avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt insarcinata, insa sunt angajata la o firma care ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt insarcinata, insa sunt angajata la o firma care da faliment si nu am continuitate pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC

Buna ziua.
Sunt angajata la o firma care de la 1 februarie intra in faliment. Problema e ca eu sunt insarcinata in 27-28 de saptamani iar concediul de maternitate mi l-a dat doctorul de familie abia pe 13 februarie. In mod normal, nu ar fi o problema, as lua somaj si din somaj as intra in concediul de maternitate, dar de abia la sfarsitul lunii ianuarie implinesc un an de munca.Pana aici ,iarasi nu ar fi nimic grav,insa intre locul actual de munca si cel anterior am o pauza de 18 zile. Pana astazi chiar am crezut ca o sa iau somaj, dar m-am interesat la AJOFM si mi s-a spus ca fara acea perioada de 18 zile nu pot lua somaj, acea perioada trebuie sa fie acoperita, lucru care nu se mai poate din moment ce de la 1 februarie firma la care inca mai lucrez intra in faliment. Daca nu o sa iau somaj, nici indemnizatia de crestere a copilului nu o mai pot lua pentru ca nu am continuitate pana in momentul nasterii si binenteles nici concediu de maternitate. Ce sfat imi puteti da, un concediu de risc maternal m-ar putea ajuta, unul medical, cum as putea sa acopar perioada de 12 zile pana la concediul de maternitate? Va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns cat mai urgent, mai e foarte putin pana la sfarsitul lunii si nu stiu cum sa procedez. Va multumesc si ma scuzati daca v-am bulversat cu prea multe informatii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 4 Octombrie 2019
Va multumesc pentru raspuns.
As mai avea o intrebare, daca sotia nu a primit in ultimele 6 luni practic bani de la firma doarece nu s-a ocupat nimeni de firma dar figureaza ca si angajata, neavand intrerupere, are dreptul la plata concediului prenatal si postnatal?
Nu stiam daca angajatorul a platit la stat contributii pentru angajati.
Luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si9 va pune cum sa procedati cu certificatele de concediu medical.
daca sunt angajata din 2006 la o firma care este in procedura de intrare in faliment, sunt pe perioada nedeterminata si acum lucrez la aceasta firma 2 ore (am contract pe 8 ore la o alta firma ) ce beneficii am la prenatal si indemnizatie? pot duce concediul medical si la aceasta firma si sa iau banii care mi se cuvin pana la intrarea ei in faliment? sau nu sunt obligati sa ma plateasca? la indemnizatie conteaza veniturile realizate si la aceasta firma?
1. La calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) se au in vedere toate veniturile de la toti angajatoprii dvs.

2. Indemnizatiile pentru concediu de maternitate se plateste de fiecare angajator dar in cazul celei care intra in faliment va prezentati cu o copie dupa certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

4. Din Normele de aplicare a a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
Buna ziua. Sunt in CCC pana la data de 27 iulie 2014. Am optat pentru 2 ani. Firma la care lucram a intrat in insolventa la jumatatea lunii mai 2014. Eu am ramas insarcinata a doua oara si am instiintat in scris si cu adeverinta de la medic firma, inainte de a intra in insolventa. Am reusit sa vorbesc cu cineva de la firma la inceputul lunii iulie si mi-a spus ca ar trebui sa ma duc sa fac o cerere de reincadrare si una de demisie si apoi sa ma angajez in alta parte. Eu ar trebui sa nasc la jumatatea lui noiembrie 2014 si as mai avea nevoie de cateva luni de munca (sau pe cartea de munca, nu stiu cum sa ma exprim exact). Firma ar putea sa ma mai tina aceste luni care-mi sunt necesare? Firma are un lichidator judiciar. Angajatii au plecat sau s-au transferat la alta firma. Nu am reusit sa vorbesc mai multe cu dna respectiva. A ramas sa discutam saptamana viitoare. Doresc sa-mi dati cateva sfaturi. Cum sa abordez aceasta problema? Sa fac cum spune dansa si sa-mi dau demisia? Daca-mi dau demisia nu ma mai angajeaza nimeni 4 luni. Iar daca intru in somaj, nu stiu daca mi se da indemnizatie. Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal roxana09 roxana09 in cazul in care societatea isi suspenda activitatea mai pot introduce concediu prenatal? am 27 de saptamani de sarcina, iar societatea urmeaza sa isi suspende ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in luna a 7-a si firma este in faliment poienar anca poienar anca Sunt insarcinata in luna a 7-a,iar firma la care lucrez a intrat in faliment.Conducerea societatii mi-a propus sa ma dea afara ca sa pot fii preluata de Casa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt. concediu de maternitate alexandraluiza alexandraluiza Buna ziua, Ma numesc Luiza. Sunt in prezent in concediu de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, mai exact copilul meu implineste 2 ani pe ... (vezi toată discuția)