avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza salariu mediu pe unitate? Eu inteleg ca se aduna bruturile tuturor angajatilor din cartile de munca si se impart la numarul lor. Acest salariu mediu brut se impoziteaza?
Ce sunt concediile sociale pentru ca eu nu am gasit nimic pe net legat de acest subiect ? Aveti o baza legala spre care ma puteti indruma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:20, 13 Martie 2011
va multumesc mult din nou.
Am si eu o intrebare: CCMUN se aplica pentru orice unitate? Noua ni se spune ca in firma noastra nu este aplicabil, ca se aplica doar CCM incheiat la nivelul unitatii, iar acolo nu se stipuleaza acordarea unui salariu mediu pe unitate la nastere.
Voi naste la sfarsitul acestei luni si nu stiu cum sa procedez: am dreptul legal sa cer (si sa primesc) prima de nastere conform CCMUN? Daca da, imi puteti spune si unde gasesc articolul din lege care permite aplicarea CCMUN si la noi in unitate? Mentionez ca noi nu avem sindicat, iar in ROI este prevazut a se acorda 100 euro. Iar cererea de acordare se adreseaza conducatorului unitatii, sefului direct, sau cui altcuiva?

Va multumesc!
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior - art.238 alin.1 C.mun.
Prin urmare, daca in ccm la nivel de unitate nu exista o prevedere cu privire la acordarea acestui ajutor pentru nastere, atunci sunt aplicabile dispozitiile CCMN care stabileste drepturi mai avantajoase pentru salariati, in aceste conditii.

În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior - art.247 C.mun.
Multumesc Freeelis, insa la noi in unitate parerea conducerii este ca nu se aplica CCMUN si nu stiu sa demonstrez contrariul. Aici este problema mea cea mare, pana nu le dai cu argumentele in cap, nu obtii nimic. Din acest motiv va cer ajutorul, pentru a lamuri o data aceasta situatie.
Buna ziua.O noua problema.mi-a zis de la servici ca imi vireaza salariul mediu pe unitate pt nastere abia la sfarsitul lunii pt ca se impoziteaza.asa este?acum se impoziteaza?un salariu brut sau net?Astept un raspuns clar si un articol nou sa vad unde scrie asa ceva
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
aba1011, utilizator

Alte discuții în legătură

Ccmn 2011-2014 mai este in viguare? giomoco giomoco In anul 2008 eram angajata si am intrat in CIC. Am solicitat firmei respective plata ajutorului de nastere, constand intr-un salariu mediu brut pe unitate, ... (vezi toată discuția)
Neacordarea primei de nastere ContSters76877 ContSters76877 Buna ziua! Am nascut in august 2008. Am depus cerere pentru prima de nastere in septembrie 2008 la registratura spitalului in care lucrez. Pana acum nu am ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate in ccmun 2007-2010 Ank27 Ank27 Buna! Ar putea sa imi explice cineva mai clar art 66 din ccmun 2007-2010..sa inteleg ca in prima luna de concediu de maternitate salariata va primi un salariu ... (vezi toată discuția)