avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare cumparare avocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare cumparare avocat

buna ziua
as avea o nelamurire va rog
se poate face un act de vanzare cumparare cu ajutorul unui avocat?se poate evita notarul?
precizez ca vanzarea se va face intre mine si tatal meu ,deci in familie
avem toate actele necesare si am vrea sa evitam onorariul notarului
si inca o intrebare , va rog
ce comisioane se percep de catre notari pt o asemenea tranzactie dar de catre avocati?
sunt si alte plati pe care trebuie sa le fac, ceva impozit la stat?apartamentul este cumparat de tata in 2004 din banii mei iar acum vreau sa il puna pe numele meu
va rog lamuriti_ma putin
multumesc
cu stima
OK, de acord in mare cu cele spuse despre contractul de vanzare... dar nu vi se pare neadecvat in acest caz?
Adica, serios, pretul nu se va plati, ce vanzare?
pretul nu se va plati. Dar noul proprietar nu poate face inscrierea in cartea funciara si de aici incep o gramada de probleme: nu poti vinde, nu poti face un imprumut ipotecar fara cartea funciara a imobilului etc.
Vanzare-cumparare fara pret nu exista... o sustin pe AVLIL aici... e cel mult donatie, dar donatia are alte cerinte de fond si de forma...

Stoica Ioana a scris:

Un act de vanzare -cumparare care are ca obiect transmiterea unui apartament se face in forma autentica ,la notar .
Lipsa respectarii acestei conditii ad validitatem atrage nulitatea absoluta a actului juridic .

Te inseli... numai terenurile cer act autentic ad validitatem... apartamentele se pot vinde si fara act solemn, autentic, dar apare problema publicitatii, a opozabilitatii fata de terti care se face prin CF, dar actul e perfect valabil chiar si sub semnatura privata dar nu e opozabil tertilor...
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Cine a spus că e act de vînzare-cumpărare fără preţ? Poate doar fără plata preţului, ceea ce e altceva.

Simulaţia în sine nu e prohibită de lege. Atîta vreme cît părţile stabilesc un preţ, declarînd că preţul s-a plătit, actul e de vînzare-cumpărare, ca act public. E treaba terţilor să dovedească contrariul, cu orice mijloc de probă.

În rest, e aşa cum îmi confirmă othellox opinia anterioară. :)

Liviu S Bordaş
Nu as recomanda niciunui client sa incheie un act simulat decat in conditii extraordinare, Inca nu le-am intalnit... :D
Un act simulat se demonteaza usor, neplata pretului nu e o dovada asa de grea decat in situatia in care partile au bani... Or, doamna vrea sa evite taxele notariale... ;)
Un act simulat e un risc.
Inseamna sa sstai la mana partii adverse pentru urmatorii 3 ani... daca nu te place? Daca nu-i convine ce faci?
Ideea intocmirii unui act e sa dea o siguranta, in cazul de fata calea aleasa nu vad sa aduca linistea...

E, evident, doar o parere...

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)
Notare litigiu in cartea funciara victoria75 victoria75 Intentionez sa notez un litigiu in cartea funciara (litigiul este deschiderea procedurii insolventei si rezolutiunea antecontractului de ... (vezi toată discuția)