avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Care informatii pot fi considerate date cu caracter ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Care informatii pot fi considerate date cu caracter personal?

Buna ziua,
Ma adresez dvs. cu rugamintea clarificarii notiunii de "date cu caracter personal". Adaug faptul ca nu am pregatire juridica, am citit/rasfoit site-ul A.N.S.P.D.C.P. si legile care fac referire la prelucrarea datelor cu caracter personal si protecţia vietii private in sectorul comunicaţiilor electronice.
Va prezint doua situatii:
1. Cetateanul X inregistreaza domeniul international domeniu.tld; la inregistrare, din buna intentie, furnizeaza "registratorului" datele solicitate (nume, adresa, nr. de telefon, email). Dupa un an domeniu.tld expira (fara a fi folosit) el fiind cumparat de cetateanul Y. Acesta spam-eaza site-ul firmei Z care publica datele vechi gasite la "registator" ale cetateanului X aducand grave injurii la adresa persoanei. Cetateanul X contacteaza firma Z explicand situatia, aducand dovezi(factura registrator) care certifica faptul ca in perioada in care a fost spam-ata domeniu.tld nu i-a apartinut si solicitand stergerea datelor (nume, adresa, nr. de telefon, email), dar se loveste de un refuz, firma Z continuand sa calomnieze. Firma Z nu este operator de date cu caracter personal. Care sunt pasii de urmat pentru stergerea datelor si injuriilor de pe site-ul firmei Z?
2. Firma X exploateaza site-ul domeniu.tld, site de anunturi vanzare autovehicule second hand. La inregistrare site-ul solicita date ca: utilizator, nr de telefon, email, marca autovehicul, tip (uneori si VIN-Vehicle Identification Number), culoare, capacitate cilindrica, nr. de inmatriculare samd, fara insa a conditiona inscrierea de completarea tuturor campurilor. Firma X nu are calitatea de operator de date cu caracter personal. Se impune acest lucru? Daca ar solicita nume, prenume si VIN ar fi necesara inscrierea la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal?
Care sunt datele cu caracter personal? Doar codul numeric personal prin unicitatea lui? Alaturarea unor date ca nume, prenume, adresa si nr de telefon nu poate fi incadratata tot in categoria asta?
Va multumesc anticipat pentru timpul si raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: tabarles , utilizator 20:42, 16 Octombrie 2011
Aveti vreo dovada ca v-a folosit cnp-ul?
tabarles a scris:

Buna seara,
Speta e reala? Daca da, mi se pare o chestie misto.

Ambele spete sunt reale, nu am vrut sa dau date exacte pentru ca (asa consider eu):
1. as intra sub incidenta legii;
2. termenii si conditiile forumului www.avocatnet.ro nu permit
3. nu cred ca raspunzand prin aceeasi metoda (defaimare/atacuri pe forumuri, bloguri samd) il pot face pe individul responsabil de firma Z sa constientizeze greseala facuta.
tabarles a scris:

Legea 677/2001 are o viziune foarte larga cu privire la datele cu caracter personal (nume, prenume, adresa, mail, etc.) CNP-ul este chiar data cu caracter special.
Aceeasi viziune exagerat de larga o are si asupra operatorilor de date cu caracter pers, orice pers care primeste, colecteaza, consulta, etc. date cu caracter pers.
Mai mult de atat, operatorul este responsabil de soarta bazei de date cu caracter pers dupa ce nu o mai foloseste indiferent daca a primit datele cu sau fara consimtamantul persoanei vizate.

Tocmai aceasta lege in "larghetea" ei si cat am citit/inteles din ea ma intriga. Eu consider ca prin alaturarea anumitor date ce pot conduce la identificarea cetateanului X se incalca dreptul acestuia la intimitate. Cu alte cuvinte, cetateanul X poate fi victima unor scelerati pe baza datelor publicate de firma Z (ii cunosc numele,telefonul, adresa si-l asteapta in scara blocului)
tabarles a scris:

1. Legea 677 spune exact care sunt pasii de urmat pentru stergerea datelor.
2. Faceti notificare ca nu costa si nici nu doare.
3. Nu aveti incredere/baza/orice altceva in ANSPDCP, orice cerere este insotita de un raspuns incolor, insipid si inutil.
Peace out!

1. Cetateanul X a trimis firmei Z un email prin care aducea dovezi ca in perioada mentionata nu a fost proprietarul domeniului respectiv si solicita (deci pe cale amiabila) stergerea datelor.
2&3 Daca voi notifica ANSPDCP cred ca voi primi un raspuns sablon de forma#-o: nu este treaba noastra, cetateanul X a inregistrat domeniu.tld la un registrator international, firma Z (care a publicat datele) are domeniu international ... dar datele cetateanului X sunt romanesti :stunned:
owlman a scris:

Pentru situatia 1, eu zic ca registratorul e in culpa. Dupa expirarea domeniului firma Z nu ar mai fi trebuit sa gaseasca datele cetateanului X la registrator, ci pe cele ale cetateanului Y.

Observatie pertinenta!=D> Dar un Whois Lookup se poate face pe mai multe site-uri. Cetateanul X nu are de unde sa stie pe ce outdated server(nu poate sa probeze asta) de whois a facut firma X interogarea. Singura dovada este factura de la registrator prin care domeniu.tld il avea inregistrat pe o perioada determinata, alta decat cea incriminata de firma Z.
tgeorgescu a scris:

Daca firma de webhosting nu este din Romania, nu se supune legilor romanesti. In acest caz, puteti sesiza autoritatile din tara in care s-a petrecut isprava, in masura in care datele cu caracter personal sunt protejate in tara respectiva.

Firma de webhosting (cea care gazduieste site-ul firmei Z) nu este din Romania (nici registratorul) dar firma Z activeaza pe teritoriul Romaniei si vizeaza datele unui cetatean al Romaniei.
tgeorgescu a scris:

Daca n-aveti bani de cheltuit pentru asta si mai ales daca daunele care ar putea fi platite pentru compensarea pagubei nu compenseaza eforturile facute, atunci mai bine renuntati sa mai dati firma in judecata. Alternativa ar fi o plangere la autoritatea nationala pentru protectia datelor cu caracter personal sau la politia din tara respectiva. Daca spammerul a folosit pagini de web apartinand fostului detinator al websiteului, s-ar incadra la violarea drepturilor de autor/piraterie informatica.

Plangerea catre ANSPDCP ramane singura alternativa, desi se va lovi de: un limbaj de lemn, functionari indolenti, birocratie, lipsa de implicare samd
tgeorgescu a scris:

Daca spammerul a folosit pagini de web apartinand fostului detinator al websiteului, s-ar incadra la violarea drepturilor de autor/piraterie informatica.

Cetateanul X nu are informatii privind metoda folosita in spamarea firmei Z, singurul lucru cert doar ca nu era proprietar (si deci nu poate fi considerat raspunzator) pentru actiunile "facute" de pe domeniu.tld dupa perioada contractata. Pentru a afla istoricul unui domeniu.tld trebuie platiti niste bani unor firme care fac o arhiva a schimbarilor din DNS-uri.
Ideea e ca legea romana se aplica firmelor din Romania care proceseaza datele private. Un tribunal roman nu are jurisidctie asupra datelor personale ale unui cetatean roman care locuieste in statul Maryland, asa cum sunt ele procesate de firme din acel stat, sau care a actionat pe un server american. Asa ca din momentul in care datele au fost colectate de o firma din Maryland, ele nu se mai supun legislatiei romanesti, ci legislatiei statului Maryland. Lucru care este de altfel amintit in conditiile generale are firmei care stipuleaza ce legislatie se aplica si ce tribunal va trebui apelat in caz de diferende. Din momentul in care a apasat "Yes, I agree" nu mai poate obiecta ceva in privinta asta, fiindca a luat cunostinta de ce legislatie se aplica relatiilor sale cu firma respectiva si n-a avut nicio obiectie la acest lucru.

Chiar daca ar obtine condamnarea firmei respective la plata unor daune prin hotarare definitiva si irevocabila a unui tribunal roman, tot n-ar putea obtine daunele respective. Pentru asta ar trebui ca un tribunal din statul respectiv sa recunoasca hotararea tribunalului roman ca valabila. Un exemplu in aceasta privinta: Spamhaus nu s-a supus deciziei unui tribunal american pe motiv ca hotararile luate in mod implicit de tribunalele americane nu sunt valabile in Marea Britanie, vezi [ link extern ]

Tarasenia cu Spamhaus este descrisa si pe [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
tgeorgescu, utilizator
Dar nu a mentionat nimeni nimic despre o eventuala fapta petrecuta in State, iar, in functie de imprejurarile concrete ale faptei, se poate face aplicarea legii romane sau europene, dupa caz, in baza principiului personalitatii sau teritorialitatii.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
tabarles, utilizator
Haideti sa simplificam un pic lucrurile. Desi as vrea sa nu uitam de partea a II-a a postului meu, reluam cazul 1.
Cetateanul X, cetatean roman, inscrie pentru un an de zile domeniu.tld (numedomeniu.com) la un registrator international. Dupa aproape 2 ani(domeniu.tld era in proprietatea altei persoane-diferita de cetateanul X) firma Z(firma inscrisa in Registrul Comertului din Romania) calomniaza cetateanul X si ii publica date ca: nume, prenume, adresa exacta, nr. de telefon fix, nr. de telefon mobil, email(suficiente pentru identificarea acestuia) pe site-ul propriu; numedomeniu.firmaz.com-domeniu international(c-altfel reclamam direct la RoTLD-ICI) scris in lb romana. Dupa alte cateva luni, cetateanul X este anuntat ca este "facut de ocara" pentru un presupus SPAM, acesta trimite firmei Z un email prin care dovedeste ca in perioada respectiva nu era proprietarul domeniu.tld si cere in mod amiabil stergerea datelor. Firma Z recidiveaza si, nu doar ca nu ia cunostinta de cele prezentate, ci continua sa jigneasca, sa calomnieze.
Ce trebuie sa faca cetateanul X mai departe? Sa trimita o scrisoare recomandata (cu confirmare de primire) catre firma Z care sa contina email-ul in forma tiparita (a II-a sansa oferita) sau sa dea in judecata direct firma Z pentru: calomnie, incalcarea drepturilor privind intimitatea, publicarea si procesarea datelor cu caracter personal?
Multumiri anticipate.

Alte discuții în legătură

Spam prin sms. nu este ilegal să hartuiești pe cineva cu mesaje, nedându-i posibilitatea să se dezaboneze? pradan pradan Buna ziua, Tot primesc spam prin sms de la 4 numere de Vodafone facand reclame la lenjerii-shop.ro Am inteles ca vodafone a mai fost amendat pentru sms ... (vezi toată discuția)
Cum pot afla identitatea administratorilor unui sait care publica date personale fara acordul persoanelor in cauza? sau unde reclam? Catalina Covaliu Catalina Covaliu Buna ziua tuturor, poate sa ma ajute cineva cu datele de contact , orice informatie posibila, pentru sit-ul [b]FIRME.INFO[/b] ???? Pe acest sit, sunt afisate ... (vezi toată discuția)
Cnp adrian577 adrian577 Buna ziua , angajatorul are vrun drept sa foloseasca CNP-ul in alte inscrisuri fara a-ma instiinta. Cu alte cuvinte a facut o lista cu toti angajati din firma ... (vezi toată discuția)