avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj-constructie pe terenul unui tert
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj-constructie pe terenul unui tert

Buna seara!
Nu am gasit o discutie similara pe forum si de aceea postez aici. Sper sa ma ajutati sa gasesc o solutie.
A si B, casatoriti. A contracteaza un credit pt nevoi personale. Din banii primiti sotii construiesc o casa pe terenul parintilor lui B. Achita o mica parte din credit, divorteaza si A, care este evacuat din aceasta locuinta, promoveaza partaj bunuri comune. Asadar B ramane in casa construita de ei in curtea parintilor iar A ramane cu rate de achitat pe multi ani (plus dobanzile aferente), deoarece imprumutul este numai pe numele lui, Creditul este garantat doar cu veniturile lui A.
Nedumerirea mea este: din ce este constituita masa partajabila, modalitati de partajare si in functie de asta, cum se achita creditul (bineinteles de catre titular).
Am incercat sa fiu cat mai concisa.
Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
Va multumesc pt raspunsuri!
Pentru a raspunde fiecarei postări anterioare, va pot spune că sunt ruda cu cel numit A din motive lesne de inteles (reclamantul) si sunt interesata pt. el. A, doreste sa contribuie si B (parat) la achitarea creditului pe urmatorii ani deoarece A este titularul creditului si asta nu se poate schimba. De asemenea sa fie despagubit pt partea sa de investitie in acea casa.Temerea lui A este ca B, pe langa faptul ca ramane in casa, incearca sa scape sa nu plateasca nimic din restul creditului. Pe de alta parte, B este interesat sa ramana in casa construita de soti in curtea parintilor, cu cheltuieli, despagubiri, prezente si viitoare cat mai mici.
Despre o eventuala intelegere nu poate fi vorba, deoarece ambii sunt ambitiosi.
,,Evacuarea" cum am numit-o eu, nu este in baza unei hotarari judecatoresti, insa oricum A nu este interesat sa revina in curtea socrilor datorita situatiei delicate ivite, care ar putea da nastere altor discutii, dar si faptului ca are posibilitatea sa locuiasca foarte bine in alta parte.
Am dat detaliile care am crezut de cuviinta ca sunt necesare. In legatura cu supozitiile de mai sus (ii multumesc oricum pt interventie), stiu ca A a discutat cu un avocat(a), insa nu stiu sigur daca s-a concretizat ceva. Ca acte, are contractul de credit si situatia financiara din care rezulta cat a achitat si cat a mai ramas de achitat. B nu stiu ce acte detine.
Sper ca am dat mai multe detalii care sa va dea posibilitatea sa-mi raspundeti la ceea ce v-am rugat. Daca va mai fi necesar ceva voi reveni cu detalii eu sau chiar A.
Va multumesc!

Pt Sheicul...am observat ca ati deschis multe discutii in care cereti sfaturi (si nu v-a certat nimeni) iar una este foarte asemanatoare cu a mea dar nu identica, sunt diferente. Bafta!
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
colette2010, utilizator
IN primul rand plecati cu ideea preconceputa ca nu se poate negocia. INtotdeauna se poate negocia, mereu e o portita de intelegere. Doar ideea asta prestabilita in capul partilor (ca nu se poate) este cel mai mare impas.
Toate partile ies mai bine prin mediere si/sau negociere si intelegere. TOATE.

Apoi, masa partajabila se dovedeste in instanta; si crediturl e comun, insa depinde ce dovezi sunt in sensul ca partea a cheltuit sau nu banii pentru sine.
Depinde ce venituri au partile, care cat a muncit fizic la acea casa etc. Chiar nu e o idee buna sa intrebati despre astfel de situatii pe forumuri, solutiile instantei pot fi de la a lasa intreg creditul lui A cu putine despagubiri de la B pentru imbunatatiri, pana la a-l scoate din masa partajabila.
NU stim ce dovezi ar putea fi.
AVLIL a scris:

IN primul rand plecati cu ideea preconceputa ca nu se poate negocia. INtotdeauna se poate negocia, mereu e o portita de intelegere. Doar ideea asta prestabilita in capul partilor (ca nu se poate) este cel mai mare impas.
Toate partile ies mai bine prin mediere si/sau negociere si intelegere. TOATE.

Apoi, masa partajabila se dovedeste in instanta; si crediturl e comun, insa depinde ce dovezi sunt in sensul ca partea a cheltuit sau nu banii pentru sine.
Depinde ce venituri au partile, care cat a muncit fizic la acea casa etc. Chiar nu e o idee buna sa intrebati despre astfel de situatii pe forumuri, solutiile instantei pot fi de la a lasa intreg creditul lui A cu putine despagubiri de la B pentru imbunatatiri, pana la a-l scoate din masa partajabila.
NU stim ce dovezi ar putea fi.

sarut-maana doamna avocat, ma aflu intr-o situatie similara daca nu identica cu unele rectificari sa zic asa fata de situiaatia in discutie.
OK intrucat reclamantul, eu in speta, am facut dovata contributiei la edificarea constructiei pe terenul soacrei, cu un aport de 80%, coraborat cu faptul ca ex sotia in prima faza proceuala a cerut partajareaa dreptului de prop. a bunului in cauza, apoi aa renuntat, completand in mod cert cu declaraati sub semnatura privata, conform dis. art 292 C.p. in care se declara de catre 8 persoane ce au cunostinta de situatie si chiar au constituit mana de lucru la edificaareaa respectivei cconstructii, pot cere instantei sa imi fie atribuit intrutotul bunul??? Urmand ca din sumele ce i-ar reveni parti ca si creante din debitele restante saa se scada contravaloareaa partii acesteia de contributie???
Sunteti in termen sa va modificati cererea de chemare in judecata?
Ce ati cerut pana acum?
Dupa parerea mea, soacra va deveni proprietara constructiei prin accesiune imobiliara.
Chestiunea seamana cu taierea Nodului Gordian...

Nu veti putea trece pe terenul ei decat daca aveti o servitute de trecere, ceea ce face ca demersul dvs. sa devina iluzoriu cumva...
Se pot insa gasi si variante juridice daca se analizeaza in concret lucrurile in functie de judecata concreta, de modul in care se apara fiecare parte din proces si in functie de ceea ce a solicitat.
Este extrem de greu de dat o solutie juridica fara a se analiza in concret ce solicita fiecare, de ce solicita, cum motiveaza,etc...

Cel mai sigur lucru ar fi ca veti ajunge la un drept de creanta daca veti dovedi ceea ce sustineti in instanta, si anume ca ati participat cu bani...
Daca nu dovediti acest lucru, orice discutie este de prisos intrucat nu veti avea nici drept de creanta...

Alte discuții în legătură

Divort ContSters86398 ContSters86398 bun ziua as dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns impreuna cu sotul meu am construit o casa pe terenul socrului-pe numele acestuita Daca ar fi sa ... (vezi toată discuția)
Partaj coachizitie andreicosminus andreicosminus X si Y, in calitate de concubini, pe data de 01.06.2008 contracteaza un imprumut in banca in valoare de 20000 lei, pe 20 de ani, insa pe contractul de imprumut ... (vezi toată discuția)
Ma poate evacua?? Lisa_38 Lisa_38 Buna ziua. Sunt in proces de partaj de aproape doi ani. Problema este ca sotul meu care a parasit domiciliul, introducand actiune de divort, acum in timpul ... (vezi toată discuția)