avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... pot actiona in judecata firma de asugurari?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

pot actiona in judecata firma de asugurari?

Buna seara,

Ma confrunt cu urmatoarea problema si v-as ruga mult sa-mi dati un sfat
Sunt asigurat RCA la o societatea X, societate care "din burta" ma intregistreaza cu o dauna in 2010, dauna pe care nu am facut-o, lucru dovedit prin cazierul de la politie, iar firma de asigurare recunoaste acest lucru.
Am incercat o conciliere amiabila, dar fara succes. Mi-au inapoiat sumele de bani achiate in plus, si cam atat...in prezent, eu tot cu dauna apar in baza de date.
Am sesizat CSA, iar raspunsul lor a fost ca firma de asigurari nu le-a raspuns argumentat conform legislatiei in vigoare si ca vor reveni cu precizari.
Intrebarea mea este: pot da in judecata firma de asigurari sau ar trebui sa astept raspunsul de la CSA?

VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: TRAIAN78 , utilizator 17:36, 4 Decembrie 2011
de imprumutat masina n-am imprumutat-o nimanui, in plus, societatea recunoaste ca nu am avut daune, dar nu doreste (alta explicatie n-ar fi) sa opereze modificarea in baza CEDAM.
Ma tot duc cu vorba ca ei (sucursala locala) nu pot face nimic, ca doar cei din Bucuresti (sediul central) pot face midificari, etc...una peste alta, eu tot cu dauna apar, si pretul la asigurare e majorat cu circa 60% pe nedrept....
Si oricum, chiar daca altcineva ar fi condus masina si (ipotetic) ar face un accident, asigurarea masinii e tot pe numele meu, dar eu nu am niciun dosar de dauna deschis, nici nu am fost informat despre asa ceva....
In primul rand daca cinava v-a folosit masina si a avut accident pe dumneavoastra nu va va instiinta nimeni deoarece sunt necesare la deschiderea unui dosar doar asigurarea , copie de pe talon si actele soferului.
Deoarece vin chiar din domeniul asigurarilor si mai precis al constatarii si evaluarii daunelor auto.... nu se poate inregistra o dauna pe polita de asigurare decat daca in sistemul asiguratorului este inregistrat un dosar de dauna. Datele sunt colectate automat din sistem si transmise catre baza de date CEDAM.
Nu se poate altfel inregistra o dauna.
Mare atentie.... si scuze de intrebare.... aveti copii? Am avut nenumarate cazuri cand acestia au provocat evenimente si au solicitat incheierea de contatare amiabila pentru a nu afla parintii ulterior.
Mai exista si alta varianta..... si aici vb din experienta cazurilor intampinate.... cand un foarte bun prieten care a avut acces la datele personale a folosit aceste date pentru a incheia un proces verbal sau constatare amiabila. Este foarte simplu.... la inceput... pe constatarea amiabila unele societati nici macar nu contactau asiguratul.... sau mai ales daca se intocmeste un proces verbal..... care putea fi cu "advertisment"....
Daca societatea de asigurari recunoste ca nu ati avut daune solicitatile sa va dea in scris aceasta informatie... sunt obligati sa o faca... adica sa va aduca la cunostinta istoricul asigurarilor dumneravostra... din cate stiu eu pana la o perioada de 5 ani.....
Cu raspunsul acestora solicitati chiar dumneavoastra scoaterea din evidenta CEDAM printr-o adresa scrisa la CSA.

TRAIAN78 a scris:

de imprumutat masina n-am imprumutat-o nimanui, in plus, societatea recunoaste ca nu am avut daune, dar nu doreste (alta explicatie n-ar fi) sa opereze modificarea in baza CEDAM.
Ma tot duc cu vorba ca ei (sucursala locala) nu pot face nimic, ca doar cei din Bucuresti (sediul central) pot face midificari, etc...una peste alta, eu tot cu dauna apar, si pretul la asigurare e majorat cu circa 60% pe nedrept....
Si oricum, chiar daca altcineva ar fi condus masina si (ipotetic) ar face un accident, asigurarea masinii e tot pe numele meu, dar eu nu am niciun dosar de dauna deschis, nici nu am fost informat despre asa ceva....

Multumesc mult pentru raspuns.
Nu am copiii, si stiu sigur ca masina nu am imprumutat-o nimanui...
De la societatea de asigurari am primit tot felul de explicatii, care de care mai bizare, cum ca ar fi o eroare, sau ca ar mai exista cineva care ar avea nume,CNP identic cu al meu, etc.
Mi-au dat si un istoric al daunelor pe asigurarea cu problema, in care nu aparea nicio dauna!!!
Problema e ca eu mi-au schimbat firma de asigurare, iar acestia au preluat "dauna"...si ceea ce e chiar culmea: de curand mi-a expirat asigurarea si mi-am reiinoit-o, dar am constatat ca apar cu doua daune, de unde...habar nu am...
CSA-ul imi spune ca prima societate e de vina, ca ei trebuie sa modifice greseala, etc...insa societatea nu face acest lucru....
Drept urmare, doresc sa-i dau in judecata.
Apropo de "posibila" identitate a mea cu altcineva...expres am mers la evidenta populatiei si nici vorba de asa ceva!
Cred ca la mijloc ori e o excrocherie, ori rea vointa din partea societatii de asigurari.
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
TRAIAN78, utilizator
Intradevar si ceea ce spuneti dumneavoastra poate fi o varianta chiar plauzibila...
Pot aparea astfel de erori in cazul in care la emiterea unei asigurari.... la CNP-ul persoanei sau la seria se sasiu a masinii se greseste o cifra sau o litera....explicatia este foarte simpla... cel care solicita asigurarea a avut daune si se duce la un "amic" care face aceasta greseala intentionat pentru a ii lua clasa de bonus malus de la 0. O vede practic ca si la prima inmatriculare pe proprietar si ramane la pretul standard fara a ii majora prima de asigurare. Am intalnit chiar si cazuri in care cel care a solicitat asigurarea (cum sunteti si dumneavoastra) a ramas socat de pretul politei de asigurare deoarece anterior ii fusese emisa polita eronat... practic s-a comis o astfel de eroare si nu a fost sesizata (Ex. La seria de sasiu in loc de UU1R5A... era UU1RSA...). O alta cauza des intalnita provine din vanzarea unui alt autovehicul.... noul proprietar amana inmatricularea si solicita asigurare pentru datele inscrise in talon...evident aceasta avand daune ulterior. In acesta situatie baza de date CEDAM vede acelasi CNP pentru 2 masini... rezultatul fiind acelasi.
Problema este ca la orice societate a-ti incheia polita , vede in baza de date acelasi lucru.... deci daunele apar oricum .
Explicatia si solutia la cele intamplate nu o puteti gasi decat dumneavoastra daca cercetati un pic politele emise anterior in vederea sesizarii unei erori iar in cazul in care aceasta nu exista este evident ca s-a comis la una din societatile de asigurari sau la un mandatar al acestora .
Este aproape imposibil sa verificati toate societatile . Cea mai simpla solutie este sa inaintati o adresa scrisa , impreuna cu istoricul daunelor , catre CSA pentr a rectifica eroarea comisa. Tot ei pot identifica si la ce societate apar datele dumneavoastra dublate .... dar nu aveti mari sperante deoarece nu cred ca va verifica nimeni in amanunt arhiva . Cred ca pur si simplu vor proceda la corectarea datelor .
Va multumesc mult pentru sfaturi, si asa cred ca voi face, o sesizare catre CSA cu toate politele anterioare, ia daca nu se va intampla nimic, ii voi da in judecata pe asiguratori...oricum, dupa cele intamplate raman cu un gust amar fata de tot ceea ce intampla sau se poate intampla (si asta in mare parte din cauza celebrului "sistem" infailibil....)
Va doresc o seara frumoasa!

Alte discuții în legătură

Polita rca cu malus cole10 cole10 Buna ziua! Am nevoie de un sfat in privinta politelor RCA. Acum mai bine de 2 ani, in septembrie 2009 am avut un accident foarte usor, eu fiind vinovatul. ... (vezi toată discuția)
Clasa bonus lorette2013 lorette2013 Buna ziua, cand am avut un accident aveam clasa de bonus B3, acum la reinoire imi da B6? Nu trebuia sa scada? Sau e o greseala din CEDAM? Dar trebuia macar B4 ... (vezi toată discuția)
Incadrarea in clasa malus daniel_am daniel_am Buna ziua si Hristos a-inviat! Va scriu cu o intrebare referitoare la o polita RCA si incadrarea acesteia intr-o anumit clasa de malus. Personal nu consider ... (vezi toată discuția)