avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .
Este foarte grav ca acele hotarari judecatoresti au valoarea diplomelor de licenta de la "Facultatea S.R.L", macar ultimele , unii le pun in rama si le pun la loc de cinste in camera de oaspeti, cat despre primele, sunt folositoare doar dulailor. Si totusi, pentru acele hartii se consuma timp, energie, nervi, bani.

Este OK , daca nu ai venituri, nu contribui la cresterea progeniturii-dar lasa in pace persoana care se ocupa de copil, nu o hartui, nu o urmari, nu te baga in viata ei, las-o sa traiasca, asa cum te lasa si ea.
Multi/e isi refac viata-cazul humphery-este normal oare ca fostul/fosta sa fie mereu cu tine-prin telefon, prin SMS-uri, pe skype, cu trimiteri in judecata??...

D-lui Tudorioan,
Se vede clar ca nu cresteti nici un copil singur si va vine tare usor sa aratati cu degetul acuzator spre altii.Nu eu sunt cea care a ignorat plata pensiei .Cum adica ma gandesc doar la situatia materiala?Faptul ca am reusit timp de 7 ani sa-mi cresc singura copilul e de condamnat?Ma surprinde cat de usor aruncati cu piatra.De ce acum si nu dupa 2 luni,cum spune legea?E o poveste lunga.Un singur lucru e de spus.Daca ar exista in constiinta tatalui responsabilitatea cresterii unui copil iar pensia n-ar parea ca o obligatie de care sa fuga,sunt convinsa ca toate partile ar fi multumite.Dar,din pacate,e doar un razboi de orgoliu.Nu e un amarat,sa fii convins,doar ca ,in sinea lui,nu a considerat ca-si indeplineste vreun rol platind acea pensie.

D-lui Humphery,
Cred ca am fost mult prea blanda comparativ cu limbajul tau de ,,bai,gospodinelor"...Nici nu m-ar surprinde sa fii chiar tu acel ,,tata de duminica",pentru ca pari destul de deranjat ca trebuie sa contribui cumva la cresterea si bunastarea propriului copil.
Nu am scris pe acest forum ca sa fac polemici,dar nu ti-a zis nimeni pana acum ca esti ...misogin?Cunosc si tati care-si cresc singuri copilul,care dau dovada de devotament si responsabilitate,nu-i bag pe toti in aceeasi oala si sunt convinsa ca majoritatea mamelor care-si cresc singure copilul ,nu o fac sa se imbogateasca din pensia acestuia.Sa fim seriosi,de unde pana unde atitudinea asta razboinica?
Tuh,daca nu ai trecut prin aceasta experienta,nu ai de unde sti,asa ca ...fara comentarii inutile.
Stimati utilizatori ,doamna care a deschis subiectul ca si mine dorim sa stim cum putem intra in posesia acestei pensii de intretinere.Fostul meu sot a promis prin HJ ca va da in fiecare luna 1000 ron pentru cei 2 copii pe care ii avem impreuna.Nimeni nu l_a obligat ,putea sa dea minim pe economie.Eu am plecat elegant din aceasta casatorie,nu am cerut nimic ,nu am facut partaj .Dar aceasta pensie este un drept al copilului.Fostul sot este constient ca pot sa ii fac dosar penal dar sfideaza si justitia .Cine oare sfideaza ?CEL CARE ARE PUTEREA_ADICA BANUL.Am observat ca nici un avocat nu a intervenit in discutie.Oare de ce?Ii intreb daca avem o sansa sa recuperam si cum.In cazul meu fostul sot si_a protejat toate proprietatile.Si ca ironie asteapta alt copil.Multumesc
pensia se poate recupera doar pe ultimii 3 ani.cu acea hotarare investita cu formula executorie mergeti la executor.care ii va bloca toate conturile si tot ce are pe numele sau ca si alte bunuri.nu are conturi si bunuri care ar putea fi executate.....la revedere..paaaa...e foarte simplu!ar mai fi o varianta plangerea penala abandon de fam.dar daca va dem ca nu are venituri...saracutul nu va pati nimic...asa ca iar la revedere pa.ce nu ati inteles pana acum?ca ati cerut un copil ca sa il cresteti si educati pentru si pe banii fostului.de aceea vrem noi femeile copii ...ca sa traim pe spinarea taticilor grijulii!!!!!!
Stimata doamna Lilipa
Avocatii de pe forum au explicat de nenumarate ori care este calea LEGALA de a obtine pensia de intretinere , dreptul copilului.
Dar stiti si dumneavoastra ca legea este ca un gard peste care sar dulaii, sub care se strecoara cateii si prostii dau cu capul #-o

Daca fostul este dulau, incercati sa fiti "catelul", pentru a nu intra in a treia categorie.

Daca nu plateste pensia de intretinere, DVS. trebuie sa faceti reclamatie la Politie pentru abandon(stres si timp pierdut), DVS. trebuie sa platiti un avocat in caz de proces(stres, timp si BANI), trebuie SA DEMONSTRATI reaua vointa a celui care nu se achita de obligatie (poate sustine ca prietena i-a platit vacanta in Hawai) si, in final, sa ramai cu stresul, timpul si banii pierduti, in loc ca energia , timpul si banii sa-ti fie canalizati spre cresterea si educatia minorului.

Si atunci, vine un domn tudorioan, care te lamureste ca e in interesul major al copilului toata aceasta tevatura fara nici o finalitate:)

Dar mai dragut este faptul ca saracul tatic, dupa ani de absenta, apare foarte iubitor in instanta si cere custodie comuna(vezi interventii pe forum), drept de relatii cu minorul-weekenduri, vacante, si instiga copilul impotriva mamei.
Tot pe forum vedeti cazuri in care copiii nu se mai inteleg cu parintele care-i creste si vor la celalalt-cel cu dreptul la vizita-care in anii de "relatii" i-a permis copilului tot ceea ce celalalt a considerat ca nu e bine.:(
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara pentru copil Gabriel 34 Gabriel 34 Întrebarea mea e următoarea : dacă fosta soție sa recăsătorit mai este obligatoriu sa plătesc pensia alimentara copilului? Dacă nu care ar fi ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)