avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda ITM pt persoana fizica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda ITM pt persoana fizica

Buna ziua

In urma cu cativa ani am avut o firma de constructii care in 2010 a fost dizolvata prin hotarare judecatoreasca la cererea Reg. Comertului.
La acea firma am avut un angajat care acum 2 saptamani a fost prins, impreuna cu 2 prieteni de-ai sai, de inspectorii ITM pe schela la o lucrare de termoizolatie a unui apartament. El a spus inspectorilor ca lucreaza la firma mea si am fost chemat la ITM sa le arat actele de angajare. Le-am explicat ca nu am ce arata deoarece firma nu mai exista.... drept urmare am primit acasa un proces verbal prin care sunt amendat eu, ca persoana fizica cu 30.000RON.

Pot face asa ceva inspectorii ITM? Unde ar trebui sa fac contestatie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 17:55, 9 Octombrie 2011
Florin Cioca a scris:

Conform noilor modificari ale Codului Muncii se poate amenda si persoana fizica, nu PFA, ci simpla persoana fizica. Conf. art. 10 CM angajatorul este persoana fizica sau jurica, nefiind mentionat expres PFA (pers fizica autorizata). Conform art. 16 CM obligatia incheierii in forma scrisa revine angajatorului.
Aici trebuie sa sesizati diferenta intre vechiul si noul cod. Inainte de Lg. 40/2011, conf art. 16 CM obligatia incheierii in forma scrisa a CIM ii revenea doar angajatorului persoana juridica, PFA si AF. Acum in art. 16 CM este mentionat doar "angajator"B-)


daca ati fi cititmai bine mesajul initial ati fi observat diferenta ... userul a spus ca a avut o firma pe care nu avea activitatea si nici salariati , iar ITM-ul in loc sa amendeze societatea a amendat persoana fizica ...

Diferenta inte vechiul si nou Cod ... care noul Cod ? ...

Daca ati fi citit dvs mai bine ati fi observat ca firma dansului a fost dizolvata prin hot jud in 2010, deci nu mai exista. In concluzie amenda aplicata de ITM a fost corecta.
In ce priveste "noul cod" e doar o expresie, preluata din media.
Florin Cioca a scris:

Daca ati fi citit dvs mai bine ati fi observat ca firma dansului a fost dizolvata prin hot jud in 2010, deci nu mai exista. In concluzie amenda aplicata de ITM a fost corecta.
In ce priveste "noul cod" e doar o expresie, preluata din media.


Citez din mesajul initial : El a spus inspectorilor ca lucreaza la firma mea .... o societate nu poate fi confundata cu o persoana fizica .. prin urmare, persoana respectiva a spus ca lucreaza la o firma si nu la un angajator persoana fizica...


Data post: Duminica, 9 Octombrie 2011, 13:48
Daca ati fi citit dvs mai bine ati fi observat ca firma dansului a fost dizolvata prin hot jud in 2010, deci nu mai exista. In concluzie amenda aplicata de ITM a fost corecta.
In ce priveste "noul cod" e doar o expresie, preluata din media.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Domnule Cioca, daca spuneti ca ITM poate da amenda si unei persoane fizice(ca fiind angajator) atunci mi se pare ca in acest caz "angajatorul" ar fi beneficiarul lucrarii, nicidecum patronul unei firme la care unul din cei 3 muncitori a lucrat in trecut.

Aici nu intra in discutie firma dvs, pt ca e dizolvata. Probabil nu am inteles ce ati vrut sa spuneti. Daca nu dvs sunteti proprietarul apartamentului, iar ITM -ul va sanctionat pt munca la negru, atunci puteti face plangere contraventionala, deoarece procesul este nul.
Dvs nu puteti desfasura o activitate de constr fara a fi inregistrat la ORC. In schimb puteti lucra in regie proprie, dar trebuie sa va angajati personalul care va lucreaza. ITM -ul trebuia sa se intereseze cu cine avea incheiat contract de prest serv beneficiarul lucrarii. Daca muncitorii au facut declaratii false le puteti face plangere penala.
Insa daca ceea ce au declarat muncitorii e adevarat, si ei lucrau pt dvs, iar dvs nu aveti un SC, PFA sau macar Intr indiv, atunci trebuiau sa continue ancheta si sa sesizeze alte institutii. In nici un caz nu e vorba de munca la negru ci de exercitarea unei activitati fara a fi autorizat in acest sens. In consecinta nici nu puteti angaja personal, intrucat nu aveti capacitate juridica de exercitiu.
Oricum mi se pare o situatie absurda si o lipsa de profesionalism din partea inspectorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspectori itm corupti strazi1 strazi1 Buna ziua, Sunt angajat al unei societati cu NUME as zice urias in Iasi, lucrez de 6 luni cu acestia, salariul e destul de ok, insa angajatorul refuza sa ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea contractului de munca Itolime Itolime Sunt angajata la o firma din Constanta din data de 11.03.2009 deci astazi am implinit trei luni. In momentul angajarii seful meu mi-a spus ca: imi va face ... (vezi toată discuția)
Angajat fara contract de munca emmiv2008 emmiv2008 Ce se intampla daca am avut un angajat, fara carte de munca,timp de o luna jumatate, dupa care am renuntat la serviciile lui? in perioada asta eu l-am platit, ... (vezi toată discuția)