avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Viza pentru Romania cetatean afgan
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Viza pentru Romania cetatean afgan

Am facut o invitatie pentru un cetatean din Aganistan, dar mi s-a refuzat fara explicatii.Am citit legi, conditii de pe zeci de pagini de net, dar dincolo de ce scrie, exista conditii nescrise. Sunt constienta de riscuri, am analizat problema mea din toate punctele de vedere si indiferent de ce se spune despre ei, cred ca am sentimente puternice incat sa fiu dispusa sa incerc a avea o viata alaturi de acest om.Intentia mea a fost doar aceea de a vedea persona, apoi sa stabilesc daca mergem mai departe, dar din pacate nu am avut sansa asta.Sunt realista, am invatat din casnicia anterioara ca nu tot ce zboara se mananca, de aceea am incercat sa fiu atenta la orice detaliu despre el. Povestea noastra e frumoasa, dar trebuie sa existe o cale de a vedea ca e si reala.Nu am casa, locuiesc in chirie fara contract cu fetita mea, traiesc dintr-un salar de invatator, deci nu e prea roz situatia mea financiara.El mi-a sugerat si ideea de a ne intalni in alta tara, insa sincer as fi vrut sa-l vad aici, in elementul meu, alaturi de fetita mea, sa-i pot studia mai bine comportamentul, apoi sa ma decid.De 2 luni mi s-a refuzat invitatia si ma chinui sa gasesc un raspuns.
Puteti va rog sa-mi spuneti ce conditii ar trebui sa indeplinesc pt a face reusita o invitatie? A avea casa proprie e totusi o conditie necesara?Dar pentru casatorie? Incerc sa iau in calcul toate posibilitatile, daca nu voi reusi cu vizita, o sa merg poate in alta tara pt a-l vedea in realitate, ca pe net totul e minunat, dar daca ma voi decide pt casatorie poate va fi la fel daca nu am casa mea.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:46, 19 Ianuarie 2012
alvarolipo a scris:
ORI este subordinat la MAI dar nu asa Centru National de Vize ce e in subordinea MAE.

Cetatenii statelor cuprinse in aceasta lista [ link extern ]
pot solicita/primi viza numai in baza unei invitatii din partea unei persoane fizice sau juridice romane, avizata de Oficiul Roman pentru Imigrari.
Nu este vorba de refuzul vizei in cazul expus aici... a fost refuzat avizul ORI pentru invitarea strainului. CNV/MAE nu are competenta in acordarea acestui aviz.

@ SIMONA_CL: Nu stiu daca este o solutie, dar poate vreuna dintre persoanele apropiate dumneavoastra intruneste conditiile pentru invitarea strainului si este dispusa sa-si asume raspunderea in acest sens.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
yvk, utilizator
Sunt mai multe cazuri si tipuri de vize decat ceea de o simpla sau rigida vizita printr-un acta notariala tipizata de invitatia. Eu am zis ce sa lamureasca cu centrul aia, pentru ce au cunostinte despre forma in care poate sa cer vize, (spunand imprejumirile adevarate asa cum ne a spus pe noi) nu pentru ce au competente pentru a rezolva. Si ei indrumez pe cei care au in sarcina -si sunt consultati dinspre toti consulate romane- spre trimiterea si rezolvarea vizelor respective. Invitatia este o forma de a cer viza pentru prieteni, colegi, s.a.m.d.: contract prenuptial este inca o forma de invitatia la fel de puternica, dar specifica, pentru ce au dat un compromis de casatoria, si daca se va intampla eveniment, se va intoarce in tara respectiva si va cer o viza de resedint membri familiei comunitara. Tot invitatia este, si tot viza de vizita va fi cazul dar are mai multe putere de convingere decat un formular tipizat, cu tot ce stiu ce este greu sa obtina viza si asa i-am spus , daca nu dovedeste o seriozitate mare. Sunt mai multe sanse decat o nvitatia de prietenia,
alvarolipo a scris:
Sunt mai multe cazuri si tipuri de vize decat ceea de o simpla sau rigida vizita [...]

Viza de scurta sedere se poate acorda pentru urmatoarele scopuri: vizita, turism, afaceri - pentru aceste tipuri de viza in cazul cetateanului afgan este obligatorie o invitatie din partea unei persoane fizice sau juridice din Romania avizata de ORI (cu anumite exceptii) -, misiune (oficiala), transport (pentru activitati profesionale legate de transportul de marfuri sau persoane), activitati sportive (pentru participarea la competitii sportive) sau alte activitati (incluzand activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament de scurta durata, alte activitati care nu contravin legilor romane).
Daca vreti sa va informati despre tipurile de viza de scurta sedere si conditiile de acordare, va recomand acest link: [ link extern ]
alvarolipo a scris:
[...] contract prenuptial este inca o forma de invitatia la fel de puternica, dar specifica,[...]

Intentia dumneavoastra de a ajuta este evidenta, dar in legislatia noastra contractul prenuptial nu constituie (deocamdata) o forma de invitatie sau o exceptie pentru acordarea vizei.

SIMONA_CL a scris:
El mi-a sugerat si ideea de a ne intalni in alta tara, insa sincer as fi vrut sa-l vad aici, in elementul meu, alaturi de fetita mea, sa-i pot studia mai bine comportamentul, apoi sa ma decid.

In cazul in care detine sau obtine o viza Schengen, poate solicita viza romana in baza unei invitatii notariale, nemaifiind necesar avizul ORI. Valabilitatea vizei romane nu poate depasi valabilitatea vizei Schengen.
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
yvk, utilizator
yvk,
prin MAE obtin viza cetatenii straini... De la MAE pleaca ”aprobarea intrarii” catre ambasadele romane din strainatate... De ce am amintit MAE? Deoarece cunosc - direct – un caz in care cetateanul strain nu a obtinut viza, desi numele sau era pe lista din amasada noastra aflata in tara lui. Motivul: nu a putut face dovada ca are bani suficienti pentru perioada de sedere in RO, dar cetateanul roman care a facut invitatia a facut dovada (atunci cand a scris actul) ca are el acei bani. Un caz asemanator e prezentat undeva in forum – dar n-am gasit subiectul, pentru a posta aici link-ul :(
ORI ”avizeaza” invitatia, dar nu e obligatoriu ca MAE sa acorde viza...

Oricum ar fi, in cazul SIMONEI_CL trebuia motivat refuzul.

Viza Schengen in acest caz? Sa nu fim pesimisti dar nici chiar asa optimisti... Pana obtine domnul afgan viza Schengen... :(
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator
trope_doi a scris:
prin MAE obtin viza cetatenii straini... De la MAE pleaca ”aprobarea intrarii” catre ambasadele romane din strainatate... De ce am amintit MAE? Deoarece cunosc - direct – un caz in care cetateanul strain nu a obtinut viza, [...]
ORI ”avizeaza” invitatia, dar nu e obligatoriu ca MAE sa acorde viza...

Refuzul vizei e alta poveste. Dar din moment ce viza nu a fost inca solicitata, ce explicatii ar putea sa ofere MAE?
Doar ORI stabileste daca o persoana intruneste conditiile pentru a invita un cetatean strain (din lista speciala) si isi da avizul in acest sens. MAE nu are acces la documentele pe care SIMONA_CL le-a prezentat la ORI in vederea obtinerii avizului, pentru ca ORI nu se afla in subordinea MAE.

Alte discuții în legătură

Obtinere viza de scurta sedere pentru cetatean irakian keana keana Ma puteti ajuta cu un raspuns concret referitor la actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un cetatean irakian sa obtina viza de ... (vezi toată discuția)
Viza de reintregire a familiei Violetagaudi Violetagaudi Buna Sint casatorita cu un cetatean egiptean de un an jumate.sotul meu a depus acte oentru viza de trei ori si a fost refuzat pe motiv ca ei nu cred ca intre ... (vezi toată discuția)
Cetatean irakian vrea sa viziteze romania emma.krausse emma.krausse Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea mea? De ce are nevoie un cetatean irakian pentru a vizita Romania (cateva ... (vezi toată discuția)