avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate Asociatia sa-mi puna in carca \"pierderi apa\" ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate Asociatia sa-mi puna in carca "pierderi apa" ?

Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Fiul meu locuieste intr-un bloc cu 4 etaje, toti proprietarii au contoare proprii in apartamente si la scara blocului este contor de bransament ("canal"). Pe tabelul cu cheltuielile pe luna septembrie, la toti proprietarii li s-a trecut consumul de apa indicat de contorul din apartament si in plus, mai este o rubrica "pierderi apa" unde s-a trecut 120 m.c. (f. mult), care s-a repartizat pe fiecare apartament, in functie de suprafata utila. Astfel fiul meu are consumati 3,6 m.c. apa si in plus 10,11 m.c. apa "pierderi" care bineanteles au fost inclusi in plata. Am intrebat administratorul despre aceasta situatie care a spus ca probabil s-a citit gresit contoarele si ca luna urmatoare, cu ocazia citirii contoarelor se va lamuri situatia. Dar parca vad ca asta ramane asa, nu se va lamuri nimic. Intrebarea mea ar fi: Ar fi vre-o baza legala in temeiul careia Asociatia sa ma poate obliga sa platesc mai mult decat am consumat ?, mi se pare aberant ca fiul meu a consumat 3,6 m.c. si da fie obligat sa plateasca inca 10,11 m.c. in plus. In cazul in care ii chem in judecata ce art. din lege as putea sa invoc ? Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva si va doresc toate cele bune =D>:luck::hugall:
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 16:15, 27 Octombrie 2018


CipM a scris:


Ati citit ce am scris de la inceput despre flotoare?
Repet, "flotoarele moderne lasa debitul maxim pana la umplere, moment in care intrerup brusc."

Se pare ca nu ati vazut pana acum flotoare cu debit constant pe toata perioada umplerii si intrerupere brusca. Iaca film -> [ link extern ]
De tipul asta am si eu, 11 litri intra in bazin => 11 litri arata pe apometru.

Noi avem contor pasant (impartim bransamentul) si stiu ce poate sa inregistreaze, "vede" si ultimii 500 ml la umplearea bazinului - testat! Si nu cred sa fie contorul de bransament mai slab decat pasantul nostru.

Bun, nu trebuie farmacie, 0,5 litri necontorizati sa zicem ca sunt acceptabili, ar fi sub 100 litri de persoana pe luna. Dar asta daca flotorul functioneaza ca nou, robinetul/conductele nu-s infundate, debitul initial de umplere e sanatos, adica sa nu fie mai mult de 0.5 litri necontorizati.
Eu asta am sugerat, sa ne vericam mai intai instalatiile proprii pana sa acuzam de furt si pierderi pe altii.

Chiar din asta cu efect servo, al clopotului ce se formeaza sub primul capac cred ca am avut mai demult, problema e ca se uzeaza partea de etansare, din cauza apei foarte reci iarna (vine dintr-un lac de acumulare de munte) si cauciucul devine foarte rigid si nu mai tine. Le schimb ceva mai des. Am acum unul mai putin sofisticat,lucreaza 95% din umplere asa, dar tot mai are citeva secunde cind e debitul ceva mai mic. Contorul de la baie simte. Ma gindeam ca nu toti isi iau din alea cu clopot, sa nu-mi spuneti ca toti de pe contorul de bransament )plus pasant) la dvs. au flotor cu clopot.
Atunci de ce nu vi se inchide bilantul ?

Revenind la ce simte contorul general m-am uitat la citeva debite minime, pleaca de la 250 litri/h la DN65 si ajunge pe la 640 litri/h la DN100, model MID R250. Prin urmare nu va simti debitele foarte mici nici el, cind sunt consumuri mici individuale.

Chiar daca dvs. nu credeti in furt vs neglijenta, dati-mi macar mie voie sa cred, sunt cazuri patologice pe care le cunosc. Nu se poate ca o familie in care amindoi sunt medici, sa consume 1-2 mc luna.
Bineinteles ca sunt tot felul de flotoare in bloc. Eu am facut la mine ce se poate ca sa minimizez diferentele si sa le pot demonstra altora din bloc ca pierderile pot sa apara si de la ei, nu neaparat de la unii care fura (ma rog, nu ziceau ca fura cineva).

Bilantul nu s-ar inchide nici daca ar avea toata lumea instalatiile identice cu ale mele si in buna stare. Asta e precizia apometrelor. Nici nu urmaresc asta, personal nici nu ma intereseaza. Atata vreme cat diferentele sunt sub 10% nu mai carcoteste nimeni dintre cei 3-4 cu gura mare. Pe apa calda iesim binisor, pe apa rece ies diferente. Cel mai probabil e ca sunt mai multe wc-uri care curg.

Cand ma culc mai tarziu aud pe coloana de scurgere de la baie: pic, pic, pic ... cam 2 pe secunda. Astea nu se inregistreaza pe apometrele de apartament. Cine stie pe cate alte coloane mai curge, poate chiar suvoi, a.i. pasantul sesizeaza suma scurgerilor. Ce sa fac, sa iau wc-urile la control? Uite asa ajungi la 8-10 mc/luna diferente per asociatie.

Noi suntem pe termoficare. Pe bateriile monocomanda, cand dai drumul la apa calda nu e atat de fierbinte cat sa trebuiasca si apa rece in cantitate peste pragul apometrului. Sunt sanse ca levierul sa fie intr-o pozitie la apa rece doar sa "țârâie" pe apa rece. Am facut cateva teste 'random' la bucatarie: am folosit apa ca de obicei facandu-mi treburile si cand mi-am adus aminte am lasat-o sa curga si am inchis apa calda de la robinetul de izolare ca sa vad cata apa rece curge. Nu putine au fost cazurile cand contorul nu inregistra curgerea apei reci (pe contoarele vechi).

1 mc/pers/luna e plauzibil pt o persoana. Face dus la serviciu (poate chiar e obligat la venire si plecare daca are treaba cu blocul operator sau alte sectii critice), face garzi, mananca in oras sau la mama, haine la curatatorie sau la serviciu sau la mama (oricum o masina nu ia decat 50/60 l/ciclu mediu). Ce mai ramane? 2x10 l/zi wc inseamna 0,6 mc/luna/pers. Raman 0,4 mc pt igiena personala minima. E posibil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2018
CipM, utilizator
Referitor la faptul că mulți lasă să picure apa, pentru a nu se consuma foarte mult, prin viteza ceasului de pe apometru, în caz că dau cu volum (presiune) mare de apă - CE ARTICOL DE LEGE INTERZICE SĂ DAI PRESIUNEA MINIMĂ LA ROBINET, PENTRU A CONSUMA MAI PUȚIN ?
Doar n-o să vină administratorul, să stea la pândă, să vadă cine lasă apa să picure. Dacă atât dă indexul apometrului, atât pui - nu înțeleg sensul acestui sistem de plată la Paușal, mai ales dacă ai apometre ! Să zicem că pleci din țară și nu mai poți da indecșii apometrelor. În cazul ăsta, de ce ești obligat să plătești 5 mc de persoană, cel puțin în ultima lună în care ai plecat ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Buna seara, de 5 ani de zile ne confruntăm cu o problema pe ... CostinelStoicea CostinelStoicea Buna seara, De 5 ani de zile ne confruntăm cu o problema pe care am sesizat-o de curând: un consum suplimentar destul de mare pe scara: în jur de 20-25 MC, ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)