avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum functioneaza art.320 ind 1 cpp? Poate fi anulat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum functioneaza art.320 ind 1 cpp? Poate fi anulat?

Situatia este urmatoarea: in urma unui proces pentru ucidere din culpa, sentintei initiale i s-a aplicat art 320 ind 1 deoarece s-a mers prin recunoasterea vinovatiei, dar dupa recursul tuturor partilor, pedeapsa s-a majorat , aceasta devenind definitiva, insa nu s-a mai tinut cont de 320 ind 1. Nu sunt in cunoastinta de cauza si nici nu stiu daca se mai poate face ceva insa as vrea sa stiu care este motivul, eventual sa mi se spuna si unde as putea gasi in lege ceva despre anularea 320. Multumesc
Cel mai recent răspuns: id_store , utilizator 18:14, 8 Februarie 2012
S-a tinut cont de prevederile art 320 indice 1 C.pr. pen., asa cum rezulta din dispozitilul hotararii expus de dvs mai sus.
Individualizarea judiciara a pedepsei s-a facut asadar cu aplicarea acestui text de lege insa instanta a apreciat o pedeapsa mai mare decat reducerea cu 1/3 din pedeapsa.
Instanta are si acest drept.
Imi pare rau insa nu inteleg cum poate fi asa. Din moment ce prin recunoasterea pedepsei si-a castigat un drept, acela de a i se micsora pedeapsa cu 1/3 si conform legii nu exista nici un motiv pentru care sa i se refuze aplicarea 320, cum adica instanta are drept sa ii anuleze 320 pentru ca apreciaza o pedeapsa mai mare decat reducerea 1/3??
S-a aplicat art 320 ind 1 C.pr. pen. insa instanta a apreciat ca trebuie aplicata o pedeapsa mai mare.
Daca nu s-ar fi aplicat art 320 ind 1 atunci exista o incalcare de drepturi.

Exista multe probleme cu aplicarea acestui text de lege si exista si judecatori care nu inteleg anumite aspecte.Nu stiu care este situatia concreta din cazul dvs., dar sunt instante care practic se orienteaza numai dupa practica judiciara fara sa aiba un rol inovator in jurisprudenta.
Rolul avocatiilor este esential in astfel de cazuri insa si judecatorii sunt oameni si nu intodeauna inteleg...intocmai...intotdeauna...
Am observat ca ati avut avocat ales.
Se poate insa intampla ca si avocatul sa nu fi fost foarte lamuritor...si instanta sa fi ramas nelamurita pe varianta apararii...
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In mod evident nu s-a aplicat 320 ind 1 deoarece nu se apreciaza in nici un mod in textul sentintei, asa cum s-a facut in sentinta initiala. Ar putea fi si vina avocatilor care probabil nu au sustinut recunoasterea vinovatiei.
Eu nu cred ca e neaparat vorba de faptul ca i s-a incalcat atunci un drept. 320 ind 1 a devenit neconstitutional in 8 noiembrie iar mai apoi la 22 decembrie s-a adoptat un alt text de lege pentru 320 ind 1. Iar sentinta s-a dat intre aceste doua evenimente, prin urmare, fiind neconstitutional in acel moment, presupun ca instanta nu i-a mai acordat 320. Poate fi si aceasta varianta.... dar ce putem face in acest caz in care s-a revenit iar la aceleasi drepturi? Pe cine trebuie sa sesizam...?
Imi cer scuze daca nu m-am facut inteleasa...
S-a retinut art 320 ind1 CPP.
Dati-ne un link sa verificam mai clar insa din ce ziceti dvs. mie imi pare clar.Dar vom vedea ceea ce probabil ati expus dvs.

Dvs. va referiti la motivarea primei instante.Ceea ce ati indicat dvs. nu constituie o motivare a hotararii judecatoresti, ci doar ce a decis instanta de recurs.
Motivarea o veti afla dupa ce va fi redactata.Se poate face in xerox dupa hotararea aflata la dosar, dar dupa ce se va motiva.Atunci va veti putea convinge.

Alte discuții în legătură

Natura juridica a normei cuprinse in art. 320 ind. 1 c.pr.pen. si aplicarea in timp a acesteia CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Dispozitiile cuprinse in art. 320 ind. 1 C.pr.pen. constituie o norma procesual penala care este de imediata aplicare fiind insa in acelasi timp si o cauza de ... (vezi toată discuția)
Respingerea cererii de aplicare a disp.art 320 ind. al. 7 din c. proc. pen.- ce mai pot face? andrutu andrutu am si eu o intrebare?am un proces penal in urma caruia am o condamnare de 6 ani.am facut apel la curtea de apelsi am cerut art.320,indice 1.,dar parca nici nu ... (vezi toată discuția)
Ramas fara cale de atac ? Lauraella21 Lauraella21 Prietenul meu a fost condamnat in baza art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g şi i cod penal, cu aplicarea art.3201 cod proc.pen., la o ... (vezi toată discuția)