avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incheiere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incheiere contract de munca

Va rog am si eu o problema! Mi-am depus demisia de la locul de munca in data de 23 11 2011,pentru a pleca in alta parte.Implicit nu am mai putut sta in preaviz 15 zile. Acum firma mi-a incheiat contractul indisciplinar. Maine voi fi chemaata la comisia de disciplina pentru discutii. Eu nu vreau sa ma prezint. Ce se intampla in aceasta situatie?Daca nu ma voi prezenta.Cum pot rezolva situatia fara sa ma prezint? Va multumesc mult.Astept un raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:20, 7 Decembrie 2011
art.81 (8) C.mun: Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Art.40 (2) C.mun: Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Acestea sunt obligatiile principale ale unui angajator .. daca una nu este respectat puteti demisiona fara preaviz.
Buna seara
Ordinea aplicarii sanctiunilor disciplinare a prevazut-o legiuitorul in codul Muncii/2003 cu modificarile si completarile ulterioare....nu eu..... si angajatorul o poate prevede in Regulamentul de Ordine Interioara care are la baza legislatia muncii.
lili1 a scris:

Buna seara
Ordinea aplicarii sanctiunilor disciplinare a prevazut-o legiuitorul in codul Muncii/2003 cu modificarile si completarile ulterioare....nu eu..... si angajatorul o poate prevede in Regulamentul de Ordine Interioara care are la baza legislatia muncii.

Cred ca faceti o confuzie intre a stabili o ordine si a prevede ce sanctiuni se pot aplica salariatilor in cazul savarsirii unor abateri disciplinare ... art.248 alin.1 C.mun. este reglementat de o norma dispozitiva si nu imperativa ...
spuneti-mi va rog unde sa caut aceste motive .Vreau sa pot gasi unul de care sa ma leg

Ati gasit unul: lucrat la alt angajator si sigur va este mai bine odata ce ati plecat atat de repede. Faptul ca desfacerea s-a facut pe motive disciplinare nu va afecteaza dar nu da nici bine asupra seriozitatii. Dar angajtorii sunt seriosi cand, profitand de lipsa locurilor de munca si numarul mare de someri (inregistrati sau nu), nu ofera mai mult de salariul minim pe economie? Aveti argumentul necesitatii ocuparii imediate a postului gasit.
Buna ziua
Art.247 din renumitul nostru cod al muncii:" angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara". Tot Codul Muncii defineste abaterea disciplinara la alin 2 al aceluias art.
Insa din cate am inteles eu din mesajul trimis de utilizator i s-a desfacut CIM disciplinar si apoi a fost chemata la comisia de disciplina!!

Alte discuții în legătură

Demisia formulata corect Razvan1692 Razvan1692 Buna ziua, Mi-am depus demisia la vechiul loc de munca.dar formula pe care am folosit-o este \"doresc incetarea contractului de munca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara deathkiss deathkiss Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la convocarea disciplinara. Care este termenul minim al unei convocari disciplinare?Este cumva 5 zile lucratoare ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz tonyhadar tonyhadar as vrea sa stiu daca faptul ca angajatorul nu a fost in stare sa produca o fisa a postului intr-un termen de doua luni imi da dreptul sa demisionez fara ... (vezi toată discuția)