DIn pacate trebuie sa va mai spun ceva care s-ar putea sa nu va placa :(
Nu ii puteti face pasaport copilului in Germania, va trebui sa ii faceti un titlu de calatorie ceea este cu totul altceva. Va permite venirea in tara, nu tine loc de pasaport. Titlul de calatorie este valabil doar 30 de zile de la data emiterii.
In plus, faptul ca nu veti fi ambii parinti acolo in momentul nasterii s-ar putea sa va creeze probleme. Nu vreau sa va descurajez, insa consider ca aveti nevoie de mai multe informatii despre ce aveti de facut acolo dupa ce nasteti.
Informatii concrete legate de formalitatile necesare obtinerii unui titlu de calatorie pentru copil in Germania nu am gasit. Insa pe site-ul Consulatului General al Romaniei la Torino (si nu pot diferi conditiile prea mult in Italia fatza de Germania) scrie asa:
Titlurile de călătorie pentru copiii născuţi în Italia
Observaţie: Pentru depunerea cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice sau a titlurilor de călătorie pentru minori, este absolut obligatorie prezenţa copiilor şi a ambilor părinţi.
Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, sunt cetăţeni români.
Documente necesare pentru eliberarea titlului de călătorie pentru minori născuţi în Italia:
* certificatul de naştere al copilului, eliberat de autoritatile străine si în care sunt inscrisi parintii.
Atenţie! nu sunt valabile certificatele de nastere in care nu au fost trecuti parintii.
Consulatul recomandă părinţilor ca înainte de a pleca în România cu copilul, să solicite la Consulat înscrierea certificatului de naştere italian şi obţinerea unui certificat de naştere românesc.
* pasapoartele sau cărţile de identitate ale părinţilor (originale)
* certificatul de casatorie (original)
[...]
[ link extern ]
Si pe alte site-uri ale ambasadelor / consulatelor Romaniei scrie tot la fel, in sensul ca niciunde nu am vazut vreo informatie clara despre cum se procedeaza cand doar mama face demersurile pentru obtinerea titlului de calatorie iar pe certificatul de nastere (
Geburtsurkunde, in Germania) nu este trecut tatal.
Trebuie sa existe variante si pentru acest caz, dar eu nu le stiu.
:offtopic:
Imi permit o sugestie care sper sa nu va supere.
Daca starea materiala va permite sa va ganditi la Germania pentru a naste (ati spus ca nu aveti incredere in sistemul de sanatate romanesc), poate ar fi mai bine sa cautati o clinica privata aici, in Romania.
Daca nu sunteti casatorita si nu doriti ca tatal sa apara pe certificatul de nastere al copilului, nu va aparea. Atata timp cat nu el va merge sa inregistreze nasterea la Oficiul Starii Civile, dvs. puteti opta pentru liniutza in dreptul numelui tatalui.