avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Viza pentru Romania cetatean afgan
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Viza pentru Romania cetatean afgan

Am facut o invitatie pentru un cetatean din Aganistan, dar mi s-a refuzat fara explicatii.Am citit legi, conditii de pe zeci de pagini de net, dar dincolo de ce scrie, exista conditii nescrise. Sunt constienta de riscuri, am analizat problema mea din toate punctele de vedere si indiferent de ce se spune despre ei, cred ca am sentimente puternice incat sa fiu dispusa sa incerc a avea o viata alaturi de acest om.Intentia mea a fost doar aceea de a vedea persona, apoi sa stabilesc daca mergem mai departe, dar din pacate nu am avut sansa asta.Sunt realista, am invatat din casnicia anterioara ca nu tot ce zboara se mananca, de aceea am incercat sa fiu atenta la orice detaliu despre el. Povestea noastra e frumoasa, dar trebuie sa existe o cale de a vedea ca e si reala.Nu am casa, locuiesc in chirie fara contract cu fetita mea, traiesc dintr-un salar de invatator, deci nu e prea roz situatia mea financiara.El mi-a sugerat si ideea de a ne intalni in alta tara, insa sincer as fi vrut sa-l vad aici, in elementul meu, alaturi de fetita mea, sa-i pot studia mai bine comportamentul, apoi sa ma decid.De 2 luni mi s-a refuzat invitatia si ma chinui sa gasesc un raspuns.
Puteti va rog sa-mi spuneti ce conditii ar trebui sa indeplinesc pt a face reusita o invitatie? A avea casa proprie e totusi o conditie necesara?Dar pentru casatorie? Incerc sa iau in calcul toate posibilitatile, daca nu voi reusi cu vizita, o sa merg poate in alta tara pt a-l vedea in realitate, ca pe net totul e minunat, dar daca ma voi decide pt casatorie poate va fi la fel daca nu am casa mea.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:46, 19 Ianuarie 2012
Intr-adevar situatia de la ei din tara cred ca e motivul principal al respingerii invitatiei. Am inteles ca sansele de a veni in vizita sunt minime, dar inca nu renunt ca voi gasi o alta varianta. Am acceptat ideea ca nu ne vom putea vedea aici, asa ca am optat pentru a ne intalni in alta tara, insa inainte de a face pasul asta, vreau sa stiu mai multe despre o posibila invitatie de casatorie. Stiu ce acte si conditii sunt necesare, dar ma intreb daca dincolo de ce se cunoaste va fi aceiasi situatie ca in cazul vizitei. N-am luat nici o hotarare privind casatoria, decat dupa ce voi vedea persoana, dar as vrea sa stiu la ce sa ma astept daca totusi voi ajunge si acolo.
Cui as putea sa ma adresez?
Indraznesc sa propun o varianta, as vrea sa nu ma desfiinteze nimeni in caz ca nu se poate - nu am timp sa ma documentez :)

Incercati sa aflati ce stat / state i-ar acorda viza de intrare si vedeti daca avem reprezentanta diplomatica acolo.

De aici
[ link extern ]

am inteles ca v-ati putea casatori (in caz ca o sa va hotarati) la Ambasada sau la consulat, indiferent de cetatenia viitorului sot:

Acte necesare pentru cetateanul strain:
a) declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei sau Consulatului;
b) un document de identitate valabil;
c) certificatul de nastere in original;
d) un certificat de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in SUA;
e) un certificat de cutuma privind conditiile de forma si de fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat va fi eliberat, de asemenea, fie de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in SUA

Nu vad de ce nu ar fi valabila aceasta prevedere in toate statele unde avem reprezentante diplomatice, eu de aici deduc ca se poate incheia casatoria la oricare ambasada/consulat al Romaniei.

Altceva nu stiu sa va zic :wassat:
Excluzand ideea ca numele cetateanului se afla pe o lista cu - sa zicem - persoane "suspecte" motivul pentru care nu e aprobata invitatia cred ca este legat de durata sederii: 15 zile (perioada prea scurta si care lasa loc la interpretari) Cincisprezece zile e o perioada prea scurta deoarece trebuie sa luati in calcul si timpul in care ajunge invitatia (in cazul ca e aprobata) si el trebuie sa ajunga la ambasada RO cu pasaportul si biletul pentru transport si asigurare medicala. Imi pare rau sa va scriu aceasta dar 1000 de euro e putin... daca nu exista si o adeverinta de salariu, ca exemplu...
Aceasta in cazul in care dosarul a fost complet; si probabil ca a fost complet daca nu v-au mai cerut cine stie ce acte...
Invitatiile, in general, sunt facute pentru cel putin 30 de zile...
Un alt motiv pentru care e posibil sa nu fi fost aprobata invitatia este si acela ca nu v-ati intalnit niciodata. Pe acest forum a scris cineva ca i s-a refuzat invitatia - sa zic asa - pentru ca nu poate face dovada ca s-au intalnit...

SIMONA_CL a scris:
vreau sa stiu mai multe despre o posibila invitatie de casatorie

In cazul unei invitatii pentru casatorie, pe langa cele scrise de Ares_3 (acte necesare casatoriei, pentru cetateanul strain), trebuie sa indepliniti aceleasi conditii.
Ce ar trebui sa cuprinda un dosar ”complet”
- copia pasaportului strainului invitat (valabilitatea pasaportului trebuie sa depaseasca cel putin cu 3 luni valabilitatea vizei);
- certificat de cazier al strainului (sau alt document cu aceeasi valoare juridica) emis de autoritatile statului de provenienta, tradus si legalizat (acest certificat nu e cerut expres dar nici nu s-a intamplat sa fie scos din dosar atunci cand a fost prezentat) - as zice sa nu-l luati in calcul dar vedeti ce e posibil sa nu fi avut cand ati facut invitatia...
- doua fotografii 3x4 ale strainului invitat;
- cartea dv de identitate (copie);
- dovada asigurarii conditiilor de cazare: contract de vanzare-cumparare (sau alt act care atesta proprietatea – copie si original – originalul nu ramane in dosar) dar poate fi si un contract de inchiriere sau de comodat; daca nu sunteti proprietara apartamentului e necesara o declaratie, data in fatza notarului, de proprietari (numai unul ar fi suficient dar pentru a nu se gasi ”nod in papura” ar trebui sa semneze toti proprietarii) = luare in spatiu; o declaratie in care veti mentiona relatia cu invitatul, motivul pentru care vine s.a, asumarea raspunderii de suportare a cheltuielilor de intretinere si de repatriere (daca nu pleaca la expirarea perioadei de sedere);
- dovada ca puteti suporta cheltuielile cu indepartarea strainului (in caz ca nu vrea sa plece la expirarea vizei) poate fi facuta cu un extras de cont, dar o adeverinta de salariu ar fi mai potrivita sau talon de pensii - pentru a inlatura orice suspiciune (ar trebui sa luati in calcul si pretul biletului de transport - cu avionul - chiar daca el va avea bilet cumparat ”dus-intors” );
- dovada ca puteti suporta cheltuielile de intretinere cat timp va sta in RO - extras de cont si / sau adeverinta de salariu sau talon de pensii.

Avand aceste hartii adunate in dosar veti completa formularul de invitatie si la "motive" scrieti "casatorie"

In final, exista probabilitatea ca cetateanul pe care il invitati sa ajunga pe teritoriul RO si sa nici nu va intalneasca - sa mearga in treaba lui (fapt care v-ar costa o multime de bani, fara a lua in calcul suferinta psihica)
Desi v-am scris toate acestea sa stiti ca... nu va incurajez deloc sa insistati dar... nu e viata mea si nu am dreptul sa comentez. Pot doar sa va urez succes.

SIMONA_CL a scris:
Intrebarea mea este cui sa ma adresez pentru mai multe informatii?

Daca ”hartia” prin care se motiveaza respingerea invitatiei e de la MAI as zice sa va adresati MAE si invers... dar n-o sa rezolvati mare lucru si sa va sugerez instanta ar fi cam prea mult... Motivarea lor se refera la conditiile care trebuie indeplinite conform legii 194 / 2002, din care au citat articolele respective. Chiar m-as mira sa va raspunda clar, la modul: lipseste cutare hartie... De-ar fi fost ”persoana suspecta” v-ar fi scris clar despre aceasta

**
Un proverb arab spune: ceea ce se intampla o data e posibil sa nu se mai intample niciodata dar ceea ce se intampla de doua ori se va intampla cu siguranta si a treia oara.

Sunteti in punctul de a dovedi sau infirma ”veridicitatea” acestui proverb :)
Bafta!
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere viza de scurta sedere pentru cetatean irakian keana keana Ma puteti ajuta cu un raspuns concret referitor la actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un cetatean irakian sa obtina viza de ... (vezi toată discuția)
Viza de reintregire a familiei Violetagaudi Violetagaudi Buna Sint casatorita cu un cetatean egiptean de un an jumate.sotul meu a depus acte oentru viza de trei ori si a fost refuzat pe motiv ca ei nu cred ca intre ... (vezi toată discuția)
Cetatean irakian vrea sa viziteze romania emma.krausse emma.krausse Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea mea? De ce are nevoie un cetatean irakian pentru a vizita Romania (cateva ... (vezi toată discuția)