Un RI pe care angajatorul il elaboreaza fara consultarea reprezentantului salariatilor asa cum se intelege din Legea 467/2006 si cu omisiuni intentionate din drepturile angajatului si obligatiile angajatorului, ma refer la cele minimale prevazute in CM, cu articole preluate din CM trunchiat, in scopul evident de a dezinforma si induce in eroare angajatii - cum poate fi atacat inafara de contestatia la angajator si plangerea in instanta.
Acest RI a mai avut o tentativa de a fi informat, a fost contestat si reprezentantul salariatilor a cerut participarea si consultarea pentru revizuirea lui. Nici gand!
Ca si prima oara, si de data aceasta el a fost dat angajatilor spre informare exact in ziua in care Repr.sal. era in concediu medical.
In semn de protest pentru acest lucru si pentru altele din aceeasi categorie, reprezentantul salariatilor a renuntat la mandat.
Ce putem face?
Sunt de acord sa introduca orice vrea in plus fata de cele minimale.
Problema noastra este ca nu sunt incluse toate drepturile minimale ale salariatilor si toate obligatiile minimale ale angajatorului.
Asta vine la pachet cu neacordarea unor drepturi din CCM si incalcarea lor cu intentie. Si alte astfel de actiuni care eu cred ca se pot incadra la rea-credinta angajatorului in relatia cu angajatii.
Si cum se poate demonstra?
Cu cereri inregistrate si raspunsuri ale angajatorului este bine?
Ce probe trebuie sa adun ca sa pot demonstra reaua-credinta?
Va multumesc!
Da, avem si un CCM care, din pacate, ca si ROF-ul sau celelate prevederi legale nu conteaza prea mult pentru ca angajatorul face doar ce-i place.
Daca un angajat indrazneste sa-si ceara un drept sau sa faca o sesizare despre felul in care isi desfasoara activitatea, incep problemele pentru angajat.
Revin cu intrebarea: care sunt probele care m-ar putea ajuta sa demonstrez reaua-credinta?
Va multumesc!
Ca mijloace de proba : inscrisuri , din care rezulta ca angajatorul refuza acordarea unor drepturi stabilite prin CCM sau Reg.Intern ; martori - salariati care au solicitat anumite drepturi si care au fost refuzate de catre angajator , scriptic sau verbal etc.
Pe langa acestea, eu mai am o teorie:
simplul fapt ca eu nu respect un articol din C.muncii pentru ca nu sunt prevazute sanctiuni denota tocmai lipsa bunei-credinte.
Ori la baza relatiei dintre angajat si angajator trebuie sa stea buna-credinta. Eu asta am citit printre legi. Nu sunteti de aceeasi parere cu mine?
Adica, pe langa inscrisuri directe si indirecte, litigii cu un alt angajat, asta n-ar proba tot rea-credinta?
Ajutat-ma sa ma lamuresc asupra acestei teorii si va multumesc mult pentru toate raspunsurile.
Regulament intern
miha_mimi
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
1. firma la care lucrez a fost vanduta acum cateva luni. Noii patroni ne-au trimis un nou regulament intern pe care ne ... (vezi toată discuția)