avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi

De la 11.00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Reges-Online: Aspecte esențiale privind operarea noului registru și completările necesare 

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Conform cu originalul
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Conform cu originalul

As dori sa stiu si eu daca exista un act normativ care reglementeaza conformarea cu originalul a documentelor de catre functionarii publici care nu au studii juridice.
Am fost la o institutie publica si cineva de la departamentul administrativ mi-a facut meniunea pe niste copii xerox ale unor acte, conform cu originalul.
Cel mai recent răspuns: DaniellaB , utilizator 17:53, 11 Martie 2009
Normele de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul libereri circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin HG nr. 94/2006 (celebra lege a pasapoartelor care a introdus pasaportul electronic prin modificarile din decembrie 2008) stabilesc la art. 10 alin. 2 ca:
"În situaţia depunerii cererilor la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României în străinătate ori prin procură specială autentificată de acestea, fotocopiile documentelor cerute potrivit art. 5 şi 7 se certifică de către funcţionarul consular, caz în care cererea transmisă spre soluţionare autorităţilor competente din ţară va fi însoţită numai de copiile documentelor astfel certificate."
Parerea mea este ca certificarea copiilor se face in conditiile actelor normative care le solicita, fara a exista o reglementare generala. Atunci se pune problema: ce formula si continut va trebui sa aiba aceasta certificare? Este formula consacrata in vreun act normativ sau o facem dupa ureche? Am vazut situatii in care se pune doar stampila institutiei, sau doar semnatura, ori combinatii din cele doua situatii cu sau fara data. Care este formula corecta? Exista una? Mai ales in conditiile in care actele normative folosesc formule diferite de genul "certificare", "pentru conformitate" , "conform cu originalul" etc.
Mai exact la ce anume se refera acest "CONFORM CU ORIGINALUL"? Am un dosar de facut in care pot insera citez: PAªAPORT în copie legalizată sau « conform cu originalul », cu traducere legalizată.
Nu imi permit sa legalizez chiar toate actele astfel, conform cu originalul inseamna ca fac o copie xerox dupa pasaport si il prezint in dosar pentru sa fi acceptat dupa care il primesc inapoi, sau la ce anume se refera?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs angajare sistemul public gabi1984 gabi1984 Am o întrebare, sper că nu e ridicolă, dar nu am găsit un răspuns rezonabil pe nicăieri. Înscrierea la un concurs organizat de o autoritate publică ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime in munca NMariaAlexandra NMariaAlexandra Buna seara. Ma puteti lamuri si pe mine de unde pot obtine o adeverinta care sa ateste vechimea in munca sau in specialitatea studiilor, in ipoteza in care ... (vezi toată discuția)
Legalizare copie xerox hotarare de divort - unde ? iolanda76ada iolanda76ada Buna seara ! Am urmatoarea problema : Am o hotarare de divort definitiva si irevocabila emisa in 2003 si legalizata in acelasi an. Pentru dosarul de ... (vezi toată discuția)