Carturarul a scris:
Daca ar fi cum spuneti si simplele coloane ar asigura 5 grade indiferent de temperatura exterioara atunci de ce se mai monteaza calorifere?. Mai bine dublam coloanele si avem caldura suficienta fara atata spatiu ocupat
Intrebarea este inutila. Tevile sau chiar dublarea lor nu ar asigura o temperatura confortabila in camera si de aceea se monteaza caloriferele. Tevile in schimb, pot pastra o temperatura "de garda", repet, daca camera aceea are usi si ferestre. Daca nu are, atunci vorbim de ghetto si depasim tema topicului.
Ca sa va convingeti ca nu aveti dreptate va dau mai jos inceptulul articolului 17 din normele aprobate prin ordinul 343.
[....]Dupa cum se vede se vorbeste doar de corpurile de incalzire adica de calorifere nu de coloanele care trec prin apartament.
Interesant este ca din art. 3 lipseste definitia pentru corpurile de incalzire..
Nu am dreptate in ce? Ca intr-o camera cu usi, ferestre si tevi calde nu se pot inregistra mai putin de 5 grade C? Nu exista nicio legatura in ce ati citat si afirmatia mea.
Referitor la specialisti va rog sa cititi art. 17 paragaful b si c si sa imi explicati cum se alege coeficientul de calcul (1,1 sau 1,35) pentru apartamentele fara repartitoare ca formularea mie mi se pare complet indescifrabila:
Nu stiu si nici nu ma intereseaza. Ii las pe cei care vor sa desfaca firul in patru sa cerceteze si sa afle.
Doar ca prevederea exista si cineva care vrea sa iasa din sistem trebuie sa stie ce-l asteapta. O explicatie ca de ce plateste cu 10% sau 35% mai mult nu cred ca-l incalzeste.
Iata o mostra:
" b) în cazul în care nu se cunoaşte suprafaţa echivalenta termic a corpurilor de încalzire
montate şi prestatorul poate face dovada ca inventarierea de încalzire nu se datoreaza culpei sale"
Cum poate fi cineva vinovat de o inventariere???
Evident este vorba de neefctuarea invetarierii, dar "specialistii" care au redactat norma nu erau facuti la facultatea de litere.
Personal astfel de oameni ma fac sa imi fie rusine sa spun ca sunt inginer.
Practic sunt trei cazuri:
1. Firma vrea sa faca inventarierea si propietarul permite
2. Firma vrea sa faca inventarierea si propietarul nu permite
3. Firma nu vrea sa faca inventarierea
Va rog sa imi precizati dupa lege ce coeficient se aplica in fiecare caz.
Personal, din formularea lor eu am inteles ca se aplica tocmai pe dos sum spune logica.
Litera b) se refera la punctul 2 din enumerarea dv.
Un proprietar este
in culpa de a nu fi permis inventarierea in apartamentul sau sa nu fi fost prezent la inventariere si nu solicita finalizarea acesteia nici in cazul in care ajunge sa locuiasca in apartament. Adica este proprietarul unui apartament in care nu s-a putut intra atunci cand s-a facut inventarierea. Culpa nu este neaparat o vinovatie cu intentie, ci si fara intentie, dar in urma careia comitand un act neconform cu legea, suporti consecintele.
Coeficienti 1.1 se refera la persoane fizice, locatari, 1.35 se refera la firme, persoane juridice.
Cat despre avut repartitore, am si din cauza lor si a legilor tampite sunt din 2006 in proces cu asciatia de locatari care vrea ca eu sa platesc 1620 (una mie sase sute douazei) lei pentru doua camere pe iarna in timp ce presedintele asociatie, de exemplu are de plata 80 lei. La aceste sume se aduauga 90 lei pentru partile comune. Totul, calculat pe baza autocitirilor si calculelor firmei (pe care nu vor sa le arate).
Sa le fie de cap celor cu "legea"!#-o
O lege nu e tampita numai pentru ca ar avea elemente pe care nu le intelegem sau care nu ne convine, e tampita si atunci cand e aplicata prost.
Faptul ca nu ati reusit sa castigati un proces destul de simplu de 5 ani de zile nu face ca legea sa fie tampita, ci ca nu ati putut demonstra ca aveti dreptate.