Buna ziua!
Sunt consilier juridic la o institutie publica si nu sunt inscris in Colegiul Consilierilor Juridici.
Am incercat sa ma documentez dar nu am gasit niciun beneficiu inscrierii in CCJ.
Toate raspunsurile la aceasta intrebare sunt ambigue, sau fiecare interpreteaza legea din anumite puncte de vedere.
Nu ar putea nimeni sa-mi dea un raspuns clar la aceasta intrebare?
Trebuie sa ma inscriu in CCJ daca vreau sa practic aceasta profesie?
Mai mult decat atat, este obligatoriu sa fiu inscris in CCJ daca doresc sa intru in magistratura dupa 5 ani vechime in functia de consilier juridic???
Va multumesc!
1-Fiecare judet are un Barou al Consilierilor Juridici.
2-Sa ia legaura cu Presedintele Baroului, pentru a vedea calea de urmat si cand poate sa dea examenul de definivat.
3-Pregatire continua sau....ramane la statiul de ...consilier juridic si atat.
Cu toata stima pentru dumneavoastra domnule Ciobanu, vreau sa va comunic ca acest "Barou al Consilierilor Juridici" de fapt este o asociatie (ONG nicidecum similar Baroului avocatilor, mai degraba similar Baroului Bota care este tot un ONG).
Desi legea 514 face referire la definitivat, totusi aceasta nu acorda competenta niciunei institutii pentru organizarea acestui examen. Definitivatul organizat de fiecare asociatie in parte dupa cum considera fiecare nu este recunoscut oficial, mai mult, calificarea profesionala de consilier juridic si exercitarea acestei profesii in Romania in decursul unei perioade de timp se dovedeste cu adeverinta eliberata de Ministerul Justitiei conform Ordinului ministrului justitiei nr. 606/2010.
@abcd..Ok, sunt de acord cu dvs., dar...consider ca este bine sa faci parte dintr-o asociatie, care totusi te ..ajuta. Un absolvent de drept, daca nu intra in avocatura (cred ca stiti in ce conditii si cum se intra) si nici nu accede la examenul in magistratura , ce face? Daca are noroc, se angajeaza consilier juridic la o societate. Aici, daca (iarasi) are noroc si are un coleg cu experienta, acumuleaza, daca nu...bajbie. De aceia consider ca cei ce sunt consilieri juridici, este bine sa se inscrie in Colegiu (barou, asociatie) consilierilor juridici. Dar, acest lucru reprezinta un act de asumare si vointa personala, daca doreste sa acumuleze...
De acord cu dumneavoastra. Insa lucrurile nu stau asa. CCJ urmareste doar incasarea taxelor care nu sunt deloc de bun simt avand in vedere ca se colecteaza de la niste angajati; din 2004 si pana in 2012 CCJ nu s-a remarcat prin nimic; CCJ cauta sa induca in eroare cu privire la obligativitatea de a fi membru (astfel sa-si incaseze taxele care nu stiu unde se duc); definitivatul organizat de catre acestia (sau de alte ONG-uri) nu este recunoscut de nimeni intrucat legea nu le acorda aceasta competenta.
Imi pare rau sa constat faptul ca niste absolventi de studii juridice se lasa indusi in eroare si platesc taxe imbatandu-se cu apa chioara.
Mostenim o mentalitate prin care suntem foarte vulnerabili si acceptam sa fim fraieriti si sa platim taxe ce ajung in buzunarul smecherilor precum [Editat - in forum discutam ideea, nu persoana], insa nu-mi explic cum de accepta avocatii zeciuiala UNBR-ului si toate taxele lor si multe altele fara sa protesteze nimeni.
[Mesaj editat - Va rog sa renuntati la cruciada pe care o duceti impotriva CCJ, incalcati pct. 2.1 din regulamentul de postare in Forum]