avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligativitatea verificarii apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligativitatea verificarii apometrelor

Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa rece, respectiv, calda și constat diferențe majore fata de contorul general datorate pietrificării apometrelor. Întrebarea mea e următoarea: în sarcina cui cade schimbarea acestora, a chiriașului sau a primăriei, care este proprietarul în fapt al blocului de locuințe? Menționez ca, de la darea în folosința acestea nu au mai fost verificate metrologic...la 2 ani! Va multumesc!
La cele de mai sus as mai adauga:

HG 264/ 2006
ART. 1
Prezenta hotãrâre se aplica dispozitivelor şi sistemelor cu funcţie de mãsurare definite în anexele specifice care privesc contoarele de apa - anexa MI-001
[...]

ANEXA MI-001

CONTOARE DE APA
Cerinţele relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica în cazul contoarelor de apa destinate masurarii volumului apei curate, reci sau calde, utilizate în aplicaţii rezidentiale, comerciale şi de industrie uşoarã.

Definiţii
Contor de apa: mijloc de mãsurare destinat sa masoare, sa memoreze şi sa afiseze, în condiţiile de mãsurare, volumul apei care trece prin interiorul traductorului de mãsurare.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
arockz, utilizator
Lasa-ti interpretarile.Exact asa am comentat la vremea respectiva si eu la A.N.R.S.C. Raspunsul lor prin Presedintele Mircea Matei a fost in asa fel:;contoarele de apa utilizate in apartamente sunt repartitoare de costuri si indicatiile lor sunt adimensionale". Arockz ce incercati sa explicati se refera la contoarele de pe bransamentul blocului si nu la apometrele din apartamente.
Contoarele de apa din apartamente masoara volumul, adica mc de apa.
Faceti o proba cu bidonul, vorba lui @johnpescar, umpleti 10 bidoane de apa si uitati-va pe contor sa vedeti cat va inregistreaza.
Pe unii cateodata e bine sa-i lasi pe campii lor.
De unde ati tras concluza ca sunt de bransament?

Il cheama apometru? DA.
Il cheama contor de apa? DA.
Trece prin el apa? DA
Mai mult decat atat, e apa curata? DA ... cu mici impuritati dar e apa ...
nu e zeama de varza? NU
sigur nu e mercur? NU
sigur nu e ciorba de potroace/ burta/ vacuta/ rosii? NU

Cand dati citirea la administrator cum procedati?
Buna ziua am adus citirea: 8.33 unitati ... unitati de ce? reinventam unitatile de masura ale volumelor?

sau cand le citeste singur si le pune pe lista ce scrie acolo? nu scrie cumva "mc"? pai daca e mc dupa ce formula secreta de transformare din unitati in mc a lucrat? care e regula aia de aur de convertire?

Daca faceti proba cu bidonu/ galeata sa-mi spuneti si mie ce a rezultat. aveti grija sa nu rezulte o balta ca aveti alte probleme ...
Cat despre directorii lu peshte numa de bine, sunt specialisti in domeniile pe care le conduc cum sunt eu pilot la nasa ... exista si exceptii desigur.
Banuiesc ca v-a raspuns si verbal ca sa fie treaba treaba. Sau in scris fara nici o referinta tehnica la indemana?

Puneti intrebari din astea incuietoare la specialisti, nu la politicieni
[ link extern ]
Eu inteleg din toata discutia: Apometrele care sunt de bransament , dupa care se factureaza consumul total al unui condominiu se numesc contoare, mijloace de masurare avizate metrologic.Cu ele se masoara volumul in metri cubi a apei in cazul aplicatiilor rezidentiale.
Apometrele subdivizoare montate in aval de apometrul contor avizat metrologic, sunt repartitoare de costuri. Ele masoara volumul in metri cubi dar, pentru ca nu exista obligativitatea verificarii metrologice, unitatea de masura devine adimensionala ( unitati). Deaceea , cine imparte consumul proprietarilor imparte costuri pe lista de plata, fiecaruia cate unitati a consumat fiecare intr-un anumit timp dintr-o masuratoare autorizata.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
johnpescar, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Cum pot cere o verificare a apometrelor de apartament,fiind administrator ! eu45ani eu45ani Buna ziua, Sunt administrator al unei asociatii de locatari si asi vrea,legal,sa verific apometrele de apartament cu o firma autorizata metrologic. Cum se ... (vezi toată discuția)