kryket a scris:
Hotarararile C.E. nu se trec în registrul de corespondență (intrări/ieșiri).
Acest registru este proba in instanta, valabilitatea corespondentei ca orice acte legate de asociatia de proprietari se supune prescriptiei extinctive, adica 3 ani. Arrhiva se pastreaza si se supune regurilor arhivarii, doar valabilitatea in instanta este mai mica.Hotararile C.E. se consemneaza in registrul de sedinte al Comitetului Executiv.
Daca ati ajuns la concluzia ca acele sume sunt eronat calculate trebuia sa faceti cerere (in 10 zile de la afisarea listei) sa va detalieze calculele cenzorul. Nu cred ca era pentru prima oara cand puneati la indoiala corectitudinea calculelor. Se poate convoca adunare generala extraordinara cu 20% din proprietari.
Din experiență pot spune că cei care nu dau detalii despre calcule au ceva putred în acte.
O frază latină din domeniul juridic spune: ”Que temporalia sunt ad agendum, perpetua sunt ad excipiendum” =
Ceea ce este prescriptibil pe cale de acțiune, este imprescriptibil pe cale de excepție.Noi, ca proprietari, avem dreptul să cerem să vedem (copiem) și Hotărârile C.E., conform noii actualizări ale Legii 230/2007 care obligă pe Administratori să informeze pe proprietari despre orice activitate (mai ales materială) din cadrul A.P. ?
Apropo, avem dreptul să facem copii după documentele Asociației, mai ales dacă avem un proces care se referă la existența (sau nu) unor Petiții, Contestații, etc. ? Am găsit pe Internet că cel puțin la Iași, juriștii de acolo au spus că SE POT FACE COPII XEROX DUPĂ ACTELE A.P., PE BANII CELUI CARE LE SOLICITĂ !
[ link extern ]
În legislație nu se interzice acest drept al copierii unor documente utile pentru apărare într-un proces (drept dat de art.10 din Legea 230/2007, care nu interzice copierea, și care spune:
Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea Asociaţiei şi au acces, la cerere, la ORICE document al acesteia !) - repet, și datorită faptului că avem un proces în desfășurare. Maxima:
“tot ce nu este interzis, este permis” se poate explica prin: “tot ce nu este in mod expres judiciat, este non-drept”.
E important pentru noi, pentru că avem un proces cu Asociația, referitor la niște datorii vechi din 2012 !
Cum, dacă noi cerem Instanței să oblige Asociația să caute un act important (o Contestație) pe baza căruia avocatul Asociației ne-a dat în judecată precum că acel act nu există printre Înscrisurile A.P. (cică am fi recunoscut astfel acele restanțe ilegale, dacă n-am făcut nicio Contestație), și dacă acele registre de Corespondență (spuneți dvs. că legal se țin maxim 3 ani) nu mai există, asta ar însemna că nu mai putem demonstra că s-a dat acel Număr de Înregistrare al acelei Contestații ? Datorită acestui fapt, ce proces corect ar mai fi acesta ? NOROC CĂ AVEM COPIE DUPĂ ACTUL RESPECTIV (AM TOATE CONTESTAȚIILE DE-A LUNGUL TIMPULUI, DE VREO 5 ANI, LA CARE NU MI S-A RĂSPUNS DELOC SAU O DATĂ DOAR LA 2 LUNI DE LA DEPUNEREA DE LA A.P.) ! Dar ar fi normal să se caute și în acele Registre, să fie totul mai clar, că au existat acele documente și că avocatul a vrut să inducă în eroare Instanța, odată ce noi avem actul în copie.
Doar nu se aruncă acele registre sau acele documente depuse de proprietari !
Apropo, cum s-ar calcula acei 3 ani după care apare prescripția, de la 01.01.2012 sau de la 01.01.2013 ?
Cum am mai spus, dacă vrea cineva să aducă dovezi în Justiție că a fost înregistrat un document (să zicem că nu are persoana respectivă nicio copie, ceea ce nu-i cazul meu), ar însemna să nu poată să se apere, să dovedească faptul că a făcut acea Contestație, Petiție, etc. ?
La fel, un avocat nu poate să dea în judecată pe cineva dacă nu verifică inițial existența documentului incriminat de acesta că nu ar exista !