avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Divulgarea ip-ului !
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Divulgarea ip-ului !

Buna ziua
Recent o doamna a carui blog l-am vizitat mi-a publicat ip-ul online afirmand ca sunt un user care a jignit-o pe blog.
Eu nu am lasat nici un comentariu acelei doamne pe blog. Ea a atasat doar lista vizitatorilor si ip-urile lor fara sa demonstreze ca eu am insultat-o.
Cu toate acestea , imi doresc sa stiu pot sa o dau in judecata pentru ca mi-a divulgat ip-ul public. Este infractiune?
Fac plati regulat pe internet si am un ip static. Nu imi pot permite ip-ului pe blogul doamnei.

Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
maynouna, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 17:26, 9 Ianuarie 2012
BlueBoys a scris:

" Ce crezi ca se poate inampla daca ti se cunoaste IP-ul? "

Eu strict aici am facut referire - pune-ti si tu ip-ul pe net , si sa mai ai si in computer date bancare etc.

[editat de admin]. E Androidul cu care / de pe care ma leg la banca. Daca reusiti sa extrageti "datele bancare" din el, va rog sa-mi lasati 20 de lei in cont pentru tigari. Multumesc.

Ultima modificare: Duminică, 1 Ianuarie 2012
Alin Popescu, administrator
Exista la ora aceasta multe aplicatii care permit schimbarea IP-ului.
Marea majoritate a hackerilor folosesc aceste metode de "ip cloaking" tocmai pentru a isi ascunde adevarata locatie.
Faptul ca doamna are o adresa de IP care este aceeasi cu a dumneavoastra nu dovedeste absolut nimic. Trebuie sa mai si demonstreze ca Ip-ul putea fi folosit numai de dvs ceea ce este foarte dificil. Este foarte usor in ziua de astazi sa te folosesti de identitatea altcuiva in spatiul virtual.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
Isleman, utilizator
Buna,
suport legal in aceasta materie la ora actuala nu exista, deoarece nu se considera a fi o posibilitate in a prejudicia pe cineva, desi daca privim mai adanc in acest domeniu aceasta posibilitate este una reala.
Ca sa aveti un risc real in situatia dv. trebuie sa fi-ti o tinta care utilizeaza in mod regulat sistemele de banking si cumparaturi online.
Daca dv credeti ca vi sa adus un prejudiciu in acest sens va recomand sa face-ti o reclamatie la Ministerul Comunicatiilor sau ANCOM dupa caz, nu stiu in sfera carei institutii intra astfel de atributii.
IP-ul dumneavoastra este o data cu caracter personal, conform legislatiei romane: vezi legea 677 din 2001. Prin urmare, divulgarea unor astfel de date este supusa legislatiei in cauza, iar incalcarea legii este sanctionata.

Dincolo de situatia in cauza, eu as comenta o alta afirmatie care s-a facut in aceasta discutie. cga43 face o afirmatie interesanta, care plaseaza omul in cauza in categoria celor care invita infractorii sa le faca lucruri rele :D. Si o sa-i raspund la afirmatie asa cum se asteapta.

................ E Androidul cu care / de pe care ma leg la banca. Daca reusiti sa extrageti "datele bancare" din el, va rog sa-mi lasati 20 de lei in cont pentru tigari. Multumesc.

1. Nu e androidul dumneavoastra, e conexiunea dumneavoastra Digi.Net.Mobil. Spune orasul din care sunteti si chiar strada pe care locuiti. Si banuiesc faptul ca e o conexiune cu IP dinamic. Prin urmare, de cate ori va conectati la internet, capatati un alt IP. Daca e un IP fix, e rau ca il faceti public pe net. :)

2. Odata ce v-a aflat cineva IP-ul in cauza, in functie de tipul conexiunii trebuie sa actioneze mai devreme sau mai tarziu. In toate cazurile, insa, metodele sunt diverse si cu siguranta multe depasesc cunostintele mele. Dar, privind simplist problema, tehnica cea mai simpla ar fi sa incerce sa instaleze o aplicatie pe dispozitivul dumneavoastra mobil, astfel incat, data viitoare cand veti incerca sa va conectati la banca, sa intermediati conexiunea prin intermediul aplicatiei instalate de "prietenii dvs". Si data viitoare cand veti plati factura la RDS, veti plati, de fapt, bani in contul prietenilor.

3. Eu v-am dat un exemplu simplu. Pana la urma, discutia prezenta e menita sa va atentioneze asupra riscurillor, nu sa dea de gandit unor pustani care vor sa devina hackeri in viitor.

Ca material de studiu va invit sa cititi istoria ZEUS, unul dintre cele mai importante exemple de aplicatii menite sa tinteasca ideea de internet banking.

[ link extern ]

Sau, mai recent, incercati sa cautati pe Google patania celor de la stratfor.com.

In final, inca un lucru important. Majoritatea aplicatiilor de acest gen sunt automatizate, astfel incat furtul sa se produca de la mai multi oameni deodata. Putini hackeri tintesc anumite computere. Incercati sa va ganditi de 3 ori inainte sa instalati aplicatii noi pe telefoanele dumneavoaastra mobile sau pe computere. Incercati sa va ganditi de doua ori inainte sa descarcati fisiere de pe tot felul de siteuri.

Numai bine.

PS
V-am editat IP-ul. Bineinteles ca il puteti face public oriunde. Ar fi totusi interesant sa nu-l faceti public in relatie cu aceasta discutie.
Ultima modificare: Duminică, 1 Ianuarie 2012
Alin Popescu, administrator
Alin Popescu a scris:

IP-ul dumneavoastra este o data cu caracter personal, conform legislatiei romane: vezi legea 677 din 2001. Prin urmare, divulgarea unor astfel de date este supusa legislatiei in cauza, iar incalcarea legii este sanctionata.

1. O adresa IP poate fi considerata o data cu caracter personal doar daca aceasta poate fi corelata in mod neechivoc cu o persoana (suplimentar, este necesar sa faceti aici distinctia necesara intre un personaj virtual, utilizator anonim al unui serviciu electronic si o persoana reala [natural person]) . Altfel, dupa cum bine stiti, adresa IP identifica un dispozitiv electronic, nu o persoana reala.

2.1. Ramane un mister pentru mine care este parcursul logic prin care ati reusit sa puneti un semn de echivalenta intre posesorul unui blog personal si un operator de date cu caracter personal. Conform acestei opinii, ar trebui ca toti posesorii de bloguri sa se inregistreze ca operatori de date cu caracter personal. [Persoana fizica posesoare a unui blog personal] ar putea fi considerata [operator de date cu caracter personal] daca ar impune ca doar vizitatorii care in prealabil s-au identificat in mod neechivoc cu o persoana reala sa poata publica comentarii. Well, sa observam ca nici Avocatnet si nici alte forumuri / bloguri / situri de socializare nu pretind astfel de lucruri. Daca m-ati urmarit pana aici, veti fi inteles deja ca nu intre utilizatorul "Alin Popescu" de pe forumul avocatnet, si o eventuala persoana reala cu acelasi nume nu se poate stabili neaparat o corelatie la nivel juridic. Asa cum utilizatorul cga43 poate fi Csaba Giorfy Antal, sau o cu totul alta persoana (nu e nevoie sa editati postul).

2.2. Din expunerea Dvs lipseste demonstratia minim necesara a faptului ca posesorul acestui blog personal colecteaza [programatic] un ansmblu de date care duc / pot duce la identificarea fara echivoc a unei persoane reale. Ori, in contextul mentionat, mi-e teama ca la nivel tehnic acest lucru este posibil doar cu concursul explicit al furnizorului de servicii care asigneaza o adresa IP a acestui vizitator.

3. Nu exista prejudiciu. Revedeti in acest sens prevederile legii la care faceti referire. Desi daca, in opinia Dvs, initiatorul topicului ar trebui incurajat in ideea ca are sanse sa se adresezez instantei cu o astfel de "cauza", i-ar putea veni in anumite circumstante ideea de a-si ataca singur dispozitivul electronic, asa, de dragul de a proba existenta unui prejudiciu.

4. Astept cu interes ziua in care toti vom putea actiona in judecata Google pentru ca scaneaza toate mailurile personale, fara nici o exceptie.

................ E Androidul cu care / de pe care ma leg la banca. Daca reusiti sa extrageti "datele bancare" din el, va rog sa-mi lasati 20 de lei in cont pentru tigari. Multumesc.

1. Nu e androidul dumneavoastra, e conexiunea dumneavoastra Digi.Net.Mobil. Spune orasul din care sunteti si chiar strada pe care locuiti. Si banuiesc faptul ca e o conexiune cu IP dinamic. Prin urmare, de cate ori va conectati la internet, capatati un alt IP. Daca e un IP fix, e rau ca il faceti public pe net. :)

1.a. Cum, nu e Androidul meu? Vreti sa spuneti ca o adresa IP si un dispozitiv electronic nu sunt corelabile in mod explicit?
1.b. Faceti o confuzie. Doar prin adresa IP nu se poate identifica cu precizie locatia fizica unde se afla dispozitivul electronic ("strada pe care locuiesc", cum spuneti Dvs). Identificarea locatiei se poate face in conjunctie cu un un dispozitiov GPS, atasat dispozitivului electronic. Observati ca pana la urma este, totusi, Androidul meu cel care ajuta la acest tip de localizare, nu pur si simplu conexiunea mea la Digi Net Mobil. Ar fi trebuit sa va dati seama de asta chiar din definitia serviciului -net mobil. Port cu mine acelasi IP indiferent unde ma aflu, cu conditia sa am semnal 3G. IP-ul este dinamic, dar se schimba doar atunci cand intervin deconectari accidentale - lipsa semnal, dispozitivul nu mai are baterie, etc. Ce nu se vede din exterior este faptul ca acest Ip nu este asignat direct dispozitivului. Adresa dispozitivului este una locala (privata), de tip 10.1.x.x.

Este evident ca am postat propria adresa IP doar pentru a contracara concluziile fortate mesajul isterizant al unuia dintre utilizatori (OMG! OH NOES! GEE THAT'S BAD)

E plina lumea de hackeri si de potential pagubiti. Oare vine sfarsitul lumii?

Alte discuții în legătură

Divulgare ip coldea coldea Vreau sa ma lamuriti si pe mine asupra unui aspect. Am postat pe un forum o opinie care a deranjat anumite persoane, acestea obtinand de la detinatorul ... (vezi toată discuția)
Identificare persoana care transmite e-mail-uri jacquelline jacquelline Buna ziua! Am 2 intrebari: 1. Am vazut ca pentru ati face cont pe yahoo ti se solicita un nr. de telefon. Acel nr. este public, are oricine acces la ... (vezi toată discuția)
Legi internet ady_best03 ady_best03 Buna seara si mii de scuze pentru deranj. Am si eu o mica nelamurire in ceea ce priveste legislatia IT. E legala postarea de poze, pe internet sau in cadrul ... (vezi toată discuția)