avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cota energie termica pt apartamentele care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cota energie termica pt apartamentele care renunta la repartitoarele de costuri

Cum se repartizeaza cota cu energia termica pentru proprietarii care renunta la repartitoarele de costuri?

Va rog sa indicati si baza legala.

In urma cu 6 ani au fost instalate repartitoare de costuri.
Spuneati ca sunteti in proces de 5 ani. Va ajut eu cu informatii pertinente: nu s-a efectuat echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire sia retelei de distributie, la contorul de bloc. Aceasta presupune montarea unor regulatoare automate de presiune, care limiteaza in mod real consumul de caldura. In caz de neefectuare a echilibrarii exista prezumtia absoluta a erorilor de calcul

Conditia echilibrarii instalatiei interioare este prevazuta in standardul privind repartitoarele SR EN 834/2002, identic cu cel european EN 834/1994 si inca in 4 normative privind instalatiile de incalzire si modernizarea acestora.
Echilibrarea retelei de distributie, la contorul de bloc este reglementata de inca 3 reglementari tehnice in constructii.

Extrase din acele reglementari le gasiti pe [ link extern ]
Episodul 1 si Episodul 2
.

Sunt reglementari in vigoare si obligatorii, asigura cerințele esențiale de calitate în construcții, prevăzute la art. 5 din Legea nr. 10/1995 și Anexa la Directiva 89/106/CEE privind constructiile, aliniate la reglementarile tehnice ale UE.
Din pacate, firmele prestatoare si ANRSC au grija sa le incalce si sa le ascunda proprietarilor.
Serviciul de incalzire trebuie furnizat in anumite conditii tehnice la care sa va raportati in verificarea corectitudinii facturii: necesarul de caldura, ce trebuie asigurat, stabilit la construirea blocului, conf standardului STAS 1907, debitul si presiunea agentului termic, stabilit la proiectare si care asigura maxim de confort termic si minim de costuri, factorii de corectie, de aplasare. Unitatea de masura pentru consumul de energie este wattul, (unitate de masura legala)sau caloria (unitate de masura tolerata). Ce afiseaza repartitorul sunt grade celsius/ora inregistrate.

Va indic totodata literatura tehnica de specialitate:
„Contorizarea consumurilor de căldură pentru încălzire …” rev. Instalatorul 1/2004, “Repartitoarele de costuri nu sunt instrumente pentru determinarea consumului de căldură pentru încălzire (I-IV)” Rev. Instalatorul 2-5/2005 - prof. acad.dr.ing. Liviu Dumitrescu, „Performanta energetica a cladirilor existente-aspecte tehnice si economice…” rev. Instalatorul 2-3/2005 - prof. dr.ing, cercet. șt. Dan Constantinescu, „Metode de amplasare, dimensionare şi echilibrare a instalaţiilor termice cu debit variabil..” rev. Instalatorul 1/2005- ing. I. Pompiliu Popescu, „Adaptarea sistemelor centralizate de alimentare cu căldură la efectele debanşării unor consumatori şi la cerinţele modernizării” Buletin de Informare Radet 1/2007 – prof.dr.ing. Mircea Beldiman, Echilibrarea hidraulică şi termostatarea, elemente vitale în contorizarea căldurii. Popescu I., Tehnica instalaţiilor nr.2/2002, Studiu asupra implicatiilor induse de conectarea/deconectarea consumatorilor de agent termic pentru incalzire asupra instalatiilor interioare de incalzire din cladiri condominiale,Tehnica instalaţiilor nr.2/2002 - [ link extern ]
Ultimele 2 le puteti vedea in format electronic.
Trebuie sa studiati atent problema.
linkul catre ziarul Adevarul este invalid - File not found.

Va multumesc.
eliasav a scris:

linkul catre ziarul Adevarul este invalid - File not found.

Va multumesc.


Nu era vb de ziarul adevarul, ci de titlul unui camp "Adevarul despre repartitoare" de pe site-ul Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania, www.fapr.ro.
Fac cu aceasta ocazie si o rectificare. Ultimul studiu indicat este publicat in rev. Tehnica instalatiilor nr. 5/2006, nu 2/2002 in care e publicat penultimul.
Aveti dreptate. Mea culpa.

Articolele mentionate de dvs.(foarte interesante si fac referire la vecinii nostrii care pun robinetii pe 0 (zero)) se gasesc la urmatoarele linkuri:

[ link extern ]

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
eliasav, utilizator
@elisav
Da, foarte interesante, mai ales ca cand le compari cu variantele falsificate ale ANRSC sau ale altor consilii locale din tara (inclusiv consiliile locale au emis variante mutilate ale reglementarilor tehnice, sub pretextul reglementarii unor)

"Formulele" tembele de calcul de genul "cel mai mare nr de unitati dintr-un apartament din bloc, plus X%" inseamna in traducere "cea mai mare eroare, cel mai mare furt aplicat unui proprietar care si-a montat repartitoare, plus o majorare" . Acestea au aparut initial in practica firmelor si in pseudoreglementarile unor consilii locale din tara si au fost preluate ulterior si de ANRSC. Este o chestie de marketing infractional al firmelor. Intrucat nu se practica echilibrarea hidraulica, in blocuri, toti cei care tin deschise caloriferele au un debit suplimentar de agent termic. Atata timp cat sunt furati si cei care au montate repartitoare si tin deschise caloriferele, facturile celor care nu au repartitoare trebuie umflate cu o majorare mai mare decat eroarea primilor, pentru a sublinia "avantajul" montarii repartitoarelor. Nu este explicat şi dovedit deloc ce reprezintă d.p.d.v. ştiinţific acest fenomen, (majorare) nici după ce criterii a s-a stabilit cuantumul „majorării”.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Mod de repartizare a calcului caldurii Nivea Nivea Dupa ce anul trecut ii convinsesem pe cei de la ISTA sa nu mai trimita calcul la comun pentru cei debransati (restul fiind la centrala de bloc) anul asta ISTA ... (vezi toată discuția)