avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reglementari privind calculul caldurii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reglementari privind calculul caldurii

pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre CET in functie de SET tevi masurate in fiecare apartament. Este obligatoriu sa se puna la plata apartamentele debransate pt. tevile care le tranziteaza sau nu. Mentionez ca cele 2 apartamente nu platesc nimic avand subventie de la primarie (subventia se acorda pt. cei cu venit pana la 1000de persoana).Noi care avem centrala platim si gazul pe care il consumam si tevile si ei nu platesc nimic cu toate ca au venituri mai mari.Cei care si-au izolat tevile mai trebuie sa plateasca ceva( daca ei nu platesc, atunci platesc mai mult cei care nu si-au izolat tevile)?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:52, 27 Februarie 2012
@tomasso,
In lipsa unei hotarari a adunarii generale, contabila de care ne povestiti, nu are icotro si aplica o metoda de repartizare. Buna sau mai putin buna, trebuie sa repartizeze cumva aceasta factura, sa incaseze si sa o achite furnizorului.
Sa nu dati cu pietre in mine pentru ce va spun, dar o fac la insistenta dumneavoastra de a primi "o recomandare".
Asa ca, omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Comitetul executiv sa pregateasca un sistem propriu de repartizare si sa-l prezinte in adunarea generala din primul trimestru al anului 2012. O sa-l aplicati in iarna urmatoare.
Eu va recomand sa repartizati 20% din factura tuturor apartamentelor indiferent ca sunt bransate sau debransate. Suma reprezentand 20% din facutura se repartizeaza pe apartamente conform suprafetei utile a fiecaruia.
Suma reprezentand 80% din factura se repartizeaza numai apartamentelor bransate la caldura comuna conform suprafetei utile a fiecaruia.
Sigur ca in urma discutiilor in comitet se poate ajunge la schimbarea acestor procente si prezenta proprietarilor o varianta acceptabila, avand in vedere si ceea ce rezulta din calculul concret, practic, cu factura in fata.
Suntem un bloc cu repartitoare. In aceasta iarna am primit notele individuale de repartizare in care avem urmatoarele consumuri:
- consum comun, 38% din total factura, repartizat pe cota parte indiviza;
- consum tevi, in care apare alocat un nr. de unitati;
- consum individual

Stie cineva sa-mi spuna cum se aloca aceste unitati pentru consum tevi? Mentionez ca firma a facut masuratori la partea comuna si a montat in subsol un repartitor.
Pentru tevile comune numarul de unitati echivalente se stabileste exact la fel cu cele pentru calorifere.
- repartitorul martor da o diferenta de indecsi;
- in urma inventarierii s-a stabilit suprafata echivalent termica a coloanelor de distributie din subsol, a caloriferelor din spatiile comune (daca acestea existe si/su functioneaza, incalzindu-se) si a tevilor verticale.

Partea comuna este impartita in doua, desi la prima vedere ea se repartizeaza tot in functie de cota-parte indiviza si totusi:
- spatiile comune rezultate din inmultirea factorului de conversie (dat de suprafata echivalent termica) pentru coloanele de distributie din subsol, caloriferele si tevile din spatiile comune ...cu diferenta de indecsi a repartitorului martor. Aceasta suma de unitati echivalente se repartizeaza strict si numai asa dupa cota-parte indiviza;
- tevile verticale aduna un numar de unitati echivalente rezultate similar cu a spatiilor comune, dar din inmultirea factorului de conversie specific tevilor verticale in totalitatea lor...inmultit cu diferenta de indecsi a repartitoarului martor. Aceasta suma de unitati echivalente se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza corectata cu factorul de amplasament referitor la etaj.

Mai exista un motiv pentru care partea comuna este impartita in doua:
- in cazul consumurilor estimate individuale (pe calorifere), atunci cand se face regularizarea, unitatile in plus, calculate ca o diferenta intre un consum estimat mai mare decat cel real se scad atat din consumul individual pe calorifer, dar si din cota care ii revine acelui apartament pentru tevile verticale.
Asa se face ca la aceste apartamente apare in unele luni un consum incredibil de mic. Se datoreaza faptului ca in lunile trecute a avut de plata un consum estimat mai mare decat a consumat in mod real, adica a platit in avans, bani pe care trebuie sa si-i recupereze ulterior printr-o repartizare regularizata a consumului global pe scara.
Am o situatie speciala,fata de cele prezentate pana acum,in sensul ca deasupra si dedesubtul apartamentului meu locatarii sunt debransati ,nu au centrala termica si nici nu locuiesc in apartament.In aceasta situatie consumul meu de gaze ,la centrala termica, a crescut enorm incalzindu-le tavanu si pardoseala acestora .Exista vreo reglementare cu privire la transferul de caldura prin pereti intre locatari ,in cazul situatiei prezentate,unde cei in cauza sa suporte cota parte din energia calorica consumata de catre locatarul care le furnizeaza caldura prin pereti,tavan sau pardoseala?
Asemenea norme nu exista la noi. Nici nu ar fi nevoie de asa ceva daca fiecare dintre noi am avea respectul cuvenit pentru ceilalti.
Atata timp cat a functionat sistemul centralizat de incalzire in intregul imobil, nimeni nu s-a plans de asemenea deficiciente si macar, din acest punct de vedere, acest sistem si-a dovedit superioritatea. Avantaje mai sunt, dar nu vreau sa le mai dezvolt pentru ca ne indepartam de subiect.
Opinia mea este ca nu ar trebui sa se permita debransarea totala pentru ca, uitati ce se intampla si fara nici-o rezerva, va dau dreptate. Asemenea proprietari ar trebui sa fie obligati prin lege sa asigure un minim de confort termic in apartament pentru a nu afecta vecinii sai (sus-jos, dreapta-stanga).
Acum sa stiti ca acest lucru se intampla si in daca ai CT, dar nu locuiesti, opresti CT sau ai repartitoare, le inchizi si pleci.
Acum nu stiu, daca in blocul dvs. mai functioneaza termoficarea. Ma gandesc ca totusi tevile interioare mentin cumva un climat cat de cat (afara sunt - 20*C, iar in casa sunt + 14*C...
In rest, vecinii ca si neamurile, tzi le da D-zeu, ce sa faci? Buni, rai - asta e. Trebuie sa vina statul si sa puna piciorul in prag, dar parca aud, ce dom' le, alta taxa?

Alte discuții în legătură

Calcularea consumului de energie termica pentru apartamentele debransate 1970 1970 buna ziua, 1.Va rog sa-mi spuneti cum calculez consumul de energie termica pentru un apartament debransat total. Mentionez ca apartamentul are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza caldura la pausal? mihaelapohoata mihaelapohoata Buna seara, mai am o curiozitate legata de asociatia de proprietari. Cum se calculeaza conform legii in vigoare, caldura la pausal. Asociatia la care lucrez de ... (vezi toată discuția)