avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Studii medii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Studii medii?

Va rog frumos dati-mi o solutie.
Am o persoana care a absolvit 4 ani de liceu dar nu are diploma de bacalaureat .Are un certificat de absolvire a liceului specializarea "Tehnician in lucrari publice si constructii".
In firma noastra va lucra ca si agent de vanzari -cor:341904 -dar nu-l pot incadra fara studii medii.
Imi este neclar ce inseamna studii medii ?
Liceul cu sau fara diploma de bacalaureat???
Multumesc anticipat ptr.raspuns.
1. Nu exista sintagma de ”scoala postliceala militara” ..

2. Diplomele (certificatele) care atesta absolvirea şcolilor militare superioare de ofiţeri cu durata de 4 ani, precum şi a şcolilor militare de ofiţeri cu durata de 2 ani ai cãror absolvenţi au efectuat şi un curs (şcoala) de perfecţionare sau de specializare cu durata de minimum un an, conferã titularilor, la încadrarea în funcţii civile, aceleaşi drepturi ca şi absolvenţilor şcolilor militare de ofiţeri activi cu durata de 3 ani.

3. Baza legala pentru echivalarea studiilor militare cu cele civile.
- Decretul nr 1037/1968 republicat in 1978
- Nomenclatorul elaborat de MApN, cu acordul Ministerului educatiei avizat de Ministerul Muncii cu nr 4769/1979 si anexa la acesta cu nr 17194 din 1982
- Anexa nr 4 din HGR nr 301 din 05.06 1998
Cu riscul de a deveni agasant mai fac o ultima interventie pe aceasta tema.
DMRU este treaba ei ce echivalari face insa trebuie sa respecte legea, in DECRETUL Nr. 1037 din 31 iulie 1968 republicat 1978 la Art.1 alineat 2 scrie urmatorul lucru:
“Scolile militare de ofiteri activi sunt institutii militare de invatamant cu nivel de pregatire echivalent cu acela al institutiilor civile de invatamant cu durata similara”
Nu ma refer la alineatul:
“Academia militara este institutie de invatamant superior care pregateste ofiteri cu studii militare superioare si ofiteri ingineri si subingineri, in facultatile (sectiile) si specialitatile prevazute…”
Scolile militare de ofiteri activi nu sunt acelasi lucru cu Academia Militara unde perioada de instruire de desfasura pe o durata de 4-5 ani.
Deci scolile militare de ofiteri activi cu durata de 3 ani sunt echivalente cu institutii civile de invatamant cu aceeasi durata. Intrebarea mea este, cu ce fel de institutii civile si ce nivel de instruire din institutiile civile pot fi asimilate scolile militare de ofiteri cu durata de 3 ani.
Pana in 1994 invatamantul superior civil se desfasura pe o perioada de minim 4 ani, deci nu pot fi asimilate cu acesta forma de educatie. Mai erau institutele civile de 3 ani care formau subingineri, insa nu pot fi echivalate nici cu aceasta forma de educatie deoarece acestea aveau un profil tehnic iar scolile militare nu erau axate pe aceasta forma de educatie.
Deci revin la intrebare, nivelul studiilor din scolile militare de ofiteri cu durata de 3 ani pot fi echivalate cu: studii superioare, studii postliceale sau studii medii?
Va multumesc
@freeelis,
Exista invatamant militar postliceal,vezi Legea 1/2011:
SECŢIUNEA a 9-a
Învăţământul militar preuniversitar
ART. 34
(1) Învăţământul preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională
este învăţământ de stat, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ, şi cuprinde:
învăţământ liceal militar şi învăţământ postliceal pentru formarea maiştrilor militari, a
subofiţerilor, agenţilor de poliţie şi agenţilor de penitenciare
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Eu ma refeream la ofiteri nu la maistri militari si subofiteri, au fost scoli militare de ofiteri acum se numesc Academii, scoli militare de maistri si scoli militare de subofiteri
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
LoremIpsum, utilizator
Initiatorul acestui mesaj spune ca este ofiter .. in legea mentionata de dvs nu exista asa ceva .. postlicelala pentru ofiteri ...

Din practica timpurilor trecute si care cred ca nu s-a schimbat , scoala de ofiteri era echivalata pe vremuri cu o facultate de subingineri ..
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Echivalare studii militare cu studii civile dori57 dori57 Am terminat in august 1983 Scoala de ofiteri activi tancuri si auto(arma auto)cu durata de 3 ani.In anul 2001 (iunie)mi-am incetat activitatea. Cu ce ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile efectuate cu scolarizarea mea rududoo rududoo Buna seara, Am absolvit Academia Tehnica Militara, si sunt in activitate de 4 ani . Legile adoptate de Guvern in anul 2010 au anulat motivele care au stat ... (vezi toată discuția)
Intrebare vali2010eu vali2010eu as vrea sa stiu daca pentru meseria de dispecer iti trebuie diploma de bacalaureat sau merge doar cu certificatul de absolvire a liceului (vezi toată discuția)