avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cartea funciara si noul Cod Civil
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cartea funciara si noul Cod Civil

Am platit in urma cu doua saptamani , anticipat , un credit bancar , pentru a putea face intabularea unui imobil care a fost depus ca si garantie ipotecara . Pentru neplata consecutiva a ratelor in anul 2008 imobilul a fost scos la licitatie , bineinteles ca nu s-a ajuns pana a fi vandut ca s-au platit toate restantele.La momentul stingerii datoriei , doamna executor a trimis imediat o adresa prin care mentioneaza ca datoria a fost achitata , insa de la Cartea Funciara imi cere ca aceasta scrisoare a doamnei executoare sa fie autentificata la notariat , altfel rolul ei este nul . Prevede noul cod civil acest lucru ? Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Anjelique , utilizator 21:31, 7 Noiembrie 2011
Pentru situatiile juridice nascute inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, parerea unanima este ca, in materie de carte funciara, se aplica prevederile vechiului cod civil (respectiv cel in baza caruia au luat fiinta). Este adevarat ca acum orice radiere din CF se face in baza inscrisului autentic, dar este valabil pentru ipotecile sau diversele notari care s-au nascut dupa 01.10.2011. Asa ca, pentru inscrierile mai vechi de 01.10.2011, OCPI trebuie sa va faca radierea notarii in baza adresei emise de executorul judecatoresc!
Succes!
Problema ANCPI este generala si porneste de la faptul ca cei mai multi angajati nu au studii de specialitate. Fiecare interpreteaza legea dupa cum ii vine. Faptul ca in noul cod civil apare sintagma "act autentic notarial" este de natura a crea confuzii... Trebuie sa avem in vedere ca un cod reprezinta legea generala si cum, cu totii stim ca "specialul deroga de la general", aplicam legea speciala mai intai. Legea executorilor bancari este o lege speciala, asa cum si legea care reglementeaza activitatea notariala este tot o lege speciala.
Chiar in noul cod civil se face trimitere la legile speciale, in anumite situatii...
Romanii aia din vremile apuse aveau niste vorbe ; Verba volant.
Cererea depune-o in scris si vezi ce iti raspund. Si apoi putem sa te diriguim in mod corect.
Aveti dreptate.Eu in urma cu 2 saptamani am inceput aceasta actiune de intabulare a unei case cu 2 camere, construita in urma cu aproximativ 100 de ani si a terenului aferent (curte) in supr. de 500 mp. Pe langa actele de proprietate legalizate care mi-au fost cerute ma mai costa 1.400 lei: 800 cadastru, 350 lei plan de situatie, 250 lei nu mai retin ce fel de aviz si ma astept sa mai apara o taxa in plus. Nu credeti ca este cam mult pt. o asemenea "minune" cum spunea cineva mai sus?
Este deja de notorietate faptul ca unii (multi) angajati de CF sunt pe nicaieri. Acest fapt se datoreaza salariilor mari si subordonarii unei institutii controlate politic. Nu va mai ofer alte explicatii pentru ca sunt sigur ca ati inteles.
Si eu am patit ce a patit doamna in alt colt al tarii insa si iata cum am procedat :
M-am dus la un amic notar si am legalizat o copie xerox care, minune, a fost acceptata de cei de la CF. Incercati si dvs. acest truc.

Alte discuții în legătură

Conform noului cod civil, este necesar ca cererea de radiere a ipotecii pe o constructie sa fie intocmita de catre banca in forma autentica la notar ? dancielo77 dancielo77 De curand am accesat un credit de 50000 euro la banca x, prin care am refinantat anticipat si inchis doua credite mai vechi la banca Y, unul din cele doua ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca conform noului cod civil in cazul unui credit ipotecar. floriancatalin floriancatalin Art. 885. - (2) Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciara, cu consimtamântul titularului, dat prin înscris ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca liluca liluca Buna seara,Am nevoie de ajutorul dv. :ce trebuie facut la terminarea unui credit imobiliar,care sunt pasi pentru radierea ipotecii? (vezi toată discuția)