avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... refuzul vecinilor acord cabinet
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

refuzul vecinilor acord cabinet

Am cumparat un apartament la parterul unui bloc pentru a infiinta un cabinet stomatologic,am izolat peretii comuni ,dar 2 dintre vecinii directi refuza sa-mi dea acordul de mai bine de 2 luni ,in acest timp eu platind rate la banca prin ipoteca rang 1,platind chirie in alt cabinet in care lucrez.Doresc sa stiu cum sa procedez pentru a intra in posesia acordului.
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 12:40, 7 Octombrie 2008
solicitati acordul vecinilor printr-o notificare adresata prin executor judecatoresc si solicitati sa va comunice in scris motivele pentru care refuza sa va dea acordul.
Mai nou,din luna Iunie la noi in tara a inceput sa functioneze institutia medierii.Sfatul meu este sa chemati vecinii potrivnici la un mediator autorizat si sa incercati in prima faza sa va rezolvati problema prin mediere.In Bucuresti si toate orasele resedinta de judet si nu numai sau deschis Birouri de mediator.Daca in urma medierii nu ajungeti la un acord favorabil dvs,puteti sa-i actionati in instanta.
Analizand raspunsurile date, m-am documentat si spun asa:
aditabora a scris:
solicitati acordul vecinilor printr-o notificare adresata prin executor judecatoresc si solicitati sa va comunice in scris motivele pentru care refuza sa va dea acordul.

=D>

avocatanghelus a scris:

Pe cale amiabila, insa daca totusi refuza si dvs indepliniti conditiile si nu deranjati efectiv vecinii , puteti obtine o hotarare judecatoreasca care sa suplineasca refuzul de re-a credinta de a-si da acordul.
Nici un proprietar vecin nu poate pana la urma sa va oblige sa dati sau nu o destinatie normala a apartamentului proprietatea dvs.

=D>
Daca vecinii dvs. fac obstructie si motivele invocate nu sunt temeinice, va plangeti instantei si spuneti ca e un abuz de drept, solicitand acordul pentru substituirea consimtamantului.
Temeiul de drept este cel indicat de avocatanghelus, respectiv art.480, 998-999 C.Civ., la care mai adaug eu art.723 din C.pr.civ.
Mai sunt si alte pareri?:hm:
Multumesc stimata colega av Eva Carbunaru !
Success si multe complimente din partea mea
Cu stima av Anghelus Ion Gabriel
Oameni buni, intreb si eu: apartamentul asta e intr-un bloc de... birouri? Cabinete stomatologice? Policlinica?
Pentru ca daca apartamentul e in bloc de locuinte, adica daca acea cladire are destinatia de locuinte... ei bine, vecinii care refuza sa-si dea acordului nu au nicio culpa si nu pot fi obligati in niciun fel si pe niciun motiv.
Pentru ca ei nu impiedica exercitarea dreptului de proprietate.
Legea spuna ca in astfel de locuinte poti doar sa locuiesti.
Nu poti sa muncesti in astfel de locatii, nu ai voie...
Si atunci care abuz?
Ca sa nu mai arat ca 723 se refera la drepturi procedurale si aici e vorba de drepturi civile!

Nu e un abuz sa nu vrei transformarea unei parti din imobilul aflat in proprietate comuna cu altii... Din pacat, userul trebuia sa se informeze inainte de a cumpara locuinta. E o locuinta, nu cabinet. Si o poate folosi ca locuinta fara probleme. Nu e vorba de nicio limitare a exercitiului dreptului de proprietate in afara de ... dispozitiile legii!!!

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatie initiala a spatiului comercial luciadamsa luciadamsa Schimbarea unei activitati economice cuprinse in sectiunea M a CAEN cu o alta cuprinsa in sectiunea S a CAEN, inseamna schimbarea destinatiei initiale a ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc doar o scara lirang lirang Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje care are 4 scari, de curand s-a inceput mansardarea blocului doar la una dintre scari, cea pe care locuiesc si eu pt ca pe ... (vezi toată discuția)
Cabinet psihologic in bloc de locuinte mancipri mancipri Un cabinet psihologic functioneaza la demisolul locuit al unui bloc ( cu sau fara aprobari !? ). Recent psihologul vinde locatia de la demisol si cumpara un ... (vezi toată discuția)