Codul fiscal mentioneaza ca persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii economice. Teoretic, daca judecam dupa aceste prevederi am putea spune ca aceste achizitii ar trebui inregistrare chiar daca TVA aferent nu este deductibil.
Totusi, dpdv practic exista mai multe abordari, dupa parerea mea, corecte atata vreme cat in final nu se deduce TVA-ul:
1. Nu se inregistreaza deloc in jurnalul de cumparari si drept urmare nici in decont;
2. Se inregistreaza in jurnalul de cumparari si se tine o evidenta cu sumele ce nu trebuie deduse. Astfel, in decont din randul 26 "Sub-total taxa dedusa" se scad sumele nedeductibile;
3. Se inregistreaza achizitia in jurnalul de cumparari dar la randul 21 din decont nu se evidentiaza deloc aceste sume deoarece Ordinul cu privire la instructiunile de completare a decontului mentioneaza ca la randul 21 "se inscriu informatiile din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si TVA deductibila aferenta achizitiilor[...]"
pai oricum bonurile de combustibil le inregistrez in Registrul Jurnal de Incasari si Plati. Nu vad de ce le-as mai trece si in jurnalul de cumparari atat timp cat nu am factura si nici nu se mai decont TVA-ul. Sper ca e ok asa.