avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .
claniros7 a scris:

Spuneti-mi daca am doar pentru fica si sotie adresa de la instanta privind retinerea sumelor ...pentru parinti nu am primit nimic doar o ciopie dupa sentinta....sunt obligata sa le retin si acestora? sau doar pentru care am primit adresa de la instanta?

Sunteti obligat sa retineti pentru sentintele pentru care a fost trimisa poprirea. Simplul fapt ca aveti o copie dupa o sentinta, fara ca aceasta sa fie insotita de poprire, nu va obliga pe dv in calitate de tert sa faceti retinerile.

Pentru doamna Stela,
Dv aveti o sentinta pe care o puteti pune in executare silita. Daca nu depuneti demersuri in acest sens, din punct de vedere legal inseamna ca nu aveti nevoie de acei bani.
In rest, problema este intre dv si fostul sot. Prin ''alete venituri pe care nu le pot declara'' se poate intelege foarte simplu si ca poate fi intretinut de altcineva. Daca el nu vrea sa munceasca, e problema lui, si nu il puteti dv sau un judecator determina sa se angajeze sau sa realizeze venituri de orice fel.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
m_ella2005, utilizator
D-na Ella,
Banuiesc ca va referiti la plata pensiei restante cand pomeniti de executare,dar inca nu am o sentinta in acest dosar,de-abia a ajuns la parchet,e de durata.
Cum spuneam,avem legi dubioase care incurajeaza oamenii lipsiti de valori morale si nu sustin mamele care isi cresc singure copii.Oare acesti copii fara tata nu sunt importanti pentru societatea noastra?In alta tara,il trimitea la munca sau infunda puscaria.
Poti creste un copil cu 167 ron pe luna?
stelaradu2011 a scris:

In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .

stelaradu, numai faptul ca ai ignorat neplata pensiei de intretinere dupa 5 ani, daca gresesc imi cer scuze, pune in evidenta faptul ca in calitate de mama in primul rand, te gandesti numai la situatia ta materiala trecand peste interesul superior al copilului care ti-a fost incredintat spre crestere si educare... Altfel, cererea de miscorare a pensiei de intretinere de la 600 lei la 167 lei, faptul ca a fost admisa, desi acest parinte nu si-a indeplinit obligatiile timp de 5 ani fata de copil, ce ai facut in acel interval de timp? Ar fi trebuit sa stii ca neplata pensiei de intretinere de catre parintele obligat la aceasta plata, timp de doua luni consecutiv, se cheama "abandon" de familie si se sanctioneaza ca atare conform art.305 Cod penal, la plangerea prealabila a tutorelui, adica a parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare. Din pacate, trebuie sa inteleg ca interesul superior al acelui copil a fost si este pe "locul 2". Ce sfat mai doresti? Regandeste, nu uita ca ai de crescut un copil!
Stimate domn tudorioan,

Mi se pare de-a dreptul ciudat modul Dvs. de abordare a problemei.

Citind pe forum necazurile mamelor care-si cresc singure copiii, fara aport material din partea tatilor, care-culmea!!!-mai toti sunt fara venituri, dar sunt plini de caldura sufleteasca pentru copii, dar si de energie pentru o partida de box cu mama copiilor, Dvs. invinuiti tot bietele femei care - iarasi culmea!!! - au mai toate venituri, unele chiar doua joburi, pe langa toate treburile casnice necesare asigurarii conditiilor optime pentru copiii din ingrijire.

Stiti mai bine ca mine ca trebuie demonstrata "reaua vointa" a celui "fara venituri", ceea ce este aproape imposibil; mai sunt cazuri in care se plateste o luna, una nu, ani de zile.

Dvs. acuzati femeia ca nu a luptat pentru dreptul copilului-lupta care necesita timp, bani, energie-dar eu intreb: TATAL acela, fara venituri, nu are OBLIGATIA legala de a-i da dreptul copilului sau?

Daca acel tata(sau mama) nu este in stare sa se achite de obligatii, atunci sa decada din drepturile parintesti si sa fie obligat sa ocoleasca la distanta de 1 km domiciliul copiilor , in plus sa i se interzica orice fel de contact cu minorii, fiindca daca nu ajuta, macar sa nu strice - exempu negativ pentru copii , care invata fie ca se poate trai fara a munci, fie ca legea poate fi ocolita,instigarea copiilor impotriva mamei, bunicilor, libertate marita fata de mama, oferirea unei alternative in cazul in care minorii nu vor sa asculte de mama.

@humphery
Sa va asumati locul pe care il aveti si care va este dat , si sa plecati capul pentru copiii vostri(nostri ) .. ??????????????????????????????????
Credeam ca suntem in secolul XXI:O

Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
Martonze, utilizator
tatii care au coloana vertebrala,principii si stil,nu fac asa ceva,adica isi platesc de buna voie obligatia stabilita printr-o hot judecatoreasca! si din cate imi amintesc eu dl humphery ati spus ca nu va mai bagati in astfel de discutii.ce v-a facut sa va razganditi? tot aceste mame hamestie?de ce nu vreti sa intelegeti ca indiferent cum am fi noi femeile sau voi barbatii...toti trebuie sa respectam niste hot judecatoresti.trebuia sa vb in cadrul acelui proces daca erati nemultumit sau dupa sa incercati sa faceti ceva,asa cum facem noi incercand sa punem in aplicare aceste hotarari.si vreau sa spun tuturor celor care se lupta ptr a obtine dreptul copilului sau si vb aici de pensia de intretinere,ca se poate.este foarte greu si intradevar e vb de multi bani si stres dar merita.dupa 2 ani de cercetare si plimbare a dosarului de la politie la parchet am ajuns in faza in care parchetul a trimis dosarul in instanta iar dumnealui are calitate de inculpat.incercati sa luptati ptr a obtine drepturile copiilor vostri!!!!

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara pentru copil Gabriel 34 Gabriel 34 Întrebarea mea e următoarea : dacă fosta soție sa recăsătorit mai este obligatoriu sa plătesc pensia alimentara copilului? Dacă nu care ar fi ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)