ce priveste drepturile si interesele sale legitime, notarul ar avea dreptate sa fie circumspect, insa nu ca urmare a faptului ca avocatul ar avea nevoie de o procura notariala autentica, ci pentru a se evita in mod just comiterea unei infractiuni.
Avocatul, la randul lui, poate fi de buna-credinta si sa creada ca a fost angajat de catre cel care ii semneaza contractul de asistenta juridica, insa, poate exista si o alta posibilitate faptica.
Probabil ca, Camera Notarilor a dat un soi de recomandare in acest sens.
Notarul ar putea avea anumite probleme legate de un proces penal desi ar fi nevinovat intrucat ar fi de buna-credinta precum avocatul care si-ar reprezenta clientul in fata notarului.

Asadar, sub aspect legal, notarul nu ar putea sa se opuna legii, dar sub aspect preventiv ar avea dreptate.
Notarul ar face tot posibilul sa se evite comiterea unei infractiuni, fapt care poate fi considerat laudabil.

Alte discuții în legătură

Act notarial intocmit in strainatate (procura reprezentare succesiune si incasare despagubiri) DanGheorghe DanGheorghe Bunàziua , as avea o intebare , Am avut nevoie de o imputernicire fàcutà mamei mele ca sà mà reprezinte in un caz de succesiune si incasare ... (vezi toată discuția)
Redactare procura succesiune cu partaj voluntar verbal sivi7 sivi7 Buna ziua. O intrebare mai speciala. Cum se poate redacta, intr-o procura de reprezentare la succesiune, cotele unui partaj voluntar verbal? Deoarece in toate ... (vezi toată discuția)
De ce nu recunosc notarii români procurile întocmite și apostilate într-o țară ue? bogdan.bobolea bogdan.bobolea Buna ziua, Niste cetateni straini vor sa doneze niste imobile (apartamente, case si terenurile aferente) unei institutii a statului roman. Au redactat ... (vezi toată discuția)