avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum functioneaza art.320 ind 1 cpp? Poate fi anulat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum functioneaza art.320 ind 1 cpp? Poate fi anulat?

Situatia este urmatoarea: in urma unui proces pentru ucidere din culpa, sentintei initiale i s-a aplicat art 320 ind 1 deoarece s-a mers prin recunoasterea vinovatiei, dar dupa recursul tuturor partilor, pedeapsa s-a majorat , aceasta devenind definitiva, insa nu s-a mai tinut cont de 320 ind 1. Nu sunt in cunoastinta de cauza si nici nu stiu daca se mai poate face ceva insa as vrea sa stiu care este motivul, eventual sa mi se spuna si unde as putea gasi in lege ceva despre anularea 320. Multumesc
Cel mai recent răspuns: id_store , utilizator 18:14, 8 Februarie 2012
Neconstitutionalitatea 320 ind 1 : [ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Ordonanta de urgenta 22 decembrie : [ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
"Art. V. - Alineatele 4 si 8 ale art. 3201 din Codul de procedura penala, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"Instanta de judecata solutioneaza latura penala atunci cand din probele administrate in cursul urmaririi penale rezulta ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat.
..................................................................................................
Instanta respinge cererea atunci cand constata ca probele administrate in cursul urmaririi penale nu sunt suficiente pentru a stabili ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat. In acest caz instanta continua judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun.""

De aici inteleg ca penru 45 de zile s-a suspendat aplicarea 320 ... timp in care s-a dat si sentinta. Cum se procedeaza in continuarea in cazul in care aceasta a fost problema care a intervenit? Oare si procesul ar fi trebuit suspendat pana la implinirea celor 45 de zile timp in care sa se fi revenit cu un alt text de lege? Deci cu siguranta nu s-a aplicat 320
Vom incerca sa intram si in posesia motivarii judecatoresti. Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
id_store, utilizator
V-am spus sa ne indicati un link de pe portalul instantelor ca sa ma uit la dispozitiv.
Eu am prins de mai multe ori art 320 ind 1 in recurs si in apel, in luna ianuarie.
Pana sa fie analizata motivarea instantei putem trage concluzii din dispozitiv.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Prefer sa nu fac public dosarul. Cum spuneam si mai devreme, aceasta este despozitivul publicat in intregime pe portalul instantei: "Solutie: decizia penală nr. - Admite recursurile declarate de părţile civile ---, casează în parte sentinţa penală nr. -- din iunie 2011 pronunţată de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti şi rejudecând în fond : Majorează pedeapsa aplicată inculpatului --- de la 1 an şi 4 luni la 3 ani închisoare . Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate . Respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul --- şi îl obligă la 250 lei cheltuieli judiciare către stat din care 50 lei onorariul avocatului din oficiu se avansează din fondul Ministerului Justiţiei . Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi decembrie 2011."
id_store a scris:

Nu stiu care a fost motivarea recursului. dar suntem convinsi ca nu s-a tinut cont de articol. Acestea sunt deciziile:
Solutie: În baza art. 178 alin.1, 2 şi 5 Cod penal cu referire la art.320 ind.1 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul ----- la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în formă agravată, faptă din data de 11.2009. Face aplicarea art. 71 şi 64 lit. a şi b C.p., cu excepţia dreptului de a alege prev. de art. 64 alin.1 lit. a Cod penal. În baza art. 320 ind.1 alin.5 Cod procedură penală disjunge acţiunea civilă şi fixează termen de judecată la data de 09.2011, C2 Penal, ora 14,00 pentru când se vor cita inculpatul, părţile civile şi asigurătorul. În baza art.191 alin.1 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru cei lipsă. Pronunţata în şedinţă publică, astăzi,06.2011
Apoi toate partile au facut recurs iar decizia finala a fost urmatoarea :
Solutie: decizia penală nr. - Admite recursurile declarate de părţile civile ---, casează în parte sentinţa penală nr. -- din iunie 2011 pronunţată de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti şi rejudecând în fond : Majorează pedeapsa aplicată inculpatului --- de la 1 an şi 4 luni la 3 ani închisoare . Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate . Respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul --- şi îl obligă la 250 lei cheltuieli judiciare către stat din care 50 lei onorariul avocatului din oficiu se avansează din fondul Ministerului Justiţiei . Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi decembrie 2011.
Am inteles ca prin OUG din 22 decembrie s-a dat un nou text de lege pentru 320 ind 1 (neconstitutional) . el se incadreaza acolo. Ce s-ar putea face?

Mai sus asa ati expus si rezulta ca a fost retinut art 320 indice 1 C.pr. pen.
Raspunsul meu este in raport de aceasta expunere.
Este adevarat ca pentru mai multe lamuri ar trebui vazuta motivarea instantei insa nu avea cum sa faca referire la art 320 indice 1 C.pr. pen. doar cu privire la ceva si inaplicarea pe altceva.
Cred ca m-ati inteles.
Da, imi cer scuze daca nu am fost atat de explicita. Intradevar trebuie vazuta hotararea... nu stiu daca ati reusit sa va uitati pe linkurile de mai sus, dar cred ca cel mai sigur nu a fost aplicat 320 deoarece conform deciziei curtii constitutionale "Codul de procedură penală
- suspendă pentru o perioadă de 45 de zile dispoziţiile art. 3201 în măsura în care înlătură aplicarea legii penale mai favorabile şi art. 3201 alin. final (termenul se împlineşte la 16 ianuarie 2012), după care operează prevederile art. 147 alin. (1) din Constituţie"
. Ca apoi sa se dea alt text de lege ""Art. V. - Alineatele 4 si 8 ale art. 3201 din Codul de procedura penala, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"Instanta de judecata solutioneaza latura penala atunci cand din probele administrate in cursul urmaririi penale rezulta ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat.
..................................................................................................
Instanta respinge cererea atunci cand constata ca probele administrate in cursul urmaririi penale nu sunt suficiente pentru a stabili ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat. In acest caz instanta continua judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun."
.
Sentinta finala hotarandu-se intre aceste doua evenimente. Spuneti-mi va rog daca ati mai intalnit cazuri de genul acesta in care sa se suspende o anumita lege pentru o perioada, sentinta evident sa fie afectata.... apoi sa se revina la aceiasi lege cu alt text corectat ...cum se procedeaza? Cum putem face ca sa beneficiem de dreptul castigat prin recunoasterea vinovatiei ...
id_store, utilizator

Alte discuții în legătură

Natura juridica a normei cuprinse in art. 320 ind. 1 c.pr.pen. si aplicarea in timp a acesteia CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Dispozitiile cuprinse in art. 320 ind. 1 C.pr.pen. constituie o norma procesual penala care este de imediata aplicare fiind insa in acelasi timp si o cauza de ... (vezi toată discuția)
Respingerea cererii de aplicare a disp.art 320 ind. al. 7 din c. proc. pen.- ce mai pot face? andrutu andrutu am si eu o intrebare?am un proces penal in urma caruia am o condamnare de 6 ani.am facut apel la curtea de apelsi am cerut art.320,indice 1.,dar parca nici nu ... (vezi toată discuția)
Ramas fara cale de atac ? Lauraella21 Lauraella21 Prietenul meu a fost condamnat in baza art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g şi i cod penal, cu aplicarea art.3201 cod proc.pen., la o ... (vezi toată discuția)