avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Serviciu paza extern la societate comerciala - ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Serviciu paza extern la societate comerciala - Protectia Muncii

Buna ziua si imi cer scuze daca sa mai discutat pe urmatorul subiect , nereusind sa il gasesc
Sa incep cu inceputul - Sint agent de paza extern la o societate comerciala - un mare magazin comercial - si as dori si eu cateva lamuririi legale vis-a-vis de urmatoarea situatie ( mai ales pe timpul iernii ) :
La magazinul respectiv se asigura paza exterioara pe timpul cat este inchis magazinul ( de regula noapte si in zilele declarate libere legal ) cu agenti de paza propii , cu toate ca in interiorul magazinului exista firma de paza care asigura paza interioara a magazinului
Vara dupa cum va dati seama nu exista probleme legate de timpul favorabil , insa acum pe timp de iarna problema este destul de acuta si anume :
- Magazinul/Societatea comerciala nu detine cusete/chioscuri dedicate pentru paza si astfel sintem nevoiti sa induram frigul/gerul in aceasta perioada pe perioada desfasurari serviciului de seara/noapte
Trebuie sa mentionez ca ni-se da cate 0,5kg de ceai pe tura si mai nou acum sau hotarat sa lase deschise niste usi pe laturile magazinului unde sint usii duble
Problema este insa ca in acele spatii dintre usile duble din cauza ca exista diferite metode de incalzire ( aer conditionat si/sau incalzire de la centrala ) va dati seama ca variaza ( cel putin cu aerul conditionat acum pe aceste geruri = aproape de 0 )
Am adus in discutie problema cu cusetele/chioscurile dedicate de paza si am primit un raspuns destul de bizar ( cel putin pentru mine ) :
- Nu ii lasa sa amplaseze primaria astfel de cusete/chioscuri pe langa magazin , fiind pe domeniul public aceste amplasamente ( magazinul fiind situat chiar langa primaria unui sector al Bucurestiului )
Culmea este ca acum de sarbatori in schimb pe langa magazin au fost zeci de standuri/mese ale diferitiilor comercianti care isi vindeau marfa
Acum vin si intreb :
- Cum pe diferitii comercianti cu masute/corturi sint/au fost lasati pe acest domeniu public sa isi vanda marfurile , iar pentru o societate comerciala care are un serviciu de paza permanent nu este lasata sa isi amplaseze niste cusete/chioscuri dedicate serviciului de paza permanent ?
Legea ce spune/scrie referitor la situatia de mai sus si mai ales ca intra in domeniul Protectiei Muncii
Multumesc anticipat de raspuns
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
mario08, utilizator
Cel mai recent răspuns: mario08 , utilizator 09:35, 9 Februarie 2012
Da , intr-adevar la majoritatea firmelor acum oricat ai incerca sa iti ceri niste drepturi legale si normale ( nu cine stie ce doleante extravagante ) totul merge pana la un punct si acesta de obicei favorabil asa zisilor patroni ( personal nu ii pot numi patroni pe cei care sint azi in Ro in proportie de peste 90% ) incheindu-se cu afirmatia :
- Daca nu iti convine , esti liber
Asta deoarece am ajuns o tara de pandari si firmele in cauza sau care au astfel de servicii isi schimba agenti mai rau ca pe "ciorapi"
Vrei sa muncesti corect si nu poti , trebuind sa induri o batae de joc la marea majoritate a firmelor din Ro
Revenind la subiect si ca sa va faceti o idee de cele scrise mai sus , aseara au deschis majoritatea usilor pe interiorul magazinului acolo unde sint duble si caldura functiona pe centrala propie in ideea ca sa nu se sparga tevile de la gerul de afara , iar noi agenti din 3 asa zise spatii de adapost doar unul aveea caldura
Deci sa inteleg pana la urma ca in afara de art. 5 alin. b , alta cale legala nu exista
Celelalte variante cad , fiindca trebuie asigurata paza externa a magazinului atat timp cat nu este deschis ( intre 11 -15 ore in functie de zile , mai multe ore in week-end )
Nu prea inteleg de ce va cautati dreptatea pe forum, daca cu patronul nu se poate discuta solutia este ITM-ul. Sesizare scrisa trimisa prin posta sau pe mail, au obligatia sa pastreze confidentialitatea persoanei care a facut sesizarea.
Mai mult doresc sa ma informez personal ce spune/scrie legea referitor la situatia mai sus amintita
Stiu ca exista solutia cu reclamatia , insa tot atat de bine traind in Ro sau intalnit destule cazuri de coruptie ( de-a inchide gura inspectorilor intr-un fel ) si angajatul sa ramana pe din afara
Sunteti un pesimist iremediabil. Inspectorul isi pirde serviciul daca divulga ca se face controlul in baza unei sesizari, ce sa mai vorbim de numele celui care a facut sesizarea.
Imi pare rau sa va dezamagesc dar mai sunt si institutii in tara asta care isi fac datoria.
Acum ceva timp in urma (cam 5 ani) un inspector din Italia imi povestea cum se blocheaza controalele acolo printr-un simplu telefon de "sus" si se mira cum nu se intampla asa ceva si in RO, el ce sa mai zica ? "insa tot atat de bine traind in Italia .....etc."

Daca vreti sa cunoasteti legislatia in domeniul pazei e bine de stiut ca aceasta activitate este reglementata de Legea 333/2003.
In mod normal ar tr. sa aveti acces la planul de paza care este intocmit de benifeciarul serviciului de paza, aprobat de politie si in care conform prevederilor art. 5 alin. (3) din Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor
Prin planul de pază se stabilesc în principal: caracteristicile obiectivului păzit, în zona respectivă, numărul de posturi şi amplasarea acestora, necesarul de personal pentru pază, amenajările, instalaţiile şi mijloacele tehnice de pază şi de alarmare, consemnul posturilor, legătura şi cooperarea cu alte organe cu atribuţii de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi persoanelor şi modul de acţiune în diferite situaţii. De asemenea, vor fi prevăzute şi regulile de acces, potrivit dispoziţiilor conducătorului unităţii, precum şi documentele specifice serviciului de pază

Alte discuții în legătură

Conditii de munca necro30lc necro30lc buna ziua.as dori sa ma ajutati intr-o chestiune.lucrez in cadrul unei politii locale dintr-un oras din Romania.si angajatorul nostru ne-a creat un post in ... (vezi toată discuția)
Timp de lucru, conditii meteo nefavorabile negut_dorina negut_dorina datorita cond nefavorabile ex :de executat instalatia el la un bloc fara usi fara ferestre oamenii nu au putut lucra Patronul a hotarat sa-i pontez doar 4 h ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie alarma/buton panica/supraveghere video pentru pj intr-un centru comercial? pya pya Suntem o firma intr-un centru comercial, avand suprafata mai mare de 500mp. Dorim sa stim daca exista vreo lege prin care ne obliga sa avem alarma/ buton ... (vezi toată discuția)