avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recurs impotriva unei hotarari judecatoresti
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recurs impotriva unei hotarari judecatoresti

unde pot depune un recurs la o hotarare judecatoreasca?
am avut in 2011 un proces cu IPJ (implicat fiind si un intervenient) privind o contestatie a unui PV de constatare a contraventiei iar instanta mi-a respins cererea.
In speta este vorba de un eveniment rutier in care am fost implicat iar eu consider ca am dreptate din mai multe motive( martorul propus de intervenient nu a fost precizat in nici un act intocmit la fata locului, de asemenea acesta a precizat ca auto al meu a fost lovit in usa dreapta fata dar realitatea este ca am fost lovit in usa spate dreapta plus altele)
Doresc sa stiu daca pot face recurs pentru a anula decizia judecatorului deoarece cunosc faptul ca din anul 2010 hotaririle privind contestatiile la regimul rutier sunt irevocabile.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:58, 27 Octombrie 2011
marin_catalin a scris:
deci, sa inteleg ca o hotarare judecatoreasca privind o contestatie la o amenda/sanctiune OUG 195/02 in anul 2011, este definitiva si irevocabila?

Da.

marin_catalin a scris:
eu nu mai pot face recurs?

Nu.

marin_catalin a scris:
Poate acel judecator a gresit, iar eu ma aleg cu decizia acestuia si pe deasupra este si irevocabila.

Intrebarea aceasta trebuie sa o adresati celor care au adoptat Legea nr. 202/2010.

marin_catalin a scris:
Daca totusi fac recurs/contestatie sau cum se numeste acel act, la acea hotarare, ma intreb unde se poate depune si ce sanse am?

Daca faceti recurs, va fi respins ca inadmisibil.

Contestatia in anulare si cererea de revizuire se exercita pentru motivele strict si limitativ prevazute la art. 317, art. 318, art. 322 Cod procedura civila (ca sa va fie mai clar, sunt doar cateva motive).

Asa cum am mai scris, cererea de revizuire si contestatia in anulare intemeiate pe art. 318 si pe art. 317, alin. (2) Cod procedura civila sunt inadmisibile. Ramane doar o contestatie in anulare intemeiata pe art. 317, alin. (1) Cod procedura civila (parerea mea este ca si aceasta ar trebui respinsa ca inadmisibila, dar asta ramane sa stabileasca practica judiciara).

Deci, puteti formula contestatie in anulare daca:
-procedura de citare pentru termenul la care s-a judecat cauza nu a fost legal indeplinita;
-hotararea a fost pronuntata de o instanta care nu era competenta general, material sau teritorial exclusiv sa judece cauza.

Daca ati fost legal citat si daca instanta care a pronuntat hotararea este judecatoria in raza careia a fost savarsita contraventia, inseamna ca nu aveti motive sa atacati hotararea cu contestatie in anulare.

marin_catalin a scris:
Totodata care este legea care a intrat in vigoare in anul 2010 si care precizeaza ca nu mai poti face recurs la o hotarare judecatoreasca privind o contestatie la OUG 195/02?

Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.

marin_catalin a scris:
astept un raspuns si cateva explicatii mai pe intelesul meu.

Am incercat.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere irevocabila respingere cerere reexaminare amenda judiciara Georgescul Georgeasca Georgescul Georgeasca silicit opinie concreta, viabila si motivata in drept : [b]incheierea irevocabila de respingere a reexaminarii amenzii judiciare este supusa contestatiei in ... (vezi toată discuția)
Ce cale extraordinara de atac se poate promova ? Diana Ramona Diana Ramona In cazul unei plangeri contraventionale ptr o fapta prevazuta de OUG 195/2002 , s-a solicitat odata cu formularea acesteia , si judecarea in lipsa , cu ... (vezi toată discuția)
La cat timp dupa pronuntarea hotararii judecatoresti este obligata judecatoria sa-mi comunice hotararea? lehel_kis lehel_kis Bună!Am şi eu o întrebare:la cât timp după pronunţarea hotărârii judecătoreşti este obligată judecătoria să-mi trimită comunicarea hotărârii ... (vezi toată discuția)