avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza salariu mediu pe unitate? Eu inteleg ca se aduna bruturile tuturor angajatilor din cartile de munca si se impart la numarul lor. Acest salariu mediu brut se impoziteaza?
Ce sunt concediile sociale pentru ca eu nu am gasit nimic pe net legat de acest subiect ? Aveti o baza legala spre care ma puteti indruma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:20, 13 Martie 2011
Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2005-2006 nr. 2001/2005 , publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 1 din 22/02/2005 prevede la art.51 urmatoarele:
În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de un salariu mediu lunar pe unitate;
b) dacă decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legătură cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel puţin 3 salarii de bază; diferenţa de 2 salarii se va plăti după stabilirea, în condiţiile legii, a cauzei decesului;
c) un salariu de bază, plătit de unitate mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu de bază;
d) un salariu de bază plătit de unitate la decesul soţului sau soţiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.

Aceasta este baza legala de acordare pentru 2006 , a salariului bonus acordat pentru nasterea unui copil.
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua!eu sunt o viitoare mamica tanara(inca eleva),am aflat de salariu mediu pe unitate si as vrea sa intreb daca sotul meu poate beneficia de el(lucreaza in invatamant)!multumes,astept raspunsuri!
Buna ziua! in cazul in care am doua servicii, un contract de tip full time si un contract de comisioanare, unde pot solicita prima pentru nasterea copilului?
1. Ajutorul pentru nasterea unui copil se acorda salariatilor, adica celor cu contract individual de munca.
2. De "contract de comisionare" nu am auzit, dar sigur, nu este un contract individual de munca si nu se supune prevederilor CCMUNN pe anii 2007-2010.
Contractul de comision nu este supus prevederilor Codului muncii si nici ale CCMN ... ajutorul pentru nastere il puteti solicita de a locul de munca unde aveti incheia contract individual de munca.

Alte discuții în legătură

Ccmn 2011-2014 mai este in viguare? giomoco giomoco In anul 2008 eram angajata si am intrat in CIC. Am solicitat firmei respective plata ajutorului de nastere, constand intr-un salariu mediu brut pe unitate, ... (vezi toată discuția)
Neacordarea primei de nastere ContSters76877 ContSters76877 Buna ziua! Am nascut in august 2008. Am depus cerere pentru prima de nastere in septembrie 2008 la registratura spitalului in care lucrez. Pana acum nu am ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate in ccmun 2007-2010 Ank27 Ank27 Buna! Ar putea sa imi explice cineva mai clar art 66 din ccmun 2007-2010..sa inteleg ca in prima luna de concediu de maternitate salariata va primi un salariu ... (vezi toată discuția)