Am facut o invitatie pentru un cetatean din Aganistan, dar mi s-a refuzat fara explicatii.Am citit legi, conditii de pe zeci de pagini de net, dar dincolo de ce scrie, exista conditii nescrise. Sunt constienta de riscuri, am analizat problema mea din toate punctele de vedere si indiferent de ce se spune despre ei, cred ca am sentimente puternice incat sa fiu dispusa sa incerc a avea o viata alaturi de acest om.Intentia mea a fost doar aceea de a vedea persona, apoi sa stabilesc daca mergem mai departe, dar din pacate nu am avut sansa asta.Sunt realista, am invatat din casnicia anterioara ca nu tot ce zboara se mananca, de aceea am incercat sa fiu atenta la orice detaliu despre el. Povestea noastra e frumoasa, dar trebuie sa existe o cale de a vedea ca e si reala.Nu am casa, locuiesc in chirie fara contract cu fetita mea, traiesc dintr-un salar de invatator, deci nu e prea roz situatia mea financiara.El mi-a sugerat si ideea de a ne intalni in alta tara, insa sincer as fi vrut sa-l vad aici, in elementul meu, alaturi de fetita mea, sa-i pot studia mai bine comportamentul, apoi sa ma decid.De 2 luni mi s-a refuzat invitatia si ma chinui sa gasesc un raspuns.
Puteti va rog sa-mi spuneti ce conditii ar trebui sa indeplinesc pt a face reusita o invitatie? A avea casa proprie e totusi o conditie necesara?Dar pentru casatorie? Incerc sa iau in calcul toate posibilitatile, daca nu voi reusi cu vizita, o sa merg poate in alta tara pt a-l vedea in realitate, ca pe net totul e minunat, dar daca ma voi decide pt casatorie poate va fi la fel daca nu am casa mea.
Nu stiua daca ati auzit, dar Afganistan este zona de razboi, trupele NATO (inclusiv romanesti) lupta impotriva talibanilor si a teroristilor Al Qaeda. Este normal ca statele NATO si EU sa limiteze fluxurile migratoare din zona.
Fiti sigur ca am auzit si m-am documentat despre tara respectiva. Sunt perfect de acord ca trebuie impuse anumite conditii pentru ei, atata doar ca sunt si printre ei oameni la fel ca noi, intr-adevar conditiile impuse ii selecteaza si le restrictioneaza plecarea. Nu putem alege tara in care ne nastem, dar nici nu putem fi toti la fel de vinovati pt faptele deosebit de grave ai unora dintre concetatenii nostri.
Dupa atata timp, revin cerand ajutor in aceeiasi problema. Am facut din nou invitatie (a doua oara) de data aceasta am avut mai multi bani (1000 de euro pt 15 zile), am atasat si actele lui de studii, dar am primit acelasi raspuns negativ. Pe hartia primita scria ca invitatul nu prezinta suficiente garantii ca va parasi teritoriul tarii in conformitate cu prevederile art. 37 si 38 alin. 3 din legea nr. 194/2002. Nu stiu ce poate fi mai mult decat conditiile scrise acolo si pe care le indeplinesc, poate nu inteleg eu legea bine. Am intrebat din nou cand am primit acest raspuns, ce ar trebui mai mult sau in pricipiu ar trebui sa mi se spuna "nu mai are rost sa incercati " pentru ca nu veti reusi niciodata, dar nu a stiut sa-mi explice de ce, exista ceva dar nu stiu nici ei ce.
Intrebarea mea este cui sa ma adresez pentru mai multe informatii?
Cunosc avocati, dar ei nu se ocupa cu aspectul asta, nici contra cost n-am gasit inca un avocat care sa ma lamureasca.
Sansele sa obtineti o viza pentru un cetatean din Afganistan sunt minime. Poate doar daca dati peste un incompetent care nu stie ordinele.
invitatul nu prezinta suficiente garantii ca va parasi teritoriul tarii in conformitate cu prevederile art. 37 si 38 alin. 3 din legea nr. 194/2002.
Asta inseamna ca orice act ati aduce dvs. pentru a arata buna credinta a respectivului, tot nu veti putea obtine viza pentru simplul fapt ca se presupune ca o data ajuns in UE nu va mai parasi tara de buna voie.
Sa fiti convinsa ca stiu, insa nu vor / nu pot sa spuna, noi nu putem decat sa presupunem ca situatia din tara dumnealui este motivul respingerii invitatiei.
Alex_Munteanu
Poate doar daca dati peste un incompetent care nu stie ordinele.
Bine ca le stiti dvs. ca pe gasirea unui incompetent la ORI nu se poate baza utilizatoarea – parerea mea.