avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... actiune impotriva Asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

actiune impotriva Asociatiei

Buna dimineata,

Va rog sa ma ajutati cu o indrumare in cazul in proprietarul unui apartament doreste sa actioneze in instanta asociatia de proprietari.

Motivul e ca asociatia a afisat un cuantum neadevarat al sumelor datorate de catre proprietar.
Proprietarul a notificat in scris asociatia ca in 5 zile de la primirea notificarii asociatia sa dea explicatii scrise privind modul de calcul al sumelor afisate, iar daca nu raspunde aceasta se va aprecia ca fiind o recunoastere din partea asociatiei a faptului ca proprietarul respectiv nu datoreaza acele sume. Asociatia nu a raspuns insa de mai bine de doua saptamani.

Ce fel de actiune ar putea promova proprietarul pt a se stabili ca acesta nu datoreaza sumele afisate de asociatie?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:51, 21 Martie 2013
pai, din ce am inteles de pe aici nu prea am motive ca sa dau asociatia in judecata.
asa e simplu sa zici: "da asociatia in judecata!!", dar practic se pare ca nu prea se poate.
eu m-am gandit sa nu mai platesc intretinerea intrucat am contestat-o in termen si presedintele nu au vrut sa primeasca contestatia. asa ca, sa ma dea ei pe mine in judecata ca nu am platit intretinerea si apoi in instanta sa arat ca am contestat-o dar intreaga conducere era "lipsa domiciliu", ca listele de intretinere sunt semnate de administrator neatestat, etc.
alta varianta ar fi sa gasesc o solutie ca sa dau asociatia in judecata si sa le cer si daune de cateva sute de mii, ca sa se invete minte si alta data sa respecte legea.
Aveti dreptate, insa as vrea sa stiu daca sunteti singura pe "campul de lupta"sau mai sunt si altii, dar stau pititi? Ca nu este acelasi lucru. Ia sa nu plateasca tot blocul, nici acum nu va raspunde presedintele? Ma gandesc ca daca as. prop. o sa o sa promoveze o actiune in instanta impotriva dvs. o sa dureze cam mult, sa nu se adune niste sume cam mari. Oricum, daca lucrurile au acelasi curs (semnaturi admin neatestat, comisie de cenzori, presedinte dezinteresati), contestati fiecare lista de plata, direct la asociatie si via scrisoare cu raspuns platit. Tre' sa se intample ceva, ce naiba, unde traim? Toate contestatiile va vor ajuta in mod sigur, insa cum spuneam, mai atrageti-va niste vecini (daca ii intereseaza aspectul).
Faza cu daunele ar fi foarte buna, dar sa fiti sigura de castigarea procesului. Ar fi ceva de invatat pentru multi "gusteri"...
Buna seara
As avea si eu o problema lagata de calculul intretinerii de catre asociatia de proprietari. In speta este vorba de costul caldurii. Avem incalzire de la firma de incalzire locala iar apartamentul este contorizat - repartitoare de costuri. Factura de incalzire vine de la firma care se ocupa de citirea repartitoarelor si contine consumul din apartament si consumul in spatiile comune + coloane de distributie. Factura de caldura este de 75 lei iar costul incalzirii trecut in tabelul de intretinere este de 137 lei. Mentionez ca pana in luna precedenta costul caldurii din tabel coincidea cu cel de pe factura.
Cui pot sa ma adesesez tinand cont ca in asociatie nu se stie cine e presedinte, cenzori nu avem iar sedinte nu s-au mai facut de cel putin 3-4 ani?
Pot sa actionez in instanta asociatia pentru diferente mai ales ca mai aparem si cu o restanta de cca 600 lei cam din anul 2006, aceasta fiind de la vechiul administrator si fiind nejustificata, noi avand chitantele pentru fiecare luna in parte?
Daca achit intretinerea integral, se considera ca mi-o insusesc si nu mai pot cere in instanta diferentele? (pentru ca nu va vrea doamna administrator sa-mi dea chitanta pe mai putin decat costul din tabel)
Va mltumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
blojuadrian, utilizator
Factura de caldura este de 75 lei iar costul incalzirii trecut in tabelul de intretinere este de 137 lei. Mentionez ca pana in luna precedenta costul caldurii din tabel coincidea cu cel de pe factura.

Cine emite aceasta factura si cum va parvine dv? De unde provine prima suma de 75 lei, ca pe cea de-a doua am inteles-o: e pe tabelul de intretinere in dreptulapartamentului dv. la rubrica "caldura", asa-i?

Suma de 75 reprezinta caldura determinata de firma care citeste repartitoarele de costuri si care calculeaza costurile de caldura pentru toate apartamentele (ei ne emit lunar cate o factura pentru locatari si un tabel general catre asociatie). Asociatia are un contract cu aceasta firma iar doamna administrator ar trebui doar sa copieze suma de pe factura in tabelul de plata.
Problema pleaca de la doamna administrator care ne-a informat ca va pune un plafon minim de plata la caldura ("asa e legea acum") plafon de care nu stie nici firma de termoficare nici cea care citeste repartitoarele.

Alte discuții în legătură

Lista de intretinere Elenapusa Elenapusa Cand 2 luni la rand (ianuarie 2016 si februarie 2016) listele de intretinere sunt scrise de mana administratorei, si afisate la avizier fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Administratora a cheltuit banii din fondul de reparatii androidu androidu Buna seara. Am cerut scris , in calitate de locatar al blocului, catre administratora sa mi dea un raport, cu situatia de la fondul de reparatii de pe un an ... (vezi toată discuția)
Cum si unde se poate da in judecata asociatia de proprietari Bogdan1459 Bogdan1459 Buna ziua. M-am hotarat sa dau in judecata asociatia de proprietari. Intrebarea mea este: Unde si cum se realizeaza practic? Si unde pot gasi un ... (vezi toată discuția)