avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport nou-nascut si libera circulatie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport nou-nascut si libera circulatie

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta, daca se poate. sunt insarcinata si doresc sa nasc in Germania, din motive legate de lacunele sistemului medical romanesc. Intrebarile mele sunt :
1. Ce proceduri trebuie sa urmes pentru a il trece pe bebelus pe pasaportul meu (exceptand declaratia de accept al tatalui),
2. Unde trebuie sa ma adresez pentru o asemenea problema
3. Exista vre-o reglementare sau specificatie legata de varsta minima a nou-nascutului (asta exceptand cele stipulate de compania aeriana (am vazut a unele cer varsta minima de 2 luni).

Va multumesc anticipat
Germania nu acorda cetatenia fara ca unul dintre parinti sa fi fost rezident pentru 8 ani (si suplimentar sa aiba permis de munca). S-a mai discutat de exemplu aici www.avocatnet.ro/content/for...
:( Uf ce m-am desumflat... Chiar imi daduse Dl. @Alex_Munteanu multe sperante...Cetatenia germana deschide multe porti... E ok oricum si asa.
Important e ca stiu macar unde trebuie sa ma adresez ca sa pot sa ii fac pasaportul micutului si ca pot sa il aduc acasa.
Va multumesc mult pentru ajutor si pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns!
DIn pacate trebuie sa va mai spun ceva care s-ar putea sa nu va placa :(

Nu ii puteti face pasaport copilului in Germania, va trebui sa ii faceti un titlu de calatorie ceea este cu totul altceva. Va permite venirea in tara, nu tine loc de pasaport. Titlul de calatorie este valabil doar 30 de zile de la data emiterii.

In plus, faptul ca nu veti fi ambii parinti acolo in momentul nasterii s-ar putea sa va creeze probleme. Nu vreau sa va descurajez, insa consider ca aveti nevoie de mai multe informatii despre ce aveti de facut acolo dupa ce nasteti.

Informatii concrete legate de formalitatile necesare obtinerii unui titlu de calatorie pentru copil in Germania nu am gasit. Insa pe site-ul Consulatului General al Romaniei la Torino (si nu pot diferi conditiile prea mult in Italia fatza de Germania) scrie asa:

Titlurile de călătorie pentru copiii născuţi în Italia

Observaţie: Pentru depunerea cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice sau a titlurilor de călătorie pentru minori, este absolut obligatorie prezenţa copiilor şi a ambilor părinţi.

Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, sunt cetăţeni români.

Documente necesare pentru eliberarea titlului de călătorie pentru minori născuţi în Italia:

* certificatul de naştere al copilului, eliberat de autoritatile străine si în care sunt inscrisi parintii.
Atenţie! nu sunt valabile certificatele de nastere in care nu au fost trecuti parintii.

Consulatul recomandă părinţilor ca înainte de a pleca în România cu copilul, să solicite la Consulat înscrierea certificatului de naştere italian şi obţinerea unui certificat de naştere românesc.
* pasapoartele sau cărţile de identitate ale părinţilor (originale)
* certificatul de casatorie (original)
[...]

[ link extern ]

Si pe alte site-uri ale ambasadelor / consulatelor Romaniei scrie tot la fel, in sensul ca niciunde nu am vazut vreo informatie clara despre cum se procedeaza cand doar mama face demersurile pentru obtinerea titlului de calatorie iar pe certificatul de nastere (Geburtsurkunde, in Germania) nu este trecut tatal.
Trebuie sa existe variante si pentru acest caz, dar eu nu le stiu.

:offtopic:
Imi permit o sugestie care sper sa nu va supere.
Daca starea materiala va permite sa va ganditi la Germania pentru a naste (ati spus ca nu aveti incredere in sistemul de sanatate romanesc), poate ar fi mai bine sa cautati o clinica privata aici, in Romania.

Daca nu sunteti casatorita si nu doriti ca tatal sa apara pe certificatul de nastere al copilului, nu va aparea. Atata timp cat nu el va merge sa inregistreze nasterea la Oficiul Starii Civile, dvs. puteti opta pentru liniutza in dreptul numelui tatalui.
:) Va multumesc pentru informatii. Sunt casatorita, exista si un tata care ma va insoti in Germania pentru nastere. Fiind insa angajat, nu va putea ramane cu mine foarte mult timp. Sper sa reusim sa ne intoarcem impreuna (asta in cazul in care nu cumva imi interzic cei de la compania aeriana). Ma intorc cu Wizz Air. Nu am gasit nici o stipulatie in acest sens pe site-ul lor. As alege altceva, insa sunt singurii care zboara pe Cluj Napoca.
Deci cat va fii si sotul meu in Germania, vom face tot ce putem ca sa rezolvam problema pasaportului.
Cat despre clinicile private ... lucrez in sistemul medical, iar in acest domeniu chiar am informatii. La astfel de clinici merg tot medici de la spitalele de stat-ceea ce nu e rau, fiindca cei de la stat au fost repartizat la spitale pe considerentul cunostintelor (cel putin asa ar trebui sa fie). Dar eu imi doresc o nastere in apa. Iar la noi in tara asa ceva nu e posibil decat in doua locuri (intr-unul s-a murit de septicemie, datorita igienei precare, iar in al doilea o nastere costa 9700 RON si nu dispun de asemenea sume...) In Germania pe baza asigurarii pe care o am (cardul de sanatate european) nasterea este gratuita!
Oricum apreciez faptul ca exista oameni ca Dvs. care ajuta pe cei mai nestiutori intr-ale dreptului international public (cred ca de asta tine, nu?)
Sfaturile Dvs. imi sunt de un real ajutor, deci inca o data multumesc!
Cateva informatii utile despre copii nascuti pe teritoriul Germaniei puteti gasi si aici:
[ link extern ]
[ link extern ] /
Succes!
L.C.
Si in Italia se fac nasteri in apa si nasteri naturale :). Iata o lista cu orasele si spitalele unde se folosesc aceste proceduri: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Procura sau pasaport pentru venirea in tara cu minor nascut in italia Mariusoo Mariusoo eu sunt in Italia...sotia a nascut aici si am decis sa inchid activitatea de aici si sa revenim in tara...asi pleca cat mai repede....copilul are o luna ... (vezi toată discuția)
Cetatenia bebelusilor nascuti in germania din parinti romani Ecobici Ecobici Suntem de 3 Ani si 8 luni in Germania iar de 2 Ani si. 2 luni avem drept de muncä pe durata nedeterminata. Pe 1 Apr a venit pe lume fetita noastra iar peste 2 ... (vezi toată discuția)
Nou-nascut in franta din parinti romani cristian7 cristian7 un nou-nascut pe teritoriul francez, din parinti cetateni romani, va putea dobandii cetatenia franceza si documente de legitimare franceze ? (comparativ cu ... (vezi toată discuția)