avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1578 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incheiere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incheiere contract de munca

Va rog am si eu o problema! Mi-am depus demisia de la locul de munca in data de 23 11 2011,pentru a pleca in alta parte.Implicit nu am mai putut sta in preaviz 15 zile. Acum firma mi-a incheiat contractul indisciplinar. Maine voi fi chemaata la comisia de disciplina pentru discutii. Eu nu vreau sa ma prezint. Ce se intampla in aceasta situatie?Daca nu ma voi prezenta.Cum pot rezolva situatia fara sa ma prezint? Va multumesc mult.Astept un raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:20, 7 Decembrie 2011
Buna ziua
Conform Codului Muncii 2003 cu modificarile si completarile ulterioare , art.81 alin.1. Dvs. trebuia sa respectati perioada de preaviz doar daca in contractul individual de munca este prevazuta perioada de preaviz in cazul demisiei.Termenul de preaviz este cel convenit de partile semnatare ale CIM-ului si care nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare in cazul in care ati avut functie de executie si de 45 zile lucratoare in cazul in care ati avut functie de conducere.
Referitor la incheierea contactului: nu putea sa vi-l incheie si apoi sa va cheme la comisia de disciplina.Asadar dvs conform art.8 alin (8): salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul de munca. Va trebui sa faceti dovada ca angajatorul nu si-a indeplinit una din obligatiile contractuale.
Referitor la comisia de disciplina: sfatul meu e sa va duceti insotita de reprezentantul salariatilor (in cazul in care aveti) .Iar desfacerea disciplinara a contractului individual de munca este ultima sanctiune pe care angajatorul o poate da, inainte fiind : avertismentul scris, reducerea salariului ,si apoi desfacerea contractului disciplinar.
Referitor la neprezentare : art.251 alin.3 - neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute de lege ( convocarea scrisa, datata, obiectul, ora şi locul intrevedereii) de catre angajator da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara cercetare disciplinara.
Sfatul meu este sa dovediti ca angajatorul :
- nu a respectat o clauza contractuala ( si atunci nu trebuie sa executati preavizul)
- va incheiat contractul disciplinar fara o cercetare disciplinara in prealabil
Cu speranta ca va sunt de folos informatiile , va doresc mult noroc!
De unde ati dedus ordinea aplicarii sanctiunilor disciplinare , atata timp cat legiuitorul nu a prevazut asa ceva?
faptul ca nu primeam fluturas de salariu ar putea fi un motiv pe care i l-am gasit angajatorului? sau un motiv pentru care am refuzat sa mai stau in preaviz?
Faptul ca nu primeati fluturas de salariu nu este un motiv care sa genereze demisia fara preaviz ... astfel de motive sunt: neplata salariului sau plata cu intarziere a acestuia, neacordarea repausului saptamanal, neplat contributiilor catre bugetul de stat etc...
spuneti-mi va rog unde sa caut aceste motive .Vreau sa pot gasi unul de care sa ma leg

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara deathkiss deathkiss Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la convocarea disciplinara. Care este termenul minim al unei convocari disciplinare?Este cumva 5 zile lucratoare ... (vezi toată discuția)
Demisia formulata corect Razvan1692 Razvan1692 Buna ziua, Mi-am depus demisia la vechiul loc de munca.dar formula pe care am folosit-o este \"doresc incetarea contractului de munca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz tonyhadar tonyhadar as vrea sa stiu daca faptul ca angajatorul nu a fost in stare sa produca o fisa a postului intr-un termen de doua luni imi da dreptul sa demisionez fara ... (vezi toată discuția)