avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza salariu mediu pe unitate? Eu inteleg ca se aduna bruturile tuturor angajatilor din cartile de munca si se impart la numarul lor. Acest salariu mediu brut se impoziteaza?
Ce sunt concediile sociale pentru ca eu nu am gasit nimic pe net legat de acest subiect ? Aveti o baza legala spre care ma puteti indruma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:20, 13 Martie 2011
mommy a scris:

Multumesc Freeelis, insa la noi in unitate parerea conducerii este ca nu se aplica CCMUN si nu stiu sa demonstrez contrariul. Aici este problema mea cea mare, pana nu le dai cu argumentele in cap, nu obtii nimic. Din acest motiv va cer ajutorul, pentru a lamuri o data aceasta situatie.

În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior - art.247 C.mun.
Am o inrebare:am solicitat un salariu de baza pentru nasterea copilului si am primit raspuns ca art 3 si art 10 din OUG 1/2010 anuleaza acest drept. E corect?
Art. 3
Prin contractele sau acordurile colective si individuale de munca nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi de natura salariala care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.
Art. 10
In conformitate cu prevederile art. 30 din Legeacadru nr. 330/2009, la stabilirea salariilor personalului bugetar incepand cu 1 ianuarie 2010 nu vor fi luate in considerare drepturi salariale stabilite prin contractele si acordurile colective si contracte individuale de munca incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii lor sau prin acte administrative emise cu incalcarea normelor in vigoare la data emiterii lor si care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.
#-o
Aceste acte normative sunt aplicabile numai in sectorul bugetar ...insa, ajutorul pentru nastere este acordat in baza CCMN.

Ajutorul pentru nastere nu este un drept de natura salariala.
Buna ziua,
Eu am nascut pe 7 iulie 2010. Lucrez in administratia locala fiind functionar public. La nivelul unitatii noastre exista un sindicat al functionarilor publici dar prin contractul colectiv de munca nu ni se acorda nici un ajutor mamelor care am nascut.
De asemenea cei de la contabilitate nu m-au informat pana acum despre existenta ajutorului pt nastere conform CCMUN, desi stiu despre acest drept inca inainte de a naste.
1. Mai primesc acest ajutor (salariul mediu pe unitate) pe fondul legislatiei actuale avand in vedere ce a scris freelis mai sus?( eu am inteles ca doar bugetarii cu statut special nu se incadreaza... armata, etc., ma insel?)
2. In cat timp de la nastere trebuie depusa aceasta cerere pt ajutorul pt nastere deoarece eu inca nu am depus-o de teama unui refuz.( flit!!!)
Va multumesc.

Potrivit art.238 alin.1 C.mun., contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Intrucat la nivel de unitate nu este prevazut in ccm acest ajutor, in acest sens va sunt aplicabile prevederile CCMN
Cererea se poate depune, dar actiunea in instanta in cazul refuzului este supusa unui termen de prescriptie de 6 luni care incepe sa curga de la data nasterii copilului.

Alte discuții în legătură

Ccmn 2011-2014 mai este in viguare? giomoco giomoco In anul 2008 eram angajata si am intrat in CIC. Am solicitat firmei respective plata ajutorului de nastere, constand intr-un salariu mediu brut pe unitate, ... (vezi toată discuția)
Neacordarea primei de nastere ContSters76877 ContSters76877 Buna ziua! Am nascut in august 2008. Am depus cerere pentru prima de nastere in septembrie 2008 la registratura spitalului in care lucrez. Pana acum nu am ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate in ccmun 2007-2010 Ank27 Ank27 Buna! Ar putea sa imi explice cineva mai clar art 66 din ccmun 2007-2010..sa inteleg ca in prima luna de concediu de maternitate salariata va primi un salariu ... (vezi toată discuția)