avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .
ca reprezentant legal al minorului aveti obligatia de a face toate demersurile necesare ptr a pune in aplicare aceste hotarari si a obtine un drept al copilului dvs .chiar daca nu va avea o finalitate favorabila ,aveti dovada incercarilor dvs si ii veti putea arata mai tarziu copilului ca ati incercat.duoa 18 ani va putea alege el daca va continua sau nu aceasta lupta.problema vine din instanta,toate aceste lucruri se stiu foarte bine,daca legea ar fi mai aspra nimeni nu isi va mai permite sa nu respecte niste hotarari.daca nu au loc de munca cei doi parinti si nu obtin venituri ce fac cu acel copil?il abandoneaza????
dupa ani vine sa caute copilulsi sa ceara custodie comuna?daca copilul nu vrea sa mearga nimeni nu il poate obliga,nici macar executorul judecat.sper ca in toti anii in care acel copil a stat cu unul ditre cei doi parinti sa inteleaga cine ii vrea binele si cine vrea doar sa rascoleasca r.....l.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
ContSters114133, utilizator
Asa e,
Legal nu pot recupera mai mult de 3 ani din pensia neplatita de tata,cu toate ca mie nu mi se pare moral si nu suna nici a drepturi pentru copil,faptul ca inchidem ochii la abateri de genul asta.Asta am stiut-o.Am mers pe cale de plangere penala si chiar daca el imi vine ca la procesul de micsorare a pensiei cu adeverinta ca nu are venituri,pot demonstra ca a vandut o proprietate in ultimii 3 ani,ca a cumparat o alta si stiu asta pentru ca sunt coproprietara pe acest imobil.La cat de lacom este,nu cred ca a trecut toate bunurile pe numele nevestei actuale si apoi inca avem proprietati comune.
Am inchis ochii pana acum pentru linistea din casa,dar sa fiu sincera,nu merita sa lasi acesti oameni cu pretentii de ,,tati iubitori" sa scape in detrimentul copilului.Pana la urma,chiar daca am reusit si ma descurc incontinuare sa-l cresc singura,sunt banii copilului,drepturile lui si obligatiile tatalui care a fugit de responsabilitati.
Din pacate,stiu ca avem legi proaste si interpretabile,permisive cu cei care incalca drepturile celorlalti,stiu ca in tribunal se minte si castiga cei care au bani de avocati mai buni...adevarul nu exista decat in dictionarele explicative.

Multumesc pentru raspunsurile dvs,eu nici nu am dorit pensie alimentara stiind ca voi lupta cu morile de vand ,dar ,avocatul a recomandat sa nu renunt la dreptul copiilor.Asa cum s_a spus doream sa arat copiilor dupa ani contributia tatalui pentru macar educatia lor.
Poate a deranjat anume persoane acest subiect dar fiecare are povestea sa care o pot intelege doar ei si apropiatii.Cu respect pentru mamele si tatii care isi cresc singuri copii.Sa stiti ca este o mare responsabilite sa ceri custodia copiilor si sa lupti pentru ea.Copiii,ei singuri ne vor judeca peste ani daca am luat deciziile bune.Rog pe aceasta cale pe toti cei care sunt in prag de divort sa se mai gandeasca,mai ales cei care au copii.
Sa definesc acel ,,tata de duminica" ca sa nu se interpreteze gresit de catre aparatorii acestora.Cand participi ,,de buna voie" la conceperea unui copil,te numesti tata.Cand divortezi de mama copilului,tot tata te numesti si se presupune ca nu te desparti si de copil.Nimeni nu stie cum se creste sau se educa un copil daca nu trece prin acest proces.Legea obliga tatal la o pensie de intretinere,la care el se fofileaza,ba uita ,ba din ambitie si uite asa se bucura in sinea lui ca a mai tras o tzeapa.Copilul nu stie masura si valoarea banilor.El simte.Simte ca tatal nu mai vine cu saptamanile,cu lunile,ca nu-l suna,nu se intereseaza de el.Ajunge sa-l vada in fuga,ocazional,sa-l astepte si sa nu vina,sa fie dezamagit in sinea lui,tradat,parasit.Copilul mic iubeste deopotriva si pe mama care-l creste,si pe tatal care-l vede mai rar.Stiu ca mamele fac sacrificii pe care copii le vor intelege mult mai tarziu.Faptul ca uiti de propriul copil,ca nu te preocupa ce mananca in fiecare zi,daca se descurca la scoala sau daca are lectiile facute ,daca este sau nu sanatos,sa uiti pana si ziua de nastere sau de sfinti,sa nu-ti pese daca mama se descurca sau nu cand sti ca nu contribui cu nimic.
Ce vrem noi,mamele?Indiferent de suma de bani care inseamna o pensie,mai mult de asta vrem sa fiti alaturi de copilul vostru!Sa participati fizic si moral la cresterea lui,sa va sacrificati propriile interese meschine si sa-i fiti alaturi si la necazuri si la bucurii.Pentru ca cel care sufera cel mai tare si ramane cu sechele in minte si in suflet...este copilul.
Nu va iubiti copilul doar cand va aduceti aminte de el!
Martonze a scris:

Stimate domn tudorioan,

Mi se pare de-a dreptul ciudat modul Dvs. de abordare a problemei.

Citind pe forum necazurile mamelor care-si cresc singure copiii, fara aport material din partea tatilor, care-culmea!!!-mai toti sunt fara venituri, dar sunt plini de caldura sufleteasca pentru copii, dar si de energie pentru o partida de box cu mama copiilor, Dvs. invinuiti tot bietele femei care - iarasi culmea!!! - au mai toate venituri, unele chiar doua joburi, pe langa toate treburile casnice necesare asigurarii conditiilor optime pentru copiii din ingrijire.

Stiti mai bine ca mine ca trebuie demonstrata "reaua vointa" a celui "fara venituri", ceea ce este aproape imposibil; mai sunt cazuri in care se plateste o luna, una nu, ani de zile.

Dvs. acuzati femeia ca nu a luptat pentru dreptul copilului-lupta care necesita timp, bani, energie-dar eu intreb: TATAL acela, fara venituri, nu are OBLIGATIA legala de a-i da dreptul copilului sau?

Daca acel tata(sau mama) nu este in stare sa se achite de obligatii, atunci sa decada din drepturile parintesti si sa fie obligat sa ocoleasca la distanta de 1 km domiciliul copiilor , in plus sa i se interzica orice fel de contact cu minorii, fiindca daca nu ajuta, macar sa nu strice - exempu negativ pentru copii , care invata fie ca se poate trai fara a munci, fie ca legea poate fi ocolita,instigarea copiilor impotriva mamei, bunicilor, libertate marita fata de mama, oferirea unei alternative in cazul in care minorii nu vor sa asculte de mama.

@humphery
Sa va asumati locul pe care il aveti si care va este dat , si sa plecati capul pentru copiii vostri(nostri ) .. ??????????????????????????????????
Credeam ca suntem in secolul XXI:O

Stimate Martonze, eroare! Eu nu am acuzat pe nimeni, pur si simplu am exprimat un punct de vedere fata de ce a postat acea mama nefericita in final. Pana la urma era vorba de neplata pensiei de intretinere la care a fost obligat in favoarea minoruluui de catre parintele caruia nu i s-a incredintat acel copil. Aceasta fapta este sanctionata de legea penala fiind considerata abandon de familie, in acest sens parintele caruia i s-a incredintat copilul avand la indemana formularea unei plangeri prealabile de incepere a urmaririi penale fata de parintele rau voitor.
Ce vina are copilul daca tatal obligat la plata acelei pensii de intretinere nu munceste? Cand a conceput acel copil impreuna cu fosta sotie nu s-a gandit ca va avea o responsabilitate foarte mare insemnand printre altele si realizarea de castiguri pentru a asigura copilului sau, tot ce i-ar fi fost necesar pana la majorat si terminarea studiilor.
Chestia cu decaderea din drepturile parintesti nu este un lucru de facut foarte usor stimate Martonze, acest procedura este reglementata prin Legea nr.272/2004, daca doreati sa stiti...

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara pentru copil Gabriel 34 Gabriel 34 Întrebarea mea e următoarea : dacă fosta soție sa recăsătorit mai este obligatoriu sa plătesc pensia alimentara copilului? Dacă nu care ar fi ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)