avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... refuzul vecinilor acord cabinet
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

refuzul vecinilor acord cabinet

Am cumparat un apartament la parterul unui bloc pentru a infiinta un cabinet stomatologic,am izolat peretii comuni ,dar 2 dintre vecinii directi refuza sa-mi dea acordul de mai bine de 2 luni ,in acest timp eu platind rate la banca prin ipoteca rang 1,platind chirie in alt cabinet in care lucrez.Doresc sa stiu cum sa procedez pentru a intra in posesia acordului.
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 12:40, 7 Octombrie 2008
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept
privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri al asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza
unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
Art. 42. - Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţia iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan
orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.

SE tine cont in mod deosebit de acordul proprietarilor din imobilul intreg... atat in acest domeniu, cat si in cazul unei reclame publicitare, de exemplu, care sa acopere fatada unui bloc...
In orice decizie care ar afecta in vreun fel modul in care ceilalti proprietari se bucura de proprietatea lor... Caci, sa nu uitam, libertatea noastra se termina acolo unde incepe libertatea altuia (in cazul de fata, a vecinului).

Cat priveste notarii, nu inteleg ce legatura are asta ... cu prefectura sau castraveti mei din boxa... :-/
In primul rand, folosinta unei proprietati se poate face si in alte moduri decat a infiinta un punct de lucru sau un sediu la adresa... Sa spunem ca nu sunt legale contractele de vanzare a locuintelor catre societati e ca si cum am spune ca e ilegal si... dobandirea pe persoana fizica a unui imobil industrial... :(
Nu are legatura, societatea poate sa obtina acordul de la vecini sau, cine stie, treaba ei, poate ca are vreun obiect de activitate de pe la 6810 sau 6820 CAEN.
Si daca face cumparari si vanzari de bunuri proprii, de exemplu, nu inseamna ca schimba cu ceva destinatia imobilului. Sau daca il inchiriaza catre mine ori alt locatar.
Stimati domni si doamne ,avocati ,va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra,si tin sa mai adaug urmatoarele amanunte:proiectul cabinetului prevede accesul separat al pacientilor ,nu prin scara blocului,izolarea fonica a aprtamentului a fost deja efectuata.;nu vad cum ar deranja acest cabinet pe stimabilii locatari ,oare nu se cunosc suficiente cazuri in care vecini turbulenti fac viata amara locatarilor ,pentru acestia nu se mai cere acordul ...?Sant mii de cabinete deschise la parterul blocurilor ,cred ca nu este aceasta o premiera....;aici este vorba doar de rea vointa si invidie.
Eu cred ca ne-am indepartat cu mult de la subiectul initial s-am luat-o pe "campii"
@ AVLIL
art de lege se refera la "utilizarea proprietatii comune " de catre terti si nu de catre proprietari adica in concret utilizarea de catre tertii .... a casei scarilor , uscatoriei , cailor de acces etc si nicidecum utilizarea proprietatii comune de catre proprietari iar la baza acestui acord trebuie sa stea un contract. Se prezuma ca proprietarii au uzul proprietatii lor comune iar reglementarea raporturilor juridice se face intre ei .
Important este art. 42 citat de Liliana - si acesta nu spune ca proprietarii din vecinatatea locuintei a carei destinatie se vrea schimbata trebuie sa-si dea obligatoriu acordul, ci doar ca schimbaretul trebuie sa obtina acordul lor pentru schimbarea destinatiei.
Si acordul dansii il pot da sau ba, ca orice acord, dupa cum vor crede de cuviinta, ca nimeni nu-i obliga sa faca altfel si nu exista criterii legale in functie de care refuzul lor de a-si da acordul sa fie considerat abuziv. Poate pur si simplu nu suporta mirosul de stomatolog:D
Indiferent de motivele existente sau inexistente pentru a nu-si da acordul, tot nu aveti temei legal sa-i obligati, din pacate pentru investitia dvs.
Multi in cazul dvs ii mituiesc pur si simplu pe vecinii " decidenti", ii periaza si le promit marea cu sarea si chiar o aduc...am vazut cateva cazuri in care intreprinzatorul de la parter a zugravit scara blocului, sau a pus usi termopan la scara blocului cand si-a amenajat localul comercial/medical sau de orice fel sau cine mai stie ce fel de prestatii...ca sa castige bunavointa celor din scara.
Si daca dvs, doar asa, tusti cu acordul...pardon, dar suntem in Balcani! de ce sa castigati numai dvs???
Verificati daca in blocul dvs. mai sunt societati comerciale si daca au acordul vecinilor. In cazul in care gasiti asemenea acorduri, acestea v-ar putea ajuta intr-o eventuala actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatie initiala a spatiului comercial luciadamsa luciadamsa Schimbarea unei activitati economice cuprinse in sectiunea M a CAEN cu o alta cuprinsa in sectiunea S a CAEN, inseamna schimbarea destinatiei initiale a ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc doar o scara lirang lirang Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje care are 4 scari, de curand s-a inceput mansardarea blocului doar la una dintre scari, cea pe care locuiesc si eu pt ca pe ... (vezi toată discuția)
Cabinet psihologic in bloc de locuinte mancipri mancipri Un cabinet psihologic functioneaza la demisolul locuit al unui bloc ( cu sau fara aprobari !? ). Recent psihologul vinde locatia de la demisol si cumpara un ... (vezi toată discuția)