avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... asigurarea de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

asigurarea de sanatate

Revin cu o nelamurire.Am venit din cedarea folosintei bunurilor si nu am platit asigurarea medicala,asi dori sa stiu daca o platesc pana la 31 dec 2011 o sa scap de plata penalitatilor? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mviorica , utilizator 18:35, 15 Ianuarie 2013
pe mine ma intereseaza daca se sterg penalitatile
Codul Fiscal
ART. 61 Definirea veniturilor impozabile din cedarea folosinţei bunurilor
(1) Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente.
(2) Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. În aplicarea acestei reglementări se va emite ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Norme metodologice Codul Fiscal
23^2. Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activități independente și le supun regulilor de stabilire a venitului net anual pentru această categorie, determinat pe baza contabilității în partidă simplă. Aplicarea acestei reglementări se efectuează potrivit prevederilor ordinului președintelui Agenției Naționale deAdministrare Fiscală.
Veniturile din cedarea folosinței bunurilor si veniturile din activitati independente ,sunt doua categorii distincte de venituri.
Doar in cazul in care persoana fizica realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activități independente
De altfel si continutul art.61 lamureste destul de clar aspectul:

ART. 61 Definirea veniturilor impozabile din cedarea folosinţei bunurilor
(1) Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente.

In concluzie,se plateste CASS si pt. un singur contract de inchirere,veniturile obtinute de pe urma acestu contract este venit impozabil dn cedarea folosintei bunurilor.
Daca persoana ar avea peste 5 contracte,atunci venitul realizat va fi categorisit la venit din activitati independente si se supune unui alt regim fiscal.
Am si eu 2 contracte de inchiriere iar reprezentantii ANAF mi-au comunicat faptul ca platesc CAS doar daca am peste 5 contracte de inchiriere, ca in articolele date de mine.
Eu am mai mult de 3 contracte intr-un an dar sunt reziliate si inchieate altele noi avand in vedere ca multi chiriasi stau 1 sau doar cateva luni si pe urma vine alcineva. In cazul asta cum se ia in considerare? Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Cas contract de inghiriere lore33 lore33 Buna ziua! Chiar acum am primit prin posta de la casa de pensii o scrisoare in care ma obliga sa ma asigur. Mentionez ca la sf anului 2008 am avut mai mult de ... (vezi toată discuția)
Venituri din cedarea folosintei bunurilor, obligativitatea inregistrari la registrul comertului mihai.ghita mihai.ghita Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor prin inchirierea spatiilor proprii, pana in acest moment sunt in derulare 5 ... (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale si calcularea venitului net pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor la inchiriere de mai mult de 5 imobile victorels victorels Obligatii fiscale si calcularea venitului net pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor la inchiriere de mai mult de 5 imobile ; calcul contributii ... (vezi toată discuția)